bernhardmangelsgmxde Właśnie trochę się wciągnąłem w model EP312... ale moje zapasy powoli się kończą. Trochę jednak irytuje mnie cena w sklepie za opakowanie 100 arkuszy formatu 18x24. 41,65. (Na stronie ADOX nadal widnieje napis: „Bardzo niedrogi papier wysokiej jakości produkcji angielskiej”) Niedawno kupiłem za mniej niż 28. Czyli około 50% drożej... Jako nieświadomy konsument nie potrafię tego zrozumieć. Czy to wina Ilforda? Cena srebra? W Wielkiej Brytanii opakowanie 100 arkuszy oryginalnego Kentmere 8x10 cali kosztuje w przeliczeniu mniej niż 32 euro. (a format 8x10 cali jest większy niż 18x24), czyli mniej więcej na poziomie, na jakim był Easyprint w momencie mojego ostatniego zamówienia. Oczywiście 41,65 euro to wciąż mniej niż konkurencja w Niemczech żąda za oryginał... (zresztą dziwi mnie, jak im się to udaje...) ale mimo to podwyżki cen na taką skalę powinny być jakoś komunikowane. Jeśli teraz jest droższy niż MCP (może w tym tkwi sedno sprawy...), to nie jest już tym „bardzo niedrogim papierem wysokiej jakości z angielskiej produkcji”, dla którego go właściwie kupiłem i jakoś zakładałem, że przynajmniej przez jakiś czas tak pozostanie... (Właściwie dla mnie osobiście nie jest to aż tak tragiczne, do tej pory radziłem sobie w miarę dobrze z każdym papierem, a przy moich wymaganiach i umiejętnościach nie ma aż tak dużego znaczenia, jakiego dokładnie papieru używam. Zdaję sobie również sprawę, że przy ustalaniu ceny liczy się nie tylko to, ile kosztuje produkcja, i nie mam z tym żadnych problemów. Mimo to dziwię się... czy klienci nie są w tej kwestii bardziej wrażliwi? Wolałbym raczej wycofać EP311 z oferty, niż wymyślać, dlaczego najtańszy papier nagle stał się papierem z wyższej półki cenowej...
HenningH Cześć namir, po prostu kup cztery paczki po 25 arkuszy... Czy to możliwe, że niektóre ceny w sklepie nie są jeszcze „prawdziwe”? Pozdrawiam serdecznie Henning który oprócz opcji „10”, „20” i „30” chciałby mieć też opcję „wszystkie”...
bernhardmangelsgmxde Że ceny nie są „prawdziwe”, co przecież zawsze się zdarza ;) Przy ostatnim zamówieniu też byłem pozytywnie zaskoczony... Jeśli dobrze pamiętam, oferta Easyprint była jeszcze tańsza niż w katalogu... Zauważyłem też to z 4 opakowaniami... Ale jakoś odniosłem wrażenie: pierwsza partia częściowo wyprzedana, następna dostawa nie będzie już na tych warunkach... Zobaczymy, jak to będzie, gdy sklep zacznie działać „na pełnych obrotach”... Pozdrawiam Bernhard
MirkoBoeddecker Bernhard, Istnieją dwa rodzaje papieru ADOX Easy Print. Po pierwsze, tańszy model Easy Print 311/312 „Przeznaczony specjalnie na rynek szkolny itp.” oraz dobrze znany (w asortymencie od 1992 roku) ADOX Easy Print VARIO CLASSIC (wcześniej „Classic Paper” Vario Classic PE). Ten drugi jest drogi, bo jego produkcja jest bardzo skomplikowana i ma bardzo wysoką zawartość srebra (sprzedaż też jest skromna). Utrzymujemy go jednak na rynku dla tych klientów, którzy nadal z niego korzystają (szczególnie ze względu na wyjątkową matową powierzchnię), aby zapewnić stałą jakość. Dla przejrzystości usunę w sklepie dodatek „Easy Print” przy Vario Classic PE. Naklejki różnią się kolorem i wzorem. Pozdrawiam, Mirko
bernhardmangelsgmxde Było dla mnie jasne, że istnieją dwa modele Easyprint. Odnosiłem się konkretnie do wersji „przeznaczonej na rynek szkolny” , a mianowicie: AEP 312 Czy mogę rozumieć tę odpowiedź tak, że w przypadku modelu „z Anglii” wszystko pozostaje bez zmian?
MirkoBoeddecker Masz rację. Ten wpis to bzdura – ten papier w ogóle nie jest dostępny w opakowaniach po 100 sztuk. Właśnie go usunąłem. W czerwcu Anglicy podnieśli ceny. Obecnie mamy mieszany stan magazynowy. 50% zamówiliśmy jeszcze szybko po starej cenie, a 50% kupiliśmy już po nowej. Na razie tego jeszcze nie widać. Jednak w najbliższych tygodniach czeka nas umiarkowana podwyżka. Średnio około 8%. Pozdrawiam, Mirko