Gast
Mám několik černobílých negativů, které jsou kvůli podexponování nebo nedostatečnému vyvolání poměrně slabé.
Ve staré příručce („Dunkelkammerpraxis“ od Heinricha Freytaga) jsem našel popis, jak lze slabé negativy zesílit. Přiloženou stránku jsem nahrál.
V části „Zesílení“ je popsán postup s použitím některých chemikálií a je zde také uvedeno, že k tomuto účelu existují i tablety k rozpuštění.
K tomu mám následující otázky:
Jak se odborně nazývá toto „zesílení“ černobílých negativů? (Chci si vygooglit další informace)
Kde se dají sehnat zmíněné chemikálie? Protože se mi nechce moc experimentovat, dávám přednost hotovým roztokům nebo právě zmíněným „tabletám“
Kde najdu další informace o laboratorním postupu?
Mnohokrát děkuji,
Wolfgang[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Gast
To to opravdu nikdo neví...?
Wolfgang
Mám několik černobílých negativů, které jsou buď kvůli podexponování, nebo podvyvolání dost slabé.
V jedné staré příručce („Dunkelkammerpraxis“ od Heinricha Freytaga) jsem našel popis, jak lze slabé negativy zesílit. Přiloženou stránku jsem nahrál.
V části „Zesílení“ je popsán postup s použitím některých chemikálií a je tam také zmínka, že k tomu existují i tablety k rozpuštění.
K tomu mám následující otázky:
Jak se odborně nazývá toto „zesílení“ černobílých negativů? (Chci vygooglit další informace)
Kde se dají sehnat zmíněné chemikálie? Protože se mi nechce moc experimentovat, dávám přednost hotovým roztokům nebo právě zmíněným „tabletám“
Kde najdu další informace o laboratorním postupu?
Moc děkuji,
Wolfgang[PŘÍLOHA NENALEZENA]
ChristianKolinski
To o tom opravdu nikdo nic neví...?
Zesilovače na bázi rtuti dnes už nenajdeš.
Pokud si dobře vzpomínám, prodej chloridu rtuťnatého soukromým osobám už dnes není povolen – a asi je to tak lepší.
WolfgangMoersch
Měděný zesilovač by byl jednou z možností. Ale když nic není, moc to nepomůže. Zkus to, horší to určitě nebude.
Gast
Měděný zesilovač jako jedna z možností. Ale když nic není, moc to nepomůže. Zkus to, horší to určitě nebude.
Kde se dá něco takového koupit jako hotová polévka...?
Wolfgang
WolfgangMoersch
U mě nebo u Impexu – může to ale trvat pár dní.
S pozdravem
rmrts
Dobrý den,
kdysi (před mnoha lety) jsem měl jednou velmi tenké negativy. Bylo na nich něco vidět jen tehdy, když na ně dopadalo světlo z určitého úhlu.
Tyto negativy jsem pak vyfotografoval pomocí osvětlení v tmavém poli.
Pokud si dobře vzpomínám, přineslo to docela použitelné výsledky.
Ta námaha se ale vyplatí jen v případě, že jsou ty negativy důležité.
S pozdravem
Reinhold
Gast
Dobrý den,
kdysi (před mnoha lety) jsem měl jednou velmi tenké negativy. Bylo na nich něco vidět jen tehdy, když na ně dopadalo světlo z určitého úhlu.
Tyto negativy jsem pak vyfotografoval pomocí osvětlení v tmavém poli.
Pokud si dobře vzpomínám, přineslo to docela použitelné výsledky.
Ta námaha se ale vyplatí jen v případě, že jsou negativy důležité.
S pozdravem
Reinhold
No jo, už jsem si představoval nějaký chemický roztok...
Jak jsi to s tím osvětlením v tmavém poli udělal?
Wolfgang
rmrts
Ahoj,
jak jsi to udělal s osvětlením v tmavém poli?
Wolfgang
- Vyřízl jsem výřez o velikosti negativu z černého kartonu
- Za něj jsem vložil negativ
- Osvětlil jsem to dvěma světly vpravo a vlevo tak, aby světlo dopadalo na negativ šikmo.
- Jako pozadí jsem použil černý karton nebo lépe látku (zcela matně černou!)
- Negativ jsem vyfotografoval.
To je vše.
Jo, a pokud si dobře vzpomínám, vrstva negativu směřovala k fotoaparátu.
Viditelný obraz se jeví jako pozitiv a vzniká díky rozptýlenému světlu.
Pokud na něj dopadá světlo zezadu jako prosvětlený obraz, efekt zcela nebo částečně zmizí.
Můžeš zkusit podržet negativ proti černému pozadí a naklonit ho, pak uvidíš ten efekt.
Z chemických postupů znám jen ten s sublimátem rtuti. To jsem se ale tehdy neodvážil.
Je to přece jen dost jedovaté.
S pozdravem
Reinhold
Wolfgg
Ahoj, Wolfgangu!
Pokud jsou negativy důležité: pro jistotu je nejprve naskenuj, aby se v případě potíží daly „zvětšeniny“ vyrobit alespoň na inkoustové tiskárně. Na obrazovce pak hned uvidíš, co z nich lze ještě vytěžit, a zda se ta námaha vyplatí. A: žádná z těchto metod zesílení neposkytuje negativ, který by se vyrovnal správně exponovanému/vyvolanému, ale pouze trochu zmírní bolest fotografa. Zesílení není nic jiného než poslední stéblo, když se ani s nejtvrdším papírem nepodaří vytvořit použitelný obraz.
Obecně by postupy používané našimi předky, které jsou dnes dostupné pouze prostřednictvím surové chemie, měly být používány výhradně osobami, které se v chemii dobře vyznají. Vyskytují se zde totiž silné složky, jako jsou dichromáty, katechin, kyselina chlorovodíková, hydroxid sodný atd., takže máte doma látky, ke kterým by se neznalí (děti) nikdy nesměli dostat. Pro toho, kdo se s tím „jen rychle a snad už nikdy více“ setká, to není schůdná cesta. Zbývá tedy pouze produkt zmíněný wm a metoda tmavého pole. Kdo si sám vyvolává diapozitivy, mohl by pomocí výrazně prodlouženého prvního vyvolání vyrobit strmější duplikát negativu. Od dvojitého kopírování na strmý negativní filmový materiál musím odradit, stojí to hodně času a nervů (problém s prachem) a ostrost tím příliš trpí.
S pozdravem Wolfgang
Gast
Děkuji za dosavadní příspěvky.
Pomalu se začínám loučit s chemickým řešením, i když by se mi to líbilo nejvíc.
Nepotřebuji toho roztoku tolik a za takovou nádobu se člověk hned dostane na 20–30 eur... A při podexponování to stejně nepomůže...
Jedná se o negativy formátu 6x9 (a jen pár 24x36), které jsou pro mě ale důležité a některé z nich mají i silný sklon.
Navíc mám jen skener na 35mm diapozitivy, který není pro negativy zrovna vhodný, už jsem to zkoušel. Nemám ani skener na průsvit, který by byl pro formát 6x9 nutný. Ale mám zvětšovací přístroj na 6x9 (Teufel) s reprografickým stolem, možná s tím něco dokážu...
To s osvětlením v tmavém poli bych si rád vyzkoušel...
Jelikož se ale, jak jsem již řekl, jedná hlavně o negativy formátu 6x9, odhaduji, že osvětlení v tmavém poli bude fungovat pouze tehdy, pokud budou negativy ležet naprosto rovně. K tomu bych musel negativ vložit mezi dvě skleněné desky... zda by to pak s bočním osvětlením ještě fungovalo?
Možná s tím budu muset opravdu trochu experimentovat...
Možná má někdo s tím zkušenosti a nějaké tipy...
Wolfgang
Wolfgg
Ahoj, Wolfgangu!
Na filmy formátu 6x9 nepotřebuješ specializovaný (a drahý) filmový skener, stačí ti mnohem levnější plochý skener s jednotkou pro skenování v průsvětu, jako jsou například modely Epson 4870, 4990, V700 atd. Možná by sis ho mohl půjčit od někoho ze známých.
S pozdravem, Wolfgang
Gast
Ahoj Wolfgangu!
Na filmy formátu 6x9 nepotřebuješ specializovaný (a drahý) filmový skener, stačí mnohem levnější plochý skener s jednotkou pro skenování průsvitů, jako jsou např. Epson 4870, 4990, V700 atd. Možná by sis ho mohl půjčit od někoho ze známých.
S pozdravem Wolfgang
Jasně. Myslel jsem právě takový skener s prosvětlovací jednotkou. Můj skener ji nemá a bez ní to nejde, už jsem vyzkoušel všechno...
Ale nechtěl jsem si kvůli tomu pořizovat nový skener... Bohužel nikdo z mých známých nic takového nemá.
Wolfgang
Gast
Přesto jsem si na internetu prohlédl různé skenery s průsvitem... ty už také stojí kolem 100
Beef
Ahoj Wolfgangu,
naskenoval jsem ti tady jednu stránku z mé příručky pro zvětšovací přístroje :lol:
Je tam podrobně popsáno, jak funguje osvětlení v tmavém poli.
Je tam dokonce i obrázek. Sestavení je opravdu jednoduché.
U mého zvětšovacího přístroje lze vyjmout držák, do kterého se vkládají negativy.
Možná to půjde i u tebe a budeš ho tak moct použít. Jinak si budeš muset něco vymyslet... třeba s nějakým novým obalem na CD :rolleyes:
Vzdálenost od podlahy můžeš zajistit třeba tak, že to celé postaviš na dvě vysoké knihy nebo tak... prostě musíš improvizovat.
Fotoaparát nad tím můžeš jednoduše přidržet pomocí běžného stativu.
Tady je návod:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
S pozdravem
Andi
Gast
To vypadá dobře. Můj zvětšovací přístroj (Teufel VG 6x9) má skutečně vyjímatelnou plochu pro film formátu 6x9, ve které jsou také dvě skleněné desky, mezi něž se film vkládá.
Musím trochu experimentovat, jak to nejlépe nasvítit....
Moc děkuji za podrobné informace.
S pozdravem
Wolfgang :rolleyes:
Beef
Ahoj Mausebä,
nevím, jestli už jsi ten problém vyřešil, ale nedávno jsem měl úplně stejný problém.
Byl jsem na večírku a hodně jsem tam fotil. Bohužel jsem ten film úplně podvyvolal, protože mi nefungoval teploměr. Místo 20 °C jsem ho vyvolal při teplotě asi 16 °C (což při vyvolávání znamená zásadní rozdíl v době).
Ani na nejkvalitnějším papíře s gradací 5 se mi nepodařilo snímky zachránit. Pak mě napadl Tetenal Dokumol, který prý dokáže vytěžit až o jednu gradaci více. Ten jsem náhodou měl doma, protože jsem si ho kdysi objednal na zkoušku, a tak jsem hned připravil lázeň.
Ten vývojka je ÚŽASNÁ!!! Dokázal jsem s ní vytvořit nádherné výtisky s nejhlubší černou, nejjasnější bílou a skvělými šedými přechody (v kombinaci s papírem s gradací 5). Fotky vypadají, jako by byly vytištěny z dokonale vyvolaného filmu :)
Skoro mi připadá, že to vydá o 2 gradace víc :lol:
Myslím, že poměr byl 1+6. Normálně můj papír potřebuje asi 1,5 minuty v každé běžné vývojce (např. Tetenal Eukobrom)... tady ale asi 3 minuty... takže se nedivte, když to trvá déle. To má ta vývojka asi ve své povaze.
I když máš film, který se vyvolává skvěle, ale je podexponovaný, můžeš to tím vyrovnat (v určitém rozsahu)... v tomhle případě ale dostaneš vyšší kontrast s méně šedými odstíny.
Jen jsem ti to chtěl říct...
Pozdravy
Andi
Gast
Ahoj Andi,
Ne, ten problém jsem ještě nevyřešil a zatím jsem to nechal být, protože jsem měl jiné věci na práci.
Faktem ale je, že negativy jsou místy tak slabé, že něco rozumného lze rozeznat jen v tmavém poli (viz také výše)....
Proto pochybuji, že by tvá metoda v tomto případě zabrala, ale přesto bych si pořídil trochu té Dokumol-polévky, abych to vyzkoušel. Jaký papír s jakou gradací jsi k tomu použil?
S pozdravem
Wolfgang
Beef
Ahoj Wolfgangu,
moje negativy jsou už tak extrémně tenké. Ale když je normálně podržím před lampou, ty nejtmavší místa už lehce vidím.
Použil jsem k tomu Fomaspeed V. 311 (papír s proměnlivou gradací)... s kontrastním filtrem nastaveným na gradaci 5. Samozřejmě ale můžeš použít i papír s pevnou gradací s G5.
V popisu FOTOIMPEXu zde u Dokumolu stojí: „...ale nečekejte zázraky.“ Mohu tvrdit: „Tato vývojka dělá zázraky“ :)
Teď se tu zase pár lidí rozčilí, ale: Pokud nic nepomáhá, můžeš zkusit kratší expozici a delší vývoj než obvykle...i když to trvá několik minut nebo dokonce čtvrt/půl hodiny :lol: Tak jsem už zachránil spoustu věcí.
A ještě jeden tip: Pokud se ti nějak podaří dostat z negativu na papír lehký závoj, můžeš zvětšeninu naskenovat a na počítači provést korekci tónů/kontrastu (nebo si pohrát s kontrastem/jasem). To mi už taky fungovalo. Tvoje digitalizovaná fotka bude o to lepší, čím diferencovanější šedé odstíny máš na papíře a čím vyšším rozlišením (dpi) skenuješ. Dávej při tom pozor, abys deaktivoval automatické korekce ostrosti a tónů ve skenerovém softwaru... tyhle funkce skeny většinou zhoršují :(
Naskenovat vybledlý negativ pomocí skeneru na negativy a opravit ho se moc nedaří... skener zde nedokáže správně rozlišit tóny... proto musíš kontrast předem analogově/opticky trochu vylepšit pomocí papíru G5 a Dokumolu.
Pozdravy
Andi
Gast
Ahoj Andi,
Jo, to bych rád vyzkoušel.
Dokumol se ale prodává jen v 1litrových baleních na cca 5 m²... Já ale potřebuju jen pár malých ploch, na kterých to chci vyzkoušet.
Někde jsem četl o 100ml lahvičkách, ale nikde se neprodávají. Může mi někdo poradit zdroj (pokud možno v Mnichově), kde bych něco takového sehnal i v malém množství?
Moc děkuji,
s pozdravem
Wolfgang