Rudolphono
Dobrý den.
Často pracuji s filmem Fomapan 100 a občas i s Fomapanem 400.
Dosud jsem vyvolával pomocí roztoku atm49 a s výsledky jsem byl velmi spokojený.
Nyní však hledám vývojku s delší trvanlivostí a kratší dobou vyvolávání.
Existuje nějaký produkt, u kterého bych nemusel dělat velké kompromisy v jemném zrnu a jemných odstínech šedé?
S pozdravem Ralph
MirkoBoeddecker
Ahoj Ralphe,
to je docela neobvyklé přání. Pokud se ti nějaká kombinace filmu a vývojky líbí, měl bys u ní vlastně zůstat.
Skladovatelnost ATM49 je navíc velmi dobrá.
Proč bys vlastně chtěl zkrátit dobu vyvolávání?
S pozdravem,
Mirko
Rudolphono
Doba vyvolávání 17 minut je pro mě prostě příliš dlouhá.
A když pak chci přidat ještě jeden stupeň, trávím věčnost v kotelně.
Rád bych také přešel na tekutý vývojka.
Pracuje se s ním prostě lépe.
Raději jdu ven fotit.
Při vyvolávání také nekladu tak velký důraz na jemné detaily.
Jen nemám rád hrubé zrno a příliš ostré kontrasty.
I když mi kontrasty při mé současné kombinaci někdy přijdou dokonce příliš slabé.
S pozdravem, Ralph
mdeutgen
Dobrý den.
Často pracuji s filmem Fomapan 100 a občas i s filmem 400.
Dosud jsem vyvolával pomocí roztoku atm49 a s výsledky jsem byl velmi spokojený.
Nyní však hledám vývojku s delší trvanlivostí a kratší dobou vyvolávání.
Existuje nějaký produkt, u kterého bych nemusel dělat velké kompromisy v jemném zrnu a jemných odstínech šedé?
S pozdravem Ralph
Také tomu s kratšími časy úplně nerozumím. Já sám považuji časy pod osm minut vlastně už za příliš krátké, protože při nich má odchylka v čase nebo v pohybu plechovky procentuálně větší vliv než při delších časech.
Mimochodem: Vědomě jsem přešel na ATM49 právě proto, že tam mám při ředění 1 + 1 delší časy.
A když se podíváte do různých datových listů společnosti Kodak k jejich vývojkám, je tam zcela jasně uvedeno, že časy pod 5 minut mohou vést k nerovnoměrným výsledkům. To by se mělo bez problémů přenést i na ATM49...
Martin
Gerd
Nevím, jak dlouho vydrží A49. Ale právě jsem vyvolal hromadu filmů s ročním roztokem Xtol.
Feinkönig, zajišťuje citlivost, je levný.
Mirko prodává konstrukčně stejný (podobný?) Fomadon Excel, který je k dostání i jako prášek na 1 litr.
Fomapan 100: ISO 125, 9 minut, 1+2.
Je to prostě prášek a kvůli trvanlivosti se nejlépe skladuje v malých (hnědých lékárenských) lahvičkách, které se naplní až po okraj. Protože když se k němu dostane vzduch, rychle se zkazí.
Jestli by to pro tebe představovalo pokrok oproti A49, to nevím.
Webová stránka:
Xtol .
Gerd
ThomasLoos
Ahoj!
No, dlouhá doba vyvolávání má tu výhodu, že menší odchylky nemají tak dramatický dopad. Já to dělám vždycky tak, že si během vývoje sednu k počítači a něco dělám, položím si na stůl ručník, postavím na něj plechovku a před sebe si dám stopky. Tak můžu bez problémů popíjet. To, že musím tu plechovku na začátku a na konci přenášet přes celý byt, mi nevadí.
S pozdravem Thomas
orwograph
Tak to dělám taky. To je fajn, 17 minut mi vůbec nevadí. Dá se při tom třeba i telefonovat nebo žehlit, ne?
Peter.
bernhardmangelsgmxde
Tak to dělám taky. Dobrý nápad, 17 minut se dá zvládnout. Nebo se dá třeba telefonovat, žehlit, ne?
Peter.
[Kde je tady ten smajlík, co kroutí hlavou?]
Žehlit a telefonovat... to přece není nic, co se dá dělat jen tak mimochodem. Užij si těch 17 minut klidu, kdy jindy je máš, a po praní budeš mít vyvolaný a čistý film a jasnou hlavu...
:rolleyes:
Rudolphono
Těch 17 minut klidu – kdy se to vůbec stane?
To je pravda. Ale kdy má člověk vůbec 17 minut času :-)
A za 17 minut to přece nestačí jen zastavit, zafixovat a navinout film... atd.
Ale mám ještě chemikálie na jednu dávku a ty zítra nejdřív namíchám a o víkendu vyvolám všechno, co mi tu ještě leží.
Zatím jsem nenašel žádnou jinou vývojku, která by mi vyhovovala. Takže zatím zůstanu u ADOXu.
Když z mých 3 litrů jednorázového vývojového roztoku (1 l zásobního roztoku + 2 litry vody) udělám 6 porcí po 500 ml, každá porce by měla stačit na 2 filmy, ne? Často jsem četl, že na jeden film je potřeba minimální množství vývojky v roztoku. To by znamenalo, že z 1 litru matečného roztoku bych vyvolal 12 filmů.
Jako vícenásobná vývojka to stačí jen na 10.
Měl bych tedy prodloužit dobu?
Zdravím, Ralle
mdeutgen
Ahoj všichni,
pokud si správně pamatuji příbalový leták k ATM49, je tam v podstatě uvedeno něco jako „minimálně 100 ml na jeden film KB nebo MF“. Technický list společnosti Calbe k produktu A49 uvádí totéž: „V 600 ml A 49 lze vyvolat minimálně 6 kinofilmů formátu 135-36 nebo odpovídající množství jiných formátů.“ To je podle mě jednoznačné.
Já sám jsem se rozhodl, že budu používat ATM49 ve verzi 1+1, pak mám matematicky 125 ml na jeden kinofilm a jsem na bezpečné straně. To, že pak mohu vyvolat pouze osm místo deseti filmů, je vedlejší efekt, který se podle mého názoru projeví pouze zvýšenou cenou vyvolání. Šetřit na tom bych považoval za chybu a mnohem více by mě mrzelo, kdyby se film nakonec nepovedl.
Martin
Rudolphono
Zkusmo jsem to rozdělil na 6 dávek, protože to tak dobře vyhovuje mému vybavení
a hned jsem v jedné dávce vyvolal 2 cívky Fomapanu 400 po dobu 11 minut.
Nejsem sice profesionál, ale podle mě vypadá výsledek skvěle.
V příbalovém letáku ADOXu jsem nenašel nic o minimálním množství.
Je tam jen 1 l zásobního roztoku na 10 filmů.
Ale tento údaj se vztahuje na použití jako vícenásobný vývojka.
Takže teď mám místo 100 ml zásobního roztoku jen asi 83 ml na film.
Myslím, že to nebude tak přesně vypočítané a výsledky ukazují, že to funguje.
Zdravím, Ralle
philippleser
Dobrý den,
teď ale hledám vývojku s delší trvanlivostí a kratší dobou vyvolávání.
Rád používám Diafine pro filmy Fomapan, kde je doba vyvolávání vždy 3+3 minuty. Jedná se o vyrovnávací dvoukoupelový vývojku, u které lze roztoky opakovaně používat (údajně rok nebo déle).
Diafine má tendenci produkovat negativy s poněkud nižším kontrastem (právě kvůli vyrovnávacímu účinku), ale protože jsou podle mých zkušeností filmy Fomapan spíše strmé než ploché, vyvažuje se to docela dobře.
S pozdravem,
Philipp
cfb_de
Na filmy Fomapan rád používám Diafine, kde je doba vyvolávání vždy 3+3 minuty.
Mezitím si ho také rád připravuji sám. TMY v něm dosáhne za 4-4 minuty citlivosti asi 640 ASA s opravdu nejjemnějším zrnem. Skvělá směs, vyhovuje mi víc než Emofin. A při vlastní přípravě zaplatíte jen jednorázově
mdeutgen
Poté, co mi dorazila zásilka s filmy, jsem dnes vyvolal první dva Fomapan 400 v roztoku ATM49 (ředění 1+1, promíchávání podle Calbeho návodu, 13 minut při 20 °C) a s výsledky jsem vlastně spokojený. Konečné hodnocení ale budu moci provést až zítra, až si oba filmy prohlédnu za denního světla a v suchém stavu – momentálně jsou v odměrce pod destilovanou vodou a čekají, až je pověsím do sprchy.
Jak jsem popsal výše, použil jsem vývojku v ředění 1 + 1, tedy 125 ml zásobního roztoku na jeden film. V dalším kroku vyzkouším ředění 1 + 2 a otestuji to s výše zmíněnými 83 ml na jeden film. Co funguje u RODINALU, mělo by fungovat i tady. Své kinofilmy formátu 35 mm jsem v RODINALU vlastně vždy vyvolával pouze s koncentrátem v množství 5 ml ... Vyzkouším to.
@Ralle: Prozradíš mi své hodnoty pro zpracování Fomapanu 100 a 400 (časy, ředění, rytmus protřepávání)?
Martin
uhoepfner
Dobrý den,
s Promicrolem mám dobré zkušenosti. I v otevřené lahvi vydrží poměrně dlouho a výsledky se mi líbí, zejména u filmu 400 (který mám na expozici i při 800 ASA). Při 400 ASA je expozice u filmu 400 12 minut při cloně 1:14, u filmu 100 při 200 ASA 11 minut při cloně 1:14.
Pozdravy z okraje Berlína
Rudolphono
@Ralle: Mohl bys mi sdělit své parametry pro vyvolávání filmů Fomapan 100 a 400 (doba, ředění, rytmus protřepávání)?
Martin
Fomapan 100 – 17 min.
Fomapan 400 – 11 min.
Ředění 1+2
20 °C
Kývání: prvních 30 sekund a poté 4krát za minutu.
To ale rozhodně není měřítko všeho.
Moje fotoaparáty neumožňují nastavení expozice.
Proto pro mě nemá smysl určovat časy přesněji. (Resp. to ani není možné.)
Mně to ale takhle funguje docela dobře.
Zdravím, Ralle