Di3Happy
Cześć wszystkim
Jestem kompletnym nowicjuszem w fotografii analogowej i najwyraźniej dostałem w prezencie jeden z najtrudniejszych w obsłudze powiększalników, jakie można mieć na początku...
Niestety do urządzenia nie dołączono instrukcji obsługi. Trochę informacji znalazłem już w Internecie, ale to niestety nie wystarcza...
Właściwie chcę robić tylko wywoływania czarno-białe, więc do moich celów wolałbym pracować z dołączoną głowicą kolorową niż z głowicą Micro Memory, bo uważam to za znacznie łatwiejsze...
Problem polega jednak na tym, że urządzenie uruchamia się tylko z głowicą Micro Memory, a gdy jest zamontowana głowica kolorowa, nic się nie dzieje. Co może być tego przyczyną? A może ktoś z Was ma jeszcze instrukcję obsługi tego modelu?
Pozdrawiam
Urnes
Więc z głębi serca. Łańcuch zawsze wygląda tak: gniazdko – transformator – głowica, a pomiędzy nimi timer podłączony do transformatora. Model Durst, poza głowicą Micro Memory, nie różni się od tego. Jeśli więc głowica Memory przy transformatorze działa, to podejrzewam, że w głowicy Color jest uszkodzona żarówka. Co oznacza: wyciągnąć starą „żarówkę” i włożyć nową. Głowice są zazwyczaj zaprojektowane tak, że można to zrobić bez użycia narzędzi.
Pozdrawiam, Sven
Di3Happy
Cześć, na początek dziękuję za odpowiedź. Żarówka jest zupełnie nowa, zamówiłem ją w FOTOIMPEX… Nie mam jednak tam timera marki Durst, tylko zwykły, bezmarkowy – to chyba nie powinno mieć znaczenia, prawda?
Urnes
Musisz sprawdzić, jaka jest moc przełączania timera – musi być co najmniej równa mocy żarówki. Jeśli jest zbyt mała, w najlepszym razie nic się nie stanie, a w najgorszym
dojdzie do zwarcia.
Czy żarówka świeci się bez tunera, podłączona bezpośrednio do transformatora?
Pozdrawiam, Sven.
Di3Happy
Cześć, nie, nie działa. Lampka zapala się tylko wtedy, gdy jest założona głowica Micro Memory i naciska się odpowiednie przyciski. Jednak panel kolorów nie ma przycisków i nie da się na nim ustawić niczego poza wartościami kolorów. Jednak po włączeniu urządzenia nic się nie dzieje. Przeszukałem już pół internetu i nigdzie nie znalazłem instrukcji obsługi tego urządzenia, co naprawdę mnie dziwi.
Urnes
Zobacz, czy coś tu znajdziesz.
http://durst.loremi.com/
Właściwie spodziewałem się, że lampa będzie zamontowana bezpośrednio w danej głowicy, a nie w module powiększającym.
Pozdrawiam, Sven.
Di3Happy
Tak, byłem już na tej stronie, ale niestety wszystko, czego potrzebuję, jest tam po francusku, a tego języka w ogóle nie znam.
Pozdrawiam, Nils
workspace
Mogę wysłać Ci instrukcję mailem.
Napisz do mnie prywatną wiadomość.
?
Pozdrawiam, Michael
Vladi
Cześć
Jeśli to jeszcze aktualne
Przewód lampy należy zwierzyć, tak jak na zdjęciu