Andreas_23
Ahoj!
Před nějakou dobou jsem si koupil půl litru RODINALU. Teď jsem ale z velké části přešel na HRX-II a RODINAL používám už jen na filmy ADOX CHS. Vzhledem k malým množstvím, která potřebuji při ředění 1+50, se láhev vůbec nevyprázdňuje a RODINAL postupně stárne. To mě přivedlo na myšlenku, zda by se RODINAL nedal použít také jako vývojka na papír. Chemické procesy by přece měly být podobné. Zkusil to už někdo? Koncentrace by asi musela být výrazně vyšší.
S pozdravem,
Andreas
Wolf_XL
...funguje to – jenže moc snímků z toho nebude... Připravený RODINAL totiž velmi rychle ztrácí účinnost. Na tvém místě bych RODINAL přelil do hnědých skleněných lahviček a spotřeboval ho jako obvykle. Ve skleněných nádobách má RODINAL téměř neomezenou trvanlivost. Znalci dokonce tvrdí, že s věkem je čím dál lepší... ;-)
orwograph
Přesně tak, RODINAL se tak rychle nezkazí. Jako vývojku na papír se má ředit v poměru 1:10, jak jsem kdysi četl. Kvůli kyslíku ve vodě se asi relativně rychle kazí, přijde mi škoda tenhle materiál takhle vyhodit. Pokud se ho opravdu chceš zbavit, daruj ho nějakému začátečníkovi v černobílé fotografii, ten z toho bude mít radost. Nebo ho prodej na eBayi za euro.