Andreas_23
Cześć!
Jakiś czas temu kupiłem pół litra RODINALU. Teraz jednak w większości przeszedłem na HRX-II i używam RODINALU już tylko do filmów ADOX CHS. Przy niewielkich ilościach, których potrzebuję w rozcieńczeniu 1+50, butelka w ogóle się nie opróżnia, a RODINAL po prostu się starzeje. To nasunęło mi myśl, czy nie można by używać RODINALU również jako wywoływacza do papieru. Procesy chemiczne powinny być przecież podobne. Czy ktoś już tego próbował? Stężenie musiałoby być prawdopodobnie znacznie wyższe.
Pozdrawiam,
Andreas
Wolf_XL
...to działa – ale nie uzyskasz dzięki temu zbyt wielu odbitek... Przygotowany RODINAL bowiem bardzo szybko traci swoje właściwości. Na twoim miejscu przelałbym RODINAL do brązowych szklanych buteleczek i zużywał go w zwykły sposób. W szklanych pojemnikach RODINAL zachowuje trwałość niemal bezterminową. Znawcy twierdzą nawet, że z upływem czasu staje się coraz lepszy... ;-)
orwograph
Racja, RODINAL nie psuje się tak szybko. Czytałem kiedyś, że jako wywoływacz do papieru należy go rozcieńczyć w proporcji 1:10. Tlen zawarty w wodzie sprawia, że prawdopodobnie dość szybko traci swoje właściwości, a szkoda mi go tak marnować. Jeśli naprawdę chcesz się go pozbyć, to podaruj go początkującemu fotografowi czarno-białemu, na pewno się ucieszy. Albo sprzedaj na eBayu za euro.