phil
Cześć!
Chciałbym oddać do naprawy mój Rolleiflex, prawdopodobnie zablokowała się migawka. Długie czasy naświetlania trwają znacznie dłużej niż powinny.
Czy ktoś może polecić mi dobry serwis naprawczy? Znalazłem w Google firmę „classic-camera”, ale ma ona siedzibę w Szwajcarii.
Pozdrawiam, Phil
PhilippeGrunchec
Zdjęcie Suffrena... ale w Paryżu!
phil
Bardzo dziękuję za wskazówkę! Niestety nie znam francuskiego, więc skoro i tak muszę wysłać aparat na drugi koniec Europy, to chyba skorzystam z usług camera-service.ch.
Właśnie rozmawiałem z panem Fabio z Classic Camera Repair i zrobił na mnie dobre pierwsze wrażenie. Czy ktoś ma już doświadczenia z tym warsztatem?
Pozdrawiam, Phil
Gast
Cześć Phil,
Zleciłem już całkowity remont trzech aparatów Rolleiflex w firmie Paepke w Düsseldorfie!
Po remoncie aparaty wyglądały jak nowe!
Paepke:
http://www.tronagent.de/
Pozdrawiam
Wolfgang
piu58
Paepke! Należy przeznaczyć 150 euro.
Wolfram
Witam, mam dwa pytania dotyczące aparatu Rolleicord Mod. 2:
1. Do czego służy ten aluminiowy przycisk znajdujący się za pokrętłem regulacji odległości?
2. Czy po napięciu sprężyny dźwignia napinająca migawkę powinna powrócić do pozycji spustowej pod wpływem siły sprężyny?
Tak to zapamiętałem.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Wolfram
Gast
Cześć,
1. To jest przycisk resetowania licznika
2. Nie
Pozdrawiam
Wolfgang
Wolfram
Dzięki, Wolfgang.
Pozdrawiam, Wolfram
Wolfram
Witam,
jeszcze jedno pytanie do specjalistów:
Czy aparat Roleicord Mod.2 posiada gniazdo lampy błyskowej typu X czy M?
Przeznaczone do lamp żarowych czy lamp elektronowych?
Dziękuję.
AndreasAchermann
Odpowiadam z opóźnieniem, ale: Fabio jest naprawdę godny polecenia! Mieszkam w pobliżu, więc odwiedziłem go z moim starym aparatem Asahi-Pentax Spotmatic. Ma profesjonalnie wyposażony warsztat i jest prawdziwym ekspertem (zobacz stronę internetową). Poza tym jest z pasją zajmującym się historią fotografii; nie da się wyjść z jego warsztatu po dwóch godzinach. Szkoda, że nie możesz wysłać mu tego aparatu... :-)
phil
W marcu prawdopodobnie będę w Szwajcarii. Wtedy będę mógł osobiście oddać aparat w szwajcarskim urzędzie pocztowym.
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Miałem takie samo wrażenie jak ty, chociaż rozmawiałem z Fabio tylko przez telefon.
Pozdrawiam, Phil