MirkoBoeddecker
Witam,
nasz sklep internetowy jest (w końcu) gotowy:
www.fotoimpexshop.de
Zasadniczo działa już i można w nim składać zamówienia.
Nie wszystkie funkcje są jednak jeszcze dostępne (języki, formy płatności itp.), brakuje też wielu zdjęć.
Byłbym wdzięczny za Wasze opinie. Długo nad tym pracowaliśmy – zwłaszcza nad strukturą (kategoriami) oraz różnymi funkcjami wyszukiwania i wyświetlania.
Ważne jest dla nas, aby wiedzieć, czy w którymś miejscu utknęliście lub czy denerwuje Was to, że nie możecie czegoś znaleźć.
Pozdrawiam,
Mirko
PS Wyświetlanie cen pakietów po 10 sztuk jest nieprzejrzyste. Już się tym zajmujemy ;-)
Gerd
Świetnie wyszło, podoba mi się.
Jako berlińczyk będę jednak raczej korzystał z tego jak z katalogu. (Uważam,
że coś takiego jest praktyczniejsze niż katalog drukowany)
Mimo to podczas pierwszego przeglądania rzuciły mi się w oczy dwie rzeczy:
Podzieliłbym błony płaskie według rozmiaru na osobne foldery.
Wtedy szybciej widać, co jest dostępne w wybranym formacie. W tej chwili jest to nieco
nieprzejrzyste. Kto chce kupić 4x5, nie interesuje go, że film xy
jest dostępny również w formacie 8x10.
Podobnie jest z papierami – tam również oddzieliłbym wybór formatu od
wyboru papieru.
Program powinien zapamiętywać ustawioną liczbę „artykułów na stronie”.
Mam szybkie łącze, chcę widzieć wszystko na pierwszy rzut oka i nie chcę
przy każdej grupie produktów na nowo informować go, że chcę widzieć 30 artykułów na stronie
.
Pozdrawiam
Gerd
Edith: Dodałam akapit o papierze i umieściłam go w odpowiednim miejscu.
MirkoBoeddecker
Cześć Gerd,
Bardzo dziękuję.
Przyjrzymy się temu.
Ta uwaga dotycząca liczby wyświetlanych artykułów jest bardzo cenna.
Pozdrawiam,
Mirko
gr00vemaster
Zauważyłem to samo, co autor poprzedniego komentarza, czyli sklep powinien zapamiętywać liczbę wyświetlanych artykułów.
Ponadto z zadowoleniem przyjąłbym dalszy podział w przypadku filmów i papieru. Byłoby dobrze, gdyby na przykład po kliknięciu na papier fotograficzny w menu po lewej stronie otwierała się strona przeglądowa, na której dostępne byłyby np. 3 rozwijane listy wyboru: „Producent”, „Format”, „Powierzchnia”. W ten sposób na tej jednej stronie przeglądowej można w mgnieniu oka znaleźć żądany format, bez konieczności przechodzenia tam i z powrotem między różnymi podmenu w przeglądarce.
Ponadto podczas szybkiego przeglądania strony zauważyłem błąd ortograficzny na stronie z kosztami wysyłki. W przypadku płatności za pobraniem brakuje litery „h” w słowie „nahme”.
Poza tym dobra robota, bardzo mi się podoba, naprawdę nadszedł czas na sklep internetowy.
rmrts
Witam,
Wygląda świetnie.
Przeglądając stronę, nie zauważyłem niczego, co można by poprawić.
No może jednak coś, drobnostka, której brakowało mi również w innych sklepach.
Nie zaszkodziłoby podanie rozmiarów kopert archiwalnych.
Mam m.in. format 4,5 x 6 cm, czasem z dużym odstępem między zdjęciami.
Dzięki podaniu rozmiaru kartki lub maksymalnej długości paska, który się zmieści, mógłbym lepiej ocenić, czy koperta nadaje się na moje negatywy.
Ale jak już mówiłem, to tylko moja osobista sugestia.
Pozdrawiam
Reinhold
RolandLindner
W opisie nowego modelu MCP nadal znajduje się informacja o wyprzedaży starego modelu MCP wyprodukowanego w Leverkusen. Może to powodować pewne zamieszanie.
Sklep internetowy jest świetny!!!!
bernhardmangelsgmxde
Wygląda całkiem nieźle. Szybko się z tym ogarnąłem. Co jednak (nie mając o tym pojęcia;) ale przecież mnie zapytano) zrobiłbym może inaczej (w przypadku papieru):
Zmniejszyć podział logiczny: Myślę, że przeciętny klient Impex poradzi sobie z więcej niż 2 kategoriami na jednym poziomie logicznym (więc 5 powinno się zmieścić). Czyli papier, potem rodzaje (kolor / PE grad / PE var / Baryt grad / Baryt var). Następnie wymienić różne rodzaje papieru. Poszczególne rozmiary i opakowania dopiero na kolejnym poziomie.
Teraz droga jest długa: papier -> papier PE -> var. -> neutralny -> a potem: dla każdego papieru przez wszystkie rozmiary... zanim dotrę do MCP, jestem już całkowicie przeciążony informacjami...
Chodzi mi o to, żeby było: papier -> PE-var -> rodzaj (wszystkie, ciepłe i neutralne) -> konkretne rozmiary i opakowania.
To tylko taki pomysł...
Edit: Co jeszcze mi się rzuca w oczy: jeszcze raz sprawdź ceny. Nie wiem dlaczego, ale jakoś wytrąca mnie to z równowagi, gdy widzę takie rzeczy jak: MCP 24/30 50 arkuszy: 34,51. 250 arkuszy 345,10...
joepi
Cześć Mirko,
Ja również proszę o „praktyczne” uporządkowanie sekcji poświęconych filmom i papierom.
Co ja (=przeciętny klient?) chciałbym zobaczyć jak najszybciej?
1) Jakie rodzaje papierów / filmów ma w ofercie sklep (producent / typ)?
2) Jakie formaty są dostępne w jakich opakowaniach i w jakiej cenie / w pierwszej kolejności?
Ponieważ dość często spotyka się wariant „każdy rozmiar papieru to osobny wpis ze zdjęciem”, wydaje się, że wynika to nieco ze struktury oprogramowania sklepu. Ale jak już zasugerował jeden z poprzednich autorów postów: wprowadzenie dodatkowych poziomów mogłoby znacznie poprawić przejrzystość:
Papier -> Baryth -> VC -> Odcień -> MARKA PAPIERU -> Rozmiary/opakowanie
Jeśli o mnie chodzi, to możecie też zmienić przeznaczenie poziomu odcieni, bo osobiście uważam go za dość zbędny ;-).
Optymalnym rozwiązaniem byłoby dla mnie jeszcze wyświetlanie listy na najniższym poziomie – 20 razy to samo zdjęcie po prostu nic nie mówi. Informacje o papierze można wtedy podać raz na poziomie MARKI PAPIERU (ale za to w naprawdę obszernym zakresie, z przykładowymi zdjęciami / linkami / zaleceniami dotyczącymi wywoływania / itp. ;-)), a poniżej mieć przejrzystą prezentację dostępnych rozmiarów i ich cen, a w idealnym przypadku także dostępności (która przecież może się różnić w zależności od rozmiaru / opakowania zbiorczego).
Poza tym wygląda to już całkiem nieźle (żeby dodać jeszcze motywującą pochwałę ;-) ...
Pozdrawiam,
JP
Gerd
Uważam, że fajnie byłoby, gdyby do filmów, papierów, wywoływaczy itp. dołączono linki do kart technicznych, czasów wywoływania itp.
Gerd
MirkoBoeddecker
W pierwszej kolejności chciałbym serdecznie podziękować wszystkim za sugestie.
Omówimy to teraz, a następnie postaramy się krok po kroku wdrożyć niektóre z propozycji.
Zdecydowaliśmy już, że sklep otrzyma dodatkową funkcję, dzięki której będzie zapamiętywał, kto chce wyświetlać ile produktów.
To proste.
Nieco bardziej skomplikowane będzie lepsze uporządkowanie papierów. Na razie pogrupowałem papiery w 5 kategorii:
Papier kolorowy RA-4
Papier czarno-biały PE o zmiennej gradacji
Papier czarno-biały PE o stałej gradacji
Papier barytowy czarno-biały o zmiennej gradacji
Papier barytowy czarno-biały o stałej gradacji.
Dodatkowo chcemy stworzyć menu rozwijane, które zostanie umieszczone obok obecnego menu rozwijanego dla „producentów” i będzie zawierało formaty.
Gdy więc znajdziemy się w kategorii papieru, za pomocą menu rozwijanego można szybko wyświetlić wszystkie papiery w formacie 24x30, które się w niej znajdują, lub alternatywnie wszystkie papiery w formacie 24x30 w ogóle, jeśli potrzebujemy tego menu na stronie startowej.
Chciałbym również zwrócić uwagę, że wyniki wyszukiwania według producenta są wyświetlane w podziale na kategorie.
Jeśli więc wyświetlimy np. wszystkie produkty firmy Ilford, pojawią się wszystkie kategorie (np. czarno-białe filmy małoobrazkowe i filmy zwojowe) z liczbą wyników w danej kategorii podaną w nawiasach.
To również bardzo wydajne narzędzie.
Arkusze danych, odnośniki do stron katalogów w formacie PDF itp. zostaną dodane, gdy skończymy z obrazami.
Podczas targów Photokina prace zostaną tymczasowo wstrzymane, ponieważ będziemy na targach.
Pozdrawiam,
Mirko
gr00vemaster
Brzmi świetnie, Mirko.
Mam nadzieję, że nie będziecie mieli mi za złe, że zamieszczam tutaj przykład od konkurencji, ale zrealizowali to w sposób, który moim zdaniem świetnie sprawdza się pod względem użyteczności... może dałoby się to wdrożyć w podobny sposób.
http://www.monochrom.com/cc/monoc/shop/rmi...9U9D1&text=
Buchtnix
Witam,
Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że sklep jest udany. Ja również wolałbym mieć możliwość indywidualnego porządkowania papierów według producentów, formatów i rodzajów powierzchni. Poza tym zauważyłem jeszcze jeden drobny błąd. W kategorii „Papier barytowy czarno-biały o zmiennej gradacji” jako pierwsze wyświetlają się, o ile mi wiadomo, papiery o stałej gradacji „ADOX Fine Print Museum”.
Pozdrawiam
Steffen
piu58
Drogi Mirko,
bardzo dziękuję za tę inicjatywę, na którą już dawno należało poczekać. Dobrze radzę sobie ze sklepem. Mam małe pytanie: jak wygląda sprawa z uzgodnionymi rabatami? Czy są one przypisane do zamawiającego?
Zauważyłem też mały błąd. Przykład: Filmy – SW – KB+MF: Kiedy klikam na cyfrę „7”, wracam do ekranu przeglądu, a nie do filmów Foma. Po kliknięciu „dalej” widzę jeszcze kilka ekranów, ale po stronie 9 też wracam do początku. To pierwsze to błąd, a to drugie przynajmniej nielogiczne. Spodziewałbym się jakiegoś komunikatu „ostatnia strona” czy coś w tym stylu.
Pozdrawiam z Lipska.
--
Uwe
mdeutgen
Cześć Mirko,
też trochę się tym bawiłem i miałem przy tym kilka problemów z cenami progresywnymi. Jakoś nie od razu zorientowałem się, że po przekroczeniu ilości 10 cena ulega obniżeniu. Czy nie byłoby sensowniejsze, gdybyście przy produkcie podawali obok ceny jednostkowej od razu również cenę progresywną? Sam musiałem sięgnąć po kalkulator i wyliczyć cenę netto, a przecież nie powinno tak być.
A może coś przeoczyłem i niepotrzebnie sobie utrudniłem życie?
Martin
mdeutgen
A może coś mi umknęło i niepotrzebnie sobie utrudniłem życie?
Mirko,
tak właśnie było. Jeśli grzecznie klikniesz na nagłówek artykułu, to na kolejnej stronie zobaczysz również ceny hurtowe. Ja poszedłem inną drogą i wrzuciłem do koszyka po jednym egzemplarzu każdego artykułu, a na koniec w koszyku dostosowałem ilość do moich potrzeb.
Wiele dróg prowadzi do Rzymu, a niektóre są bardziej wyboiste. W związku z tym sam mogę odpowiedzieć na powyższe pytanie „tak”...
Martin
MirkoBoeddecker
Martin,
zajmujemy się tą sprawą już od dłuższego czasu.
To niepraktyczne, że „rzeczywista cena” (w końcu prawie wszyscy klienci zamawiają opakowania po 10 sztuk) nie jest wyświetlana od razu.
Najlepiej byłoby tak zmienić układ strony, aby wszystkie ceny były widoczne od razu.
W tej chwili jednak nadal pracujemy nad „zadaniami” wymienionymi powyżej (filtry wyszukiwania i atrybuty produktów, takie jak np. rozmiar, powierzchnia itp.).
Dziękujemy za Twoją uwagę.
Pozdrawiam,
Mirko
VolkerSchulz
Cześć Mirko,
Próbowałem dzisiaj złożyć zamówienie w sklepie internetowym. Kiedy przechodzę do kategorii „Filmy”, a następnie „Filmy czarno-białe”, wyświetlają mi się tylko wasze aktualne rekomendacje. Jeśli nie wpiszę konkretnego produktu w polu wyszukiwania, nie mam możliwości zobaczenia niczego poza waszymi aktualnymi rekomendacjami.
Kiedy z trudem znajduję artykuły i chcę je dodać do koszyka, w przeglądarce Firefox w ogóle mi to nie wychodzi, w IE działa, ale potem pojawia się komunikat, że mój koszyk jest pusty.
Wydaje się, że jest tu jeszcze sporo do poprawienia.
Ponadto na stronie głównej powinieneś zaznaczyć, że sklep internetowy działa tylko w trybie testowym. W przeciwnym razie odstraszysz klientów, którzy trafili do Ciebie przypadkowo i chcą coś zamówić.
Zawsze dobre światło
Volker
GeorgK
Dlaczego? Przecież działa.
„Filmy” – „czarno-białe” – następnie wybierz format („Inne formaty” „Filmy małoobrazkowe i filmy zwojowe” „Błony płaskie”) i dalej...
Koszyk działa bez problemów w przeglądarce Firefox 2.0. Czy masz włączone pliki „cookie”? Bo bez nich praktycznie żaden sklep internetowy nie działa.
Pozdrawiam
Georg
VolkerSchulz
„Filmy” – „czarno-białe” – następnie wybierz format („Inne formaty” „Filmy małoobrazkowe i filmy zwojowe” „Błony płaskie”) i dalej...
Dochodzę do tego miejsca, a potem wyświetlają mi się wyłącznie aktualne oferty.
Korzystam z przeglądarki Firefox 3. Ponieważ bez problemu mogę robić zakupy w sklepach internetowych innych konkurentów, zakładam, że pliki cookie są dopuszczone.
Nie zamierzam teraz zmieniać żadnych ustawień w systemie w nadziei, że to jakoś zadziała. W innych sklepach internetowych wszystko działa bez problemów przy moich obecnych ustawieniach. Albo sklep internetowy Mirko będzie działał, albo zamówię gdzie indziej.
Zawsze dobre światło!
Volker
mdeutgen
[?]
Nie?
U mnie też nie zadziałało. Po wybraniu poszczególnych produktów i zapełnieniu koszyka, grzecznie próbowałem się zalogować. Wpisałem więc wszystkie dane i kliknąłem „Dalej”. Następnym komunikatem było mniej więcej: „Twój koszyk jest pusty”.
Ja też początkowo podejrzewałem swoją przeglądarkę (Firefox 3.0.3 na XP), ale wcześniej wyraźnie zezwoliłem na wszystkie pliki cookie, a nawet wyłączyłem NoScript, więc to nie mogło być przyczyną.
Po dwóch nieudanych próbach wydrukowałem formularz zamówienia, wypełniłem go ręcznie, zeskanowałem ponownie jako plik PDF i wysłałem zamówienie jako załącznik do wiadomości e-mail do Berlina. Działało to świetnie, tylko DHL, jak na mój gust, trochę zbyt długo zwlekał z dostawą (trasa Berlin – aglomeracja Hanoweru kiedyś była pokonywana w ciągu nocy...).