AndreMilchewski
Ahoj,
chtěl bych vyvolávat filmy Adox CHS v roztoku APH 09 při
teplotách pod 20 °C.
Bohužel jsem k tomu nenašel žádné údaje o době vyvolávání.
Vlastně by mi stačila i doba pro 24 °C,
pak si mohu vypočítat všechny ostatní časy sám.
Zkoušel to už někdo?
cfb_de
Ahoj Andre,
vyvolal jsem několik set snímků R50 v RODINALu při teplotě 16 °C. 1 minuta předehřívání na 20 °C a poté 8,5 minuty v RODINALu 1+25 s 15sekundovým protřepáváním při 16 °C.
To by ti mohlo sloužit jako vodítko, ale ne jako recept. Ostatní proměnné při vyvolávání filmu a expozici se u tebe a u mě totiž příliš liší. Navíc jsem použil RODINAL a ne R09.
Už nějakou dobu jsem však od R50 upustil a nahradil ho TMX.
S pozdravem,
Franz
piu58
Za každou minutu poklesu teploty použijte koeficient 1,13. Pro velmi doporučovanou teplotu 16 °C tedy koeficient 1,63.
Tandemfahren
Ahoj,
protože sám trochu zápasím s CHS: proč se vlastně doporučuje hodnota 16? R09 1+80 20 warm mi 25ku ochladí za necelou čtvrthodinu – no, za 12 minut – a mám dojem, že je to jen napůl hotové. A to ani ne na ISO 25.
S pozdravem
Frank Bleyer
cfb_de
Ahoj Franku,
protože při nižších teplotách se s RODINALem dosáhne menšího zrna a zároveň se u klasických filmů stále dosáhne přibližně jmenovité citlivosti.
Existuje však určitá hranice: po 15–17 minutách je RODINAL 1+50 při 20 °C vyčerpaný a téměř neúčinný. Tato doba se prodlužuje přibližně ve stejné míře, jako se prodlužuje doba vyvolávání při nižší teplotě.
Kromě toho mám v zimě v kuchyni 16 °C. A tam se vyvolává.
S pozdravem,
Franz
Tandemfahren
Ahoj Franti,
odpověď ti trvala jen 5 minut, a to při pokojové teplotě 16 °C!
Pokud jsem to správně pochopil, stačí mi při poměru 1+80 a teplotě 16–18 °C pro citlivost ISO 25 maximálně jeden kalendář?
Je to tak? Dosáhne pak spíše slíbené citlivosti ISO 25, nebo spíš ještě méně?
S pozdravem
Frank
cfb_de
Ahoj Franku,
při poměru 1+80 a teplotě 16 °C je roztok vyčerpaný ještě předtím, než se film stačí lehce vyvolat. Zkus poměr 1+40 a začni s vypočítanou dobou. To už bude ale na hranici. Já šetřím čas agresivnějším rytmem převracení a dostanu film 50 na více než 50 ASA. S 25 jsem nikdy nic nedělal, je mi to trochu pomalé.
Kromě toho pak nemícháš kilo vývojky, ale jen půl kila.
S pozdravem,
Franz
AndreMilchewski
Při poměru 1:80 a teplotě 16 °C je roztok vyčerpaný ještě předtím, než se film začne mírně vyvolávat.
Tuto zkušenost nemohu potvrdit.
I při poměru 1+200 při 16 °C (mluvím zde o APH09)
mám spíše problémy s přeexponováním
– nedokážu tak dobře odhadnout dobu vyvolávání.
cfb_de
Při poměru 1:80 a teplotě 16 °C je roztok vyčerpaný ještě předtím, než se film začne mírně vyvolávat.
Tuto zkušenost nemohu potvrdit.
I při poměru 1+200 při 16 °C (mluvím zde o APH09)
mám spíše problémy s přeexponováním
– nedokážu tak dobře odhadnout dobu vyvolávání.
Stacionární vývoj?
To možná ano. To ale funguje stejně i bez okrajového humbuku s RODINALem/R09. Do hrnce s koňskou močí nebo Nescafé a vyvine se to stejně vyváženě a jemně. (Zní to jako vtip, tak to i myslím, ale je to založeno na faktech!)
25 hodin v normálním roztoku „TIP“ Lälichkaffee při 20 °C ve stojanu zajistí pěkně kopírovatelné negativy HP5+. Špičkový „Stain“ se postará o detaily pro každého, kdo zvětšuje na pevnou gradaci „2“.
N8,
Franz
Tandemfahren
@Franz
Milý příteli, to se tu snad hádáme, mmmmm? Děláme něco takového na fóru, mmmm?
Jen abych ti ukázal, že jsem vzhůru déle i bez Lälitschkaffee:
a) Lälitschkaffee nemá do mé kuchyně přístup, stejně jako tvoje koňská moč.
b) Ve skutečnosti jsem sám vyvolával filmy APH09, sice ne s 1+200, ale s 1+100, CHS25 podle kapesního kalendáře v minutovém rytmu.
To je rytmus, ve kterém to musí být... ten 25-kový se rád vzpříčí, tak jsem si prostě řekl, no když to Mirko říká, tak to asi bude...
Kresba stínů je ale stejně vždycky slabší (ve srovnání s ATM49 nebo dokonce Emofinem), s tím se moc nevyrovnávám.
Při větším osvětlení se pak světla začnou ztrácet.
A při delším vyvolávání to vypadá opravdu špatně.
Možná se tu jen hádáme o nic, rozdíl by mohl být i ve filmu (25, 50 nebo 100)?
Prozatím je ADOX k dostání jen v mlze.
Nähtli
Frank