MirkoBoeddecker W naszym sklepie internetowym wprowadziliśmy nową metodę płatności: Sofortüberweisung. Jest to dobre połączenie wygody użytkowania i niskich opłat. Po wybraniu opcji Sofortüberweisung zostaniecie przekierowani na stronę dostawcy sofoertueberweisung.de, gdzie będziecie mogli podać swoje dane bankowe, zalogować się za pomocą kodu PIN i zatwierdzić przelew za pomocą kodu TAN. Dane bankowe i kwota są automatycznie przekazywane przez nasz sklep, nie musisz nic więcej wpisywać. Całość zajmuje mniej niż minutę i wszystko jest załatwione. Wracasz do sklepu, a zamówienie jest zatwierdzone. Jeśli towar jest dostępny, możemy go natychmiast wysłać. Z naszego punktu widzenia ta metoda płatności jest preferowana, jeśli nie mamy upoważnienia do pobrania z konta bankowego. Sofortueberweisung działa również w Szwajcarii i Austrii. Sofortüberweisung jest bezpłatna dla użytkownika (z wyjątkiem opłat za prowadzenie konta w jego banku). Pozdrawiamy, Mirko
kugelfisch Cześć Mirko, swój PIN i kod TAN podaję wyłącznie w moim banku, a na pewno nie na żadnej innej stronie. Przecież nie daję przecież listonoszowi klucza do domu, żeby mógł zostawić mi paczkę bezpośrednio w mieszkaniu. Czy rozważaliście może płatność kartą kredytową lub przez PayPal? Pozdrawiam Alex
MirkoBoeddecker Cześć Alex, W przypadku płatności Sofortüberweisung wpisujesz swój kod PIN bezpośrednio w systemie bankowym. System bankowości internetowej Twojego banku jest tam zintegrowany. Ta forma płatności będzie coraz częściej oferowana, ponieważ prowizja utrzymuje się na rozsądnym poziomie (poniżej 1%). W przyszłości będziemy również akceptować karty kredytowe, ale będziemy musieli doliczyć dodatkową opłatę w wysokości 5%, co jest nie do przyjęcia. Rynek fotograficzny jest tak mocno konkurencyjny, że nie możemy i nie chcemy wprowadzać ogólnej podwyżki cen o 5% tylko po to, aby pokryć te dodatkowe koszty. Ogólnie rzecz biorąc, Paypal i karty kredytowe prowadzą do wyższych cen dla konsumentów. Nie widzę w tym żadnego sensu. W większości krajów na świecie opłata za transakcje kartą kredytową wynosi poniżej 2%. Tylko w Niemczech od dziesięcioleci uparcie nalicza się 4%, a konsumenci grzecznie płacą. Do tego dochodzi jeszcze 1% za bramkę płatniczą (np. Ipayment) = 5%. To więcej, niż zarabiamy na wielu filmach..... Kto nie lubi Sofortüberweisung, może oczywiście nadal płacić z góry lub przelewem bankowym. Tylko że wtedy może to potrwać dłużej i nie będziemy w stanie wysłać przesyłki tego samego dnia. Pozdrawiam, Mirko
kugelfisch Cześć Alex, W przypadku usługi Sofortüberweisung kod PIN wprowadzasz bezpośrednio w swoim banku. System bankowości internetowej Twojego banku jest tam zintegrowany. ...Nie, to nieprawda. Kod PIN należy wprowadzić na stronie sofortueberweisung.de.
VolkerSchulz Osoby korzystające z bankowości internetowej za pomocą karty HBCI nie mają kodu TAN. W związku z tym z usługi Sofortüberweisung może korzystać tylko ograniczona grupa klientów. Powodzenia! Volker
mdeutgen Podzielam obawy pozostałych respondentów. Oczywiście opłaty za PayPal i karty kredytowe w Niemczech są skandalicznie wysokie, ale czy to powód, by od razu podłączać kolejny portal, któremu miałbym powierzyć swoje dane? Nie, dziękuję! Przy składaniu zamówień nadal będę stawiał na płatność z góry, bo rzadko zdarza mi się potrzebować materiałów w trybie pilnym. A jeśli już tak się stanie, to DHL na pewno pokrzyżuje mi plany – ostatnim razem też potrzebowali trzech dni (w nocy), żeby dostarczyć przesyłkę z Berlina do FZ30 w Hanowerze. Natomiast przelew z mojego banku, wbrew oczekiwaniom, został zaksięgowany u Impexu w nocy. Trochę to pokręcony świat, prawda? Pozdrawiam, Martin
VolkerSchulz Do tej pory zawsze płaciłem przelewem z rachunku. W przypadku FOTOIMPEX zawsze działało to bez problemów i jest to z pewnością najtańsze rozwiązanie. Nie mam ochoty płacić wyższych cen, aby pokryć dodatkowe koszty związane z korzystaniem z PayPala i podobnych serwisów. Poza tym moje zamówienia są wysyłane natychmiast po złożeniu zamówienia. Powodzenia! Volker