MaxP
Ahoj všichni!
Vyfotil jsem tady pár rolí filmu Rollei Retro 100, aniž bych se zamýšlel nad tím, jak je vyvolat.
Mám tu ještě namíchanou láhev ATM49, kterou bych rád použil k vyvolání. Jenže na obalu není uvedena doba vyvolávání pro tento film. :angry:
Může mi někdo poradit s těmi časy? Má někdo s vyvoláním už nějaké zkušenosti?
S pozdravem Max
bernhardmangelsgmxde
digitaltruth udává dobu srážení 5,75 minuty. (APX100 v A49)
Moje vlastní hodnoty... nějak jsem si je nezapsal úplně přesně... 6 minut při 21,5 °C a rotaci... jenže při jakém ředění... Výsledky se mi moc líbí!
orwograph
RODINAL. podle mě působí docela přesvědčivě, zejména u modelu RR100.
peter.
MaxP
Je film Rollei Retro vyroben z materiálu APX? Právě jsem se znovu podíval do katalogu Fotoimpexu a je tam o tom zmínka. Tak zkusím použít expoziční časy pro APX 100 z balení ATM49. Ty by pak měly sedět.
bernhardmangelsgmxde
Přesně tak. Asi jde o materiál firmy Agfa z konkurzní podstaty.
orwograph
To ano. Ale údajně je RR100 novou, upravenou verzí APX, která se pod tímto názvem nikdy nedostala na trh. O tom, zda se na ni vztahuje doba vyvolávání starého APX, se odborníci přou; zkuste to vygooglit, na různá fóra se k tomu objevilo spousta příspěvků. Můj tip: RODINAL 1+50, 20 °C, 12 min při 10 sekundách protřepávání za minutu (3x tam a 3x zpět). Alternativně ještě pár zkušebních snímků provádějte stejně jako „důležité“ filmy, vyvolávejte podle odhadu/tabulky, zhodnoťte negativy a pak vyvolávejte ty skutečné. Všechno ostatní je čistá hádanka a tedy věc štěstí.
Peter.