musikbaer
Witam,
z czym muszę się liczyć lub co należy wziąć pod uwagę, jeśli np. w pojemniku Jobo przygotowuję wywoływacz (np. ADONAL) w proporcji ~1:42 (6 ml koncentratu na 254 ml wody)?
Pozdrawiam
Urnes
Miałem ochotę napisać teraz coś sarkastycznego. Ale to nie byłoby pomocne.
Jeśli jest to wywoływacz, który pozwala na tak duże rozcieńczenie (HC-110), to otrzymasz idealnie wywołaną kliszę. Każdy wywoływacz ma minimalną ilość, której nie należy przekraczać – jeśli to właśnie chciałeś wiedzieć.
Pozdrawiam, Sven.
musikbaer
Zazwyczaj mówi się, że rozcieńczenie powinno wynosić 1:25 lub 1:50, a teraz 6 ml na puszce daje proporcję 1:42, a przy 5 ml (poniżej której nie należy schodzić podczas jednego wywołania) byłaby to proporcja 1:52.
Próbowałem to sprawdzić według digitaltruth photo na przykładzie Fomapan 100 i Ilford FP4+ i uzyskałem czas wywoływania wynoszący 7 minut dla pierwszego i 13,5 minuty dla drugiego. Czy to może być prawidłowe?
Pytanie brzmi: jak dokładne muszą być te wartości, czy są to wartości tolerancyjne?
Urnes
Masz na myśli ogólnie, czy w odniesieniu do konkretnego wywoływacza?
Niezależnie od wywoływacza, różnice w czasie są zbyt duże. Prawdopodobnie dla Fomy to za krótko.
landpfarrer
Witam,
to,
że czasy naświetlania dla tych filmów znacznie się różnią, nie ma większego znaczenia. Są to przecież dwa różne filmy. Zwłaszcza w przypadku ADONAL/RODINAL czasy te często się znacznie różnią. Dla 1+50 Foma przy 100 ASA ma 7:15 minut, a FP4+ przy 125 ASA 15 minut (obie wartości pochodzą z Darkroom Solutions, z których danymi mam lepsze doświadczenia niż z tymi z digitaltruth). Nie wiem, jak przeliczyłeś to na 1+42, ale obie te wartości wydają mi się nieco za długie.
Nie do końca rozumiem kontekst tego pytania. Do jakiego pojemnika Jobo potrzeba 260 ml? Model 1510 wymaga 250 ml. Dobrze jest pracować z proporcją 5 ml + 250 ml, wtedy wprawdzie w pojemniku jest 5 ml „za dużo”, ale to nie ma znaczenia.
Ja
Pozdrawiam, Jörg
musikbaer
Cześć Urnes,
Mówię ogólnie. Próbuję zrozumieć wzajemne relacje między wywoływaczem, rozcieńczeniem i czasem wywoływania.
€
Cześć Jörg,
Mam tu Jobo 1100 do ćwiczeń i próbowałem ustalić czasy na podstawie proporcji 1:25 i 1:50. Obliczyłem średni współczynnik na podstawie czasu i rozcieńczenia i zastosowałem go do rozcieńczenia 1:42. Wiem, że można by również przyjąć współczynnik 42/50 (ale w pierwszej chwili wydawało mi się to zbyt proste ;) ).
Pozdrawiam
fototiger
Cześć,
€
Czy dobrze rozumiem, że interesuje Cię jakiś wzór lub przewodnik pokazujący, jak rozcieńczenia wpływają na czas wywoływania? Na przykład: 1+25 daje ... minut, 1+26 daje ..., 1+27 daje
… itd. Nie sądzę, żeby coś takiego istniało w tej formie.
€
Uważam, że wywoływanie to nauka, ale nie trzeba z tego robić nauki. Zwłaszcza w przypadku RODINALU lubię nieco zaokrąglać ilości płynów, jeśli dzięki temu mogę lepiej dozować (odmierzać) RODINAL. Dlatego często używam nieco więcej płynu niż potrzebowałbym do zanurzenia szpul.
€
Zastanawiam się też, czy za każdym razem można odmierzyć dokładnie 5 lub 6 ml, bo już samo to powoduje pewną niepewność. Najważniejsza jest więc konsekwencja. Znajdź swój sposób na wywoływanie i dostosuj go do siebie. Podobnie jest z temperaturami – nie będziesz mieć 100% pewności, czy twój termometr jest dokładny i czy 20° to naprawdę 20°. Ważne jest jednak, aby zawsze używać tego samego termometru i w ten sposób zbliżać się do pożądanych rezultatów.
€
W przypadku RODINALa na 500 ml używam 500 ml wody i 10 ml RODINALa, wszystko inne jest dla mnie zbyt uciążliwe do odmierzania. Zauważyłem też, że moje wyniki są lepsze, gdy woda ma około 19,5° zamiast 20° (mierzone moim termometrem).
Renate
Nie ma jednej wzoru, który pozwalałby obliczyć czas wywoływania dla różnych stężeń wywoływacza. Każdy wywoływacz ma swoją własną zależność między stężeniem a czasem wywoływania. Pozostaje tylko zgadywać i próbować. Najprościej jest trzymać się stężeń sprawdzonych przez producenta.
€
Pozdrawiam
€
Renate
grommi
W przypadku RODINALU (ADONALU) czasy wywoływania są proporcjonalne. Na przykład: połowa stężenia → podwójny czas. W przypadku wielu innych wywoływaczy tak nie jest.
I nie, wywoływanie filmów to nie nauka, tylko rzemiosło.
Florek
W przypadku RODINALU (ADONALU) czasy wywoływania są proporcjonalne. Na przykład: połowa stężenia → podwójny czas. W przypadku wielu innych wywoływaczy tak nie jest.
Ponadto wraz z rozcieńczeniem zmienia się kontrast, co można świetnie wykorzystać do regulacji. Dostosowanie czasu wywoływania do zmienionego rozcieńczenia niekoniecznie daje więc identyczny negatyw.