Tandemfahren
Ahoj všem profesionálům a zkušeným laborantům!
Jelikož jsem tu nový: Jmenuji se Frank, v běžném životě jsem stavitel lodí u jezera STA a už pár let se pokouším o černobílou fotografii.
Zatím jsem ale nanejvýš amatér s hravou povahou...
Mým oblíbeným projektem jsou černobílé projekční diapozitivy. Obrácení snímacího materiálu má podle mě několik nevýhod, kterých bych se rád zbavil:
- omezený výběr materiálu
- prakticky každý snímek s expozicí v sérii
- není možné ovládat kontrast ani provádět kompenzaci
Tak jsem z několika pěkných negativů vyrobil pěkné výtisky o rozměrech cca 17x25 cm a z nich jsem vytvořil papírové negativy, jak je popsáno u Ilfordu.
Zatím to vypadá dobře! Zkontroloval jsem také přenos šedých odstínů pomocí šedého klínu. A pak přichází ten háček:
Jak teď udělám diapozitiv? Aby bylo jasno: chci papírový negativ vyfotit fotoaparátem, což se v negativním procesu stane diapozitivem.
Tedy MĚLO by se z toho stát diapozitiv, harrharr.
Ty úplně triviální chybičky (chyby? chybičky??), jako je vložení běžného fotografického filmu do vývojky pro negativy, jsem si hned odpustil (tj. udělal jsem to jen jednou s filmem, který jsem zrovna měl ve foťáku, s očekávaným výsledkem)
Momentálně to zkouším s Maco Ort 25 v zředěném Dokumolu; to sice už dává šedé tóny, ale maximální ztmavnutí je spíš taková
„střední hnědost“.
Ví někdo, jaký trik potřebuju? Nemyslím tím nechat to udělat pana Wehnera, že jo, chci si tu legraci uvařit sám!
Ještě něco: Ano, na oříznutí pozitivu a reverzní vyvolání jsem už také myslel. Ale všechno po jednom...
Díky za „relevantní rady“ a konstruktivní kritiku!
Frank
P.S. Kde najdu ten článek „Kehret um“, který znají všichni kromě mě? Jsem prostě počítačový analfabet.
bernhardmangelsgmxde
Proč prostě nepoužiješ běžný diafilm, tedy barevný, a nevyfotíš s ním běžné černobílé snímky? Pokud bude osvětlení správné, neměl by tam být žádný příliš výrazný barevný nádech.
(To je můj přístup k začlenění černobílých snímků do sérií diapozitivů, zatím však s jen skromným úspěchem; barytové tisky formátu 13x18, které se nepovedly úplně rovnoměrně (to je jiná záležitost...), na formátu 130 x 200 cm nevypadají zrovna úchvatně...)
Nebo to chceš udělat všechno sám?
Tandemfahren
Ano, děkuji, to jsem už také zkoušel, ale úspěch byl mizivý.
Kromě touhy řemeslníka dělat si všechno sám (jo, jo, kácet stromy, žvýkat dřevo, rozmlátit ho na třísky, ulovit divokého býka, želatinu...), je problém u standardizovaného procesu E6 stejný jako při vyvolávání negativního filmu: není možné regulovat kontrast.
To znamená, že se nejprve potím, abych dosáhl co nejlepší zvětšeniny, a pak černá na diapozitivu zase není černá.
Prý už dnes existují projektory, které v oblasti neprojekce dokážou úžasné věci... Projekční obraz žije z kontrastu, to jsem se právě naučil ze svých nedotažených pokusů!
Mám na mysli nějaký geniální příspěvek od někoho, kdo se vyzná v chemii (ve škole jsem před 25 lety měl z chemie jedničku, tak se to zase ukazuje: non scholae sed scholae discimus ǂrch).
Film dá snadno tolik černé, když ho jen pořádně ozáříte a uvaříte – ale na snímku to nevypadá tak růžově, nebo spíš až příliš růžově.
Možná jsem na scestí a fotit z tisků je mnohem lepší – ale já bych prostě tak rád byl taky jednou kreativní.
A z reverzního vyvolávání se taky trochu bojím.
S pozdravem
Frank Bleyer
Nordlicht
Ahoj Franku,
už jsi přemýšlel o tom, že bys originální filmové negativy kontaktoval přímo na film?
Mám dobré zkušenosti s filmem Kodak Eastman Print Release. Jedná se o ortochromatický kinofilm, který se zpracovává jako černobílý fotografický papír; snímání může být možná trochu problematické, ale kontrast se dá dobře individuálně regulovat pomocí expozičního času a vývojky.
Ušetří ti to kopírování na papír a pokud to chceš dělat ve větším měřítku, vyplatí se koupit 100stopovou roli.
To by byl můj návrh, pokud nejde o dokumentaci zvětšenin nebo výrobu výřezů z obrazu.
Christoph