joe42
Witam wszystkich,
Szukając chemikaliów do RA-4, natknąłem się na zestaw ADOX RA-4. Czy ktoś ma może doświadczenie z wywoływaniem w wywoływaczu przepływowym? (Przebudowany RCP 20) Czas przebiegu w każdej kąpieli wynosi 65 sekund – czy można to osiągnąć poprzez regulację temperatury? (Niżej niż 38 stopni?) Jak wygląda kwestia trwałości gotowego roztworu? (Butelki nieprzepuszczające światła z Protectanem)
Z góry serdecznie dziękuję
Jü
MirkoBoeddecker
Cześć Jörg,
Używałem tego zestawu z RCP (szarym). Można było jednak regulować temperaturę i prędkość, więc nie pamiętam już dokładnie, jakie ustawienia ostatecznie wybrałem.
Nie było jednak żadnych problemów. 38 stopni plus minus dwa stopnie i prędkość gdzieś pośrodku.
Trwałość nie była gorsza niż w przypadku innych chemikaliów, pod warunkiem, że nie rozpuszczasz roztworu w maszynie.
Jeśli jednak tak się dzieje, to jest to możliwe, o ile maszyna pobiera wystarczającą ilość regeneratora (mówiąc prościej: jeśli jest używana).
Po spuszczeniu i zastosowaniu Protect(an)ion, roztwór zachowuje trwałość przez kilka tygodni, nawet bez „odświeżania”.
Pozdrawiam,
Mirko
PS Chemikalia RA-4 pochodzą od dużego, renomowanego producenta chemikaliów RA-4 i są z powodzeniem stosowane w tysiącach minilaboratoriów Frontier.
joe42
Cześć Mirko,
W moim RCP można niestety regulować tylko temperaturę.
Do tej pory wywoływałem tylko w misce z Duliprintem i tam te 5 sekund dłużej nie miało żadnego znaczenia (przynajmniej dla mnie). Myślę też, że 2 stopnie w górę lub w dół i 5 sekund dłużej nie robią tak naprawdę żadnej różnicy. Po prostu nie byłem do końca pewien.
Pozdrawiam