jubsch Cześć! Mam pytanie dotyczące wywoływania filmów. Chcę wywołać film Acros 100 (film zwojowy naświetlony na czułość 100) i mam jeszcze w domu wywoływacz Ultrafin Plus. Różne tabele podają różne czasy wywoływania... i nie wiem, co robić! W karcie technicznej Tetenal nie ma żadnych informacji o czasie (więc pewnie nie jest to zalecane), u Fuji mowa o 7 minutach, a w kalkulatorze wywoływania nawet o 9 minutach. (wszystko się różni) Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Czy te dwa produkty dobrze ze sobą współgrają, czy muszę kupić inny wywoływacz? Niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia z Ultrafinem, kiedyś, gdy wywoływałem więcej, używałem D76, ale teraz to się już nie opłaca, bo wywołuję tak nieregularnie. Z góry dziękuję za wasze wskazówki, jubsch
Hoddy Cześć! Mam pytanie dotyczące wywoływania filmów. Chcę wywołać film Acros 100 (film zwojowy naświetlony na czułość 100) i mam jeszcze w domu Ultrafin Plus. 11:45 min przy rozcieńczeniu 1+4, mieszanie 1/min Pozdrawiam Waldo
Gerd Szkoda, że mogę dodać tylko jeden czas. ;) W obszernym DevChart podano: Neopan 100 Acros ;Ultrafin Plus; 1+4 ;ISO 100; Min 6,5; 20°C Mam dobre doświadczenia z tymi wartościami. Nie mam pojęcia, dlaczego wartości tak bardzo się różnią. :( Gerd
jubsch Hm... dokładnie, też znalazłem tak duże odchylenia... ;) Co robić? Przepraszam zresztą za zamieszczenie tego na niewłaściwym forum... to raczej temat dla sekcji laboratoryjnej...