musikbaer
Dobrý den,
s čím musím počítat, resp. co musím vzít v úvahu, když si například v nádobě Jobo připravím vývojku (např. ADONAL) v poměru ~1:42 (6 ml koncentrátu na 254 ml vody)?
S pozdravem
Urnes
Měl jsem chuť napsat něco sarkastického. Ale to by nebylo k ničemu.
Pokud jde o vývojku, kterou můžeš takhle zředit (HC-110), dostaneš perfektně vyvolaný film. Každá vývojka má své minimální množství, které bys neměl překročit, pokud je to to, co jsi chtěl vědět.
S pozdravem Sven.
musikbaer
Obvykle se říká, že ředění by mělo být 1:25 nebo 1:50, ale 6 ml na plechovce odpovídá poměru 1:42, a při 5 ml (což by se při jednom vyvolání nemělo podkročit) by to byl poměr 1:52.
Zkusil jsem to podle digitaltruth photo zjistit na Fomapanu 100 a Ilfordu FP4+ a u prvního jsem došel k 7 minutám a u druhého k 13,5 minutám doby vyvolávání. Může to být správně?
Otázka zní, jak přesné to musí být, nebo se jedná o tolerance?
Urnes
Myslíš obecně, nebo s ohledem na konkrétní vývojku?
Bez ohledu na vývojku jsou ty časy příliš vzdálené. Pro Fomu jsou pravděpodobně příliš krátké.
landpfarrer
Ahoj,
to,
že se doby vyvolávání u těchto filmů výrazně liší, nic neznamená. Jde přece o dva různé filmy. Zvlášť u ADONALU a RODINALU se doby často velmi liší. Pro 1+50 má Foma při 100 ASA 7:15 minut a FP4+ při 125 ASA 15 minut (obě hodnoty jsou od Darkroom Solutions, s jejich údaji mám lepší zkušenosti než s těmi od digitaltruth). Nevím, jak jsi to přepočítal na 1+42, ale obě doby se mi zdají trochu příliš dlouhé.
Ještě mi úplně není jasný kontext otázky. Pro kterou nádobu Jobo bys potřeboval 260 ml? Model 1510 potřebuje 250 ml. S tím se dá dobře pracovat s 5 ml + 250 ml, pak sice zůstane v nádobě 5 ml „navíc“, ale to nevadí.
Já
S pozdravem, Jörg
musikbaer
Ahoj Urnes,
myslím to obecně. Snažím se pochopit vzájemné vztahy mezi vývojkou, ředidlem a časem.
€
Ahoj Jörgu,
mám tady Jobo 1100 na cvičení a ty časy jsem se snažil odvodit z poměru 1:25 a 1:50. Vypočítal jsem průměrný faktor z času a ředění a nastavil jsem ho na ředění 1:42. Vím, že by se dal použít i faktor 42/50 (to mi ale v první chvíli přišlo příliš jednoduché ;) ).
S pozdravem
fototiger
Ahoj,
€
Chápu to správně, že tě zajímá nějaký vzorec nebo návod, jak ředění ovlivňuje dobu vyvolávání? Tedy např. 1+25 dá ... minut, 1+26 dá ..., 1+27 dá
… atd. Nevím, jestli něco takového v této podobě existuje.
€
Myslím si, že vyvolávání je věda, ale nemusí se z toho dělat věda. Zrovna u RODINALu rád trochu zaokrouhluji množství tekutin, když pak mohu RODINAL lépe dávkovat (odměřovat). Proto často používám celkem o něco více tekutiny, než bych potřeboval k ponoření cívek.
€
Také si právě kladu otázku, zda je možné pokaždé odměřit přesně 5 nebo 6 ml, už jen v tom je určitá nejistota. Nejdůležitější je proto kontinuita. Najdi si svůj postup při vyvolávání a proveď vlastní doladění. Podobně je to i s teplotami, nikdy nebudeš vědět na 100 %, zda je tvůj teploměr přesný a zda 20 °C opravdu znamená 20 °C. Důležité však je, abys vždy používal stejný teploměr a postupně se s ním přibližoval k požadovaným výsledkům.
€
U RODINALU na 500 ml používám 500 ml vody a 10 ml RODINALU, všechno ostatní je pro mě příliš pracné na odměřování. Také jsem přišel na to, že moje výsledky jsou lepší, když má voda asi 19,5° místo 20° (měřeno na mém teploměru).
Renate
Neexistuje žádný vzorec, podle kterého by se daly vypočítat doby vyvolávání pro různé koncentrace. Každá vývojka má vlastní vztah mezi koncentrací a dobou vyvolávání. Zbývá jen hádat a zkoušet. Nejjednodušší je držet se koncentrací, které výrobce otestoval.
€
S pozdravem
€
Renate
grommi
U RODINALU (ADONALU) jsou časy úměrné. Např. poloviční koncentrace -> dvojnásobná doba. U mnoha jiných vývojek tomu tak není.
A ne, vyvolávání filmů není věda, ale řemeslo.
Florek
U RODINALU (ADONALU) jsou časy úměrné. Např. poloviční koncentrace -> dvojnásobná doba. U mnoha jiných vývojek tomu tak není.
Kromě toho se s ředěním mění kontrast, což lze skvěle využít k regulaci. Přizpůsobení doby vyvolávání změněnému ředění tedy nutně nevede k identickému negativu.