Rudolphono
Witam.
Często pracuję z filmem Fomapan 100, a od czasu do czasu też z 400.
Do tej pory wywoływałem go w roztworze atm49 i byłem bardzo zadowolony z rezultatów.
Teraz jednak szukam wywoływacza, który charakteryzuje się dłuższą trwałością i krótszym czasem wywoływania.
Czy istnieje produkt, który nie wymagałby ode mnie znacznych kompromisów w zakresie drobnego ziarna i subtelnych odcieni szarości?
Pozdrawiam, Ralph
MirkoBoeddecker
Cześć Ralph,
To dość nietypowa prośba. Jeśli podoba ci się dane połączenie filmu i wywoływacza, to właściwie powinieneś po prostu przy nim pozostać.
Poza tym ATM49 ma bardzo długi okres przydatności do użycia.
Dlaczego zależałoby ci na skróceniu czasu wywoływania?
Pozdrawiam,
Mirko
Rudolphono
Czas wywoływania wynoszący 17 minut to dla mnie po prostu zbyt długo.
A jak już zechcę podkręcić kontrast o jeden stopień, to spędzam wieki w kotłowni.
Chętnie bym też przeszedł na wywoływacz płynny.
Po prostu lepiej się z nim pracuje.
Wolę wyjść na zewnątrz i robić zdjęcia.
Podczas wywoływania nie przywiązuję też zbytniej wagi do szczegółów.
Po prostu nie lubię grubego ziarna i zbyt ostrych kontrastów.
Chociaż przy mojej obecnej kombinacji kontrasty są dla mnie czasami nawet zbyt słabe.
Pozdrawiam, Ralph
mdeutgen
Witam.
Często pracuję z filmem Fomapan 100, a od czasu do czasu też z 400.
Do tej pory wywoływałem go w roztworze atm49 i byłem bardzo zadowolony z rezultatów.
Teraz jednak szukam wywoływacza o dłuższej trwałości i krótszym czasie wywoływania.
Czy istnieje produkt, który nie wymagałby ode mnie znacznych kompromisów w zakresie drobnego ziarna i subtelnych odcieni szarości?
Pozdrawiam, Ralph
Ja również nie do końca rozumiem kwestię krótszego czasu. Osobiście uważam, że czasy poniżej ośmiu minut są już zbyt krótkie, ponieważ odchylenie w czasie lub ruchu puszki ma wtedy proporcjonalnie większy wpływ niż w przypadku dłuższych czasów.
Na marginesie: świadomie zdecydowałem się na ATM49 właśnie dlatego, że w rozcieńczeniu 1 + 1 mam dłuższe czasy.
A jeśli zajrzeć do różnych arkuszy danych Kodaka dotyczących ich wywoływaczy, to wyraźnie widać, że czasy poniżej 5 minut mogą prowadzić do nierównomiernych wyników. To powinno bez problemu dać się przenieść na ATM49...
Martin
Gerd
Nie wiem, jak długo wytrzymuje A49. Ale właśnie wywołałem całą stertę filmów przy użyciu rocznego roztworu Xtol.
Feinkönig, zapewnia czułość, jest tani.
Mirko sprzedaje identyczny (podobny?) Fomadon Excel, który jest również dostępny w postaci proszku na 1 litr.
Fomapan 100: ISO 125, 9 minut, 1+2.
To po prostu proszek i najlepiej przechowywać go w małych (brązowych aptecznych) buteleczkach, które należy napełnić po brzegi ze względu na trwałość. Bo jak dostanie się powietrze, to szybko się psuje.
Nie wiem, czy dla ciebie byłby to postęp w stosunku do A49.
Strona internetowa:
Xtol .
Gerd
ThomasLoos
Cześć!
Cóż, długi czas wywoływania ma tę zaletę, że niewielkie odchylenia nie mają aż tak drastycznego wpływu. Zawsze robię to tak, że podczas wywoływania siadam przed komputerem i zajmuję się czymś innym. Kładę ręcznik na biurku, stawiam na nim pojemnik z wywoływaczem i przed sobą stawia stoper. Dzięki temu mogę bez problemu się zdrzemnąć. Nie przeszkadza mi to, że na początku i na końcu muszę nosić ten pojemnik przez całe mieszkanie.
Pozdrawiam, Thomas
orwograph
Ja też tak robię. To fajna sprawa, nawet 17 minut nie przeszkadza. Można przy okazji pogadać przez telefon albo prasować, co?
Peter.
bernhardmangelsgmxde
Ja też tak robię. Dobra sprawa, bo nawet 17 minut to niewiele. Można też w tym czasie pogadać przez telefon albo prasować, co?
Peter.
[Gdzie tu jest ten emotikon z potrząsaniem głową?]
Prasowanie i rozmowy telefoniczne na boku... to przecież nie jest coś, co robi się na boku. Ciesz się tymi 17 minutami spokoju, kiedy już się je ma, a po płukaniu będziesz miał wywołany i czysty film oraz jasny umysł...
:rolleyes:
Rudolphono
17 minut spokoju – kiedy w ogóle ma się tyle czasu?
To prawda. Ale kiedy w ogóle ma się 17 minut czasu :-)
A przy 17 minutach nie wystarczy tylko zatrzymać, ustabilizować i nawinąć film... itd.
Ale mam jeszcze chemikalia na jedną partię i jutro je najpierw przygotuję, a w weekend wywołam wszystko, co jeszcze gdzieś leży.
Nie znalazłem też innego wywoływacza, który by mi odpowiadał. Więc na razie zostaję przy ADOXie.
Jeśli z moich 3 litrów roztworu wywoływacza jednorazowego (1 l roztworu podstawowego + 2 litry wody) zrobię 6 porcji po 500 ml, to każda porcja powinna wystarczyć na 2 filmy, prawda? Często czytałem, że na jeden film potrzebna jest minimalna ilość wywoływacza w roztworze. W takim razie wywoływałbym praktycznie 12 filmów na 1 l roztworu podstawowego.
Jako wywoływacz wielokrotnego użytku wystarcza tylko na 10.
Czy powinienem więc wydłużyć czas?
Pozdrawiam, Ralle
mdeutgen
Cześć wszystkim,
Jeśli dobrze pamiętam ulotkę dołączoną do ATM49, to w skrócie jest tam mowa o „co najmniej 100 ml na jeden film KB lub MF”. Karta charakterystyki Calbe dotycząca A49 podaje to samo: „W 600 ml A 49 można wywołać co najmniej 6 filmów małoobrazkowych 135-36 lub odpowiednią ilość innych formatów”. Moim zdaniem jest to jednoznaczne.
Sam zdecydowałem, że będę używał ATM49 w wersji 1+1, dzięki czemu mam 125 ml na film i jestem po bezpiecznej stronie. To, że mogę wtedy wywołać tylko osiem zamiast dziesięciu filmów, jest efektem ubocznym, który moim zdaniem przekłada się jedynie na wyższą cenę wywołania. Oszczędzanie w tym zakresie uznałbym za błąd i znacznie bardziej denerwowałbym się nieudanym filmem.
Martin
Rudolphono
Na próbę podzieliłem to po prostu na 6 porcji, bo to idealnie pasuje do mojego sprzętu
i od razu wywołałem razem 2 szpule Fomapan 400 przez 11 minut w jednej porcji.
Nie jestem co prawda profesjonalistą, ale dla mnie wynik wygląda świetnie.
W ulotce dołączonej do ADOXu nie znalazłem nic na temat minimalnej ilości.
Jest tam tylko informacja o 1 l roztworu podstawowego na 10 filmów.
Ale ta informacja odnosi się do stosowania jako wywoływacza wielokrotnego.
Więc zamiast 100 ml roztworu podstawowego mam teraz tylko około 83 ml na film.
Myślę, że nie jest to tak ściśle obliczone, a wyniki pokazują, że to działa.
Pozdrawiam, Ralle
philippleser
Witam,
teraz szukam jednak wywoływacza o dłuższej trwałości i krótszym czasie wywoływania.
Chętnie używam Diafine do filmów Fomapan, gdzie czas wywoływania wynosi zawsze 3+3 minuty. Jest to wyrównujący wywoływacz dwukąpielowy, w którym można wielokrotnie wykorzystywać roztwory (podobno przez rok lub dłużej).
Diafine ma tendencję do tworzenia negatywów o nieco niskim kontraście (właśnie ze względu na działanie wyrównujące), ale ponieważ z mojego doświadczenia wynika, że filmy Fomapan są raczej zbyt ostre niż zbyt miękkie, to całkiem dobrze się to równoważy.
Pozdrawiam,
Philipp
cfb_de
Chętnie używam Diafine do filmów Fomapan, czas wywoływania wynosi zawsze 3+3 minuty.
Obecnie chętnie przygotowuję go też samodzielnie. Film TMY osiąga w nim w 4-4 minuty czułość około 640 ASA z naprawdę drobnym ziarnem. Wspaniała mieszanka, lepiej mi się z nią pracuje niż z Emofinem. A przy samodzielnym przygotowywaniu płaci się tylko raz
mdeutgen
Skoro już dotarła do mnie przesyłka z filmami, wywołałem dzisiaj pierwsze dwa Fomapan 400 w roztworze ATM49 (rozcieńczenie 1+1, mieszanie zgodnie z instrukcją Calbe'a, 13 minut w temperaturze 20°C) i ogólnie jestem zadowolony z rezultatów. Ostatecznie będę mógł to jednak ocenić dopiero jutro, kiedy obejrzę oba filmy w świetle dziennym i po wyschnięciu – w tej chwili znajdują się one w miarce pod wodą destylowaną i czekają na powieszenie pod prysznicem.
Jak opisałem powyżej, użyłem wywoływacza w rozcieńczeniu 1 + 1, zużywając 125 ml roztworu macierzystego na każdy film. W następnym kroku wypróbuję rozcieńczenie 1 + 2 i przetestuję je przy użyciu wspomnianych powyżej 83 ml na każdy film. To, co sprawdza się w przypadku RODINALU, powinno przecież działać również tutaj. Moje filmy małoobrazkowe zawsze wywoływałem w RODINALU, używając tylko 5 ml koncentratu... Spróbuję to przetestować.
@Ralle: Czy zdradzisz mi swoje parametry obróbki filmów Fomapan 100 i 400 (czasy, rozcieńczenie, częstotliwość mieszania)?
Martin
uhoepfner
Witam,
Mam dobre doświadczenia z Promicrolem. Nawet w otwartej butelce zachowuje trwałość dość długo, a efekty mi się podobają, zwłaszcza w przypadku filmu 400 (który poddaję również procesowi naświetlania przy czułości 800 ASA). Przy czułości 400 ASA film 400 naświetla się 12 minut przy przysłonie 1:14, a film 100 przy czułości 200 ASA – 11 minut przy przysłonie 1:14.
Pozdrowienia z przedmieść Berlina
Rudolphono
@Ralle: Czy mógłbyś podać mi swoje parametry dotyczące wywoływania filmów Fomapan 100 i 400 (czasy, rozcieńczenie, częstotliwość mieszania)?
Martin
Fomapan 100 – 17 min.
Fomapan 400 – 11 min.
Rozcieńczenie 1+2
20°C
Przechylanie: przez pierwsze 30 sekund, a potem 4 razy na minutę.
Ale to na pewno nie jest jedyna słuszna metoda.
Moje aparaty nie pozwalają na regulację naświetlania.
Dlatego nie ma dla mnie sensu dokładniejsze określanie czasów (a właściwie nie jest to w ogóle możliwe).
Dla mnie to jednak całkiem dobrze działa.
Pozdrawiam, Ralle