Na pewno popełniam jakąś głupią pomyłkę, ale po prostu nie mogę na to wpaść. Proszę o pomoc. Dziękuję
Nie sądzę. Dlatego wybielanie nadmanganianem potasu jest tak naprawdę tylko rozwiązaniem awaryjnym. Problemem jest utwardzanie lub zmiękczanie żelatyny. Podczas gdy przy wybielaniu dichromianem emulsja jest ładnie garbowana (utwardzana), w kąpieli z nadmanganianem ulega zmiękczeniu. Zapadnięcie się emulsji następuje zawsze dopiero podczas drugiego wywoływania. Chromiany nie wchodzą do mojej łazienki, dlatego zacząłem eksperymentować.
Po kolei: nigdy nie używałem żadnego zestawu Foma, jest to dla mnie po prostu zbyt drogie (niech mi wybaczy administrator forum, to przecież nie jego wina). A więc własna receptura. Oto moja „formuła sukcesu”, niech wzbogaci świat :angry:. Nie wymyśliłem jej sam, ale skomponowałem z różnych przepisów i przetestowałem. Działa bez zarzutu z filmami, które testowałem:
1. Wywoływacz
Variospeed W 1+4 lub dowolny inny wywoływacz do papieru w podobnym rozcieńczeniu
11 min w 22°C
Płukanie 1 min
2. Kąpiel zatrzymująca
400 ml wody
40 g ługu potasowo-glinowego (siarczan potasu i glinu)
13,5 ml H₂SO₄ (37%)
na 500 ml wody
2 min
płukanie 1 min
3. kąpiel wybielająca
1 g KMnO4
na 500 ml wody
5 min na oko (puszka otwarta ok. 1 min po rozpoczęciu wybielania, a następnie wybielano do momentu zniknięcia srebrnego zabarwienia filmu)
płukanie 1 min
4. kąpiel oczyszczająca
500 ml wody
5 g disulfitu sodu
2 min na oko, aż zniknie brązowy osad.
Płukanie, ponowne naświetlanie, kilka minut, bez ograniczeń czasowych
5. Drugi etap wywoływania w pierwszym wywoływaczu
3 min
(w tym momencie emulsja ulega rozpuszczeniu, JEŚLI się rozpuszcza!!)
(kto ma ochotę, może teraz ponownie przepłukać/wyplukać, ale ja tego nigdy nie robiłem)
Płukanie 1 min
6. utrwalacz czarno-biały
2 min
płukanie 10 min
utrwalacz zwilżający: 5 kropli płynu do mycia naczyń/0,5 l wody. krótko zanurzyć, a następnie oblać film roztworem. pod żadnym pozorem nie wycierać (emulsja jest miękka pomimo środka zwilżającego)!!!
delikatne suszenie bez środków pomocniczych.
Do wszystkich kąpieli i płukanie używałem wody z kranu w Stuttgarcie.
Kluczowe momenty (jeśli chodzi o odrywanie warstw) to kąpiel w roztworze stopowym i stężenie nadmanganianu. Moje wcześniejsze próby ze świeżą mieszanką wybielającą zawsze prowadziły do wielokrotnie opisywanej katastrofy; im starsza (nieaktywna) była kąpiel z nadmanganianem, tym lepiej szło, ale zawsze dochodziło do odrywania się warstw. Dlatego zmniejszyłem stężenie kąpieli z nadmanganianem do 1 g/500 ml wody i dodatkowo włączyłem kąpiel z saletrą potasową. Do całego procesu potrzebne są więc, oprócz wywoływacza papierowego i utrwalacza, cztery dodatkowe substancje chemiczne: kwas siarkowy, nadmanganian potasu, disulfit sodu i salina potasowa. Dwie ostatnie można bez problemu kupić w aptece (może gdzieś są tańsze), a w przypadku dwóch pierwszych trzeba się jakoś wymyślić, bo nie są one tak łatwo dostępne w sprzedaży. Istnieją jednak sklepy internetowe z surowcami fotograficznymi, które je mają w ofercie, warto poszukać w Google. Można też poprosić zaufanego nauczyciela chemii, albo rozebrać akumulator samochodowy, albo, albo, albo :) Wyniki odwrócenia całkowicie mnie przekonały. Wszystko zależy jednak w dużej mierze od użytego filmu. U mnie absolutnym faworytem był Tasma FN64, Rollei Retro też się nadawał, ale był nieco mdły, nie miał wyraźnego tła i miał znacznie większe ziarno. Tasma FN64 (właściwie film negatywowy o dość ekscentrycznych właściwościach) poleciłbym każdemu, kto interesuje się czarno-białymi diapozytywami w formacie KB, ale niestety prawie nigdzie nie można go kupić. Foma R nigdy nie widziałem.
Podsumowując, jeśli chcesz/musisz pracować z zestawem Foma: na pewno możesz użyć chemikaliów Foma i po prostu wstawić kąpiel Hütera na etapie 2 po pierwszym wywoływaniu. Można też odważyć nadmanganian (powinien być w osobnym opakowaniu), żeby uzyskać zalecane przeze mnie stężenie 2 g/l. Nie mam pojęcia, ile tego jest w zestawie Foma.
Oto niewielka część moich wyników, zarówno udanych, jak i mniej udanych pierwszych prób:
http://www.flickr.com/photos/8242862@N07/s...57607415955375/
Czekam z niecierpliwością na podsumowanie waszych wyników!
Peter.