HenningH
Dobrý den,
včera jsem začal s prací s barytovým procesem. Vše funguje docela dobře. Fomatone 131 se při sušení na plátně skvěle odlepuje a zůstává z velké části rovný. Fomabrom 111 (číslo emulze 013648/12) se naopak extrémně lepí na plátno a odlepí se až po několika tahy.
Tento problém se vyskytl při různých teplotách a různých dobách sušení (nový lis Bächer).
Je to známka toho, že emulze je ještě příliš čerstvá? Lze tomu zabránit použitím tvrdidla (stačí 10% roztok kamence)? Nebo by měl papír předem déle schnout? Předběžné sušení trvalo cca 15...30 min.
S pozdravem
Henning
cfb_de
Ahoj Henningu,
to by naznačovalo, že emulze Fomabrom není tak silně zpevněná. Zpevnění emulze má za normálních okolností (tuto výhradu uvádím záměrně, protože někdy i při nepatrných změnách emulze dochází k větším dopadům, než by se čekalo) vliv od samého počátku. To znamená, že je nezávislé na zrání papíru po nanesení gumy.
Teplá fixační lázeň by měla pomoci, další možnost řešení navrhuji níže.
Nejprve bych chtěl Mirka povzbudit, aby pod značkou ADOX uvedl na trh tepelné fixační činidlo (nebo tepelné aditivum do fixačního činidla, které by se mělo snáze prodávat). Možným názvem by mohl být např. „Adorock“ (rock: (angl.) skála). Slovní hříčka v němčině je záměrná.
O ochranných prostředcích pro vývojky si moc nemyslím, jejich vliv na kinetiku vývoje, tón obrazu a další věci je podle mých pokusů s nimi jednoznačně příliš velký.
Můj barytový proces se suchým lisem vypadá takto: Papír sundat, položit mokrý na lis, nasadit víko, zapnout.
Při teplotě o něco vyšší než „vlažné“ (těsně před hranicí bolesti, u mě cca 60 °C) lis vypnout. Nechat vychladnout. Postup dvakrát až třikrát opakovat, dokud nad lisem již „nevoní vlhkost“. Vyjmout tisk bez zvlněných okrajů, přes noc podložit třemi knihami (dvě kuchařky a „Alles Wahrheit! Alles Lüge!“, katalog výstavy muzeí města Kün), a následující odpoledne vyjměte dokonale rovné barytové tisky.
Patřím však k těm, kteří kladou větší důraz na určitý základní obsah želatiny v sušicím hadříku. Čímž se dostáváme k druhému bodu: k mému řešení.
Každý tisk ulpí na čistých sušicích hadřících. Proto se tyhle věci perou jen velmi zřídka (koneckonců, tu špínu z papíru přece předtím zvlášť vymácháme) a pokud už ano, pak se alespoň před žehlením naškrobí, ještě lépe se ošetří zředěným želatinovým roztokem.
K tomu si dopřávám svou starou, na parní žehlení nevhodnou, ošuntělou žehličku s vadným termostatem.
Pokud je třeba škrobit: To se dělá jako za starých časů v pračce s běžným bramborovým škrobem. Poté dvakrát nechte pračku běžet bez prádla s pracím práškem, pak je špína pryč.
Pokud je metodou volby želatinový roztok: To je lepší, ale je to strašná špína v hrnci nebo na lisu.
Svou novou sušicí utěrku (ripsová vazba, 120er plátno) jsem nejprve vyvařil (v pračce; u moderních ekologických praček je lepší to udělat v hrnci na sporáku, protože tento ekologický šrot dosahuje v bubnu jen těsně nad 80 °C) a vyžehlil. Rovnání plátna je poté tvrdá práce a nelze ji nahradit mandlem. Je třeba žehlit ve dvou rozměrech, jinak se na plátně na lisu vytvoří záhyby. Žehlička musí kroužit.
Poté jsem šil diagonálně ke směru vlákna (šil jsem to trochu příliš těsně, ale díky školení v Dolním Sasku v té době umím zacházet se šicími stroji) a navlékl jsem to mokré na lis. Zapnout lis, pak to sedělo, k čemu asi ta věc má ty napínací pružiny...
Tu želatinovou špínu jsem pak pod odborným dohledem mého >90letého budoucího strýce dopřál natažené látce. Poté sice látka vypadala špinavě, ale fungovala na jedničku a zaručeně neobsahovala žádnou špínu z fotografického procesu.
A na tom posledním záleží. Zdaleka ne všechno, co vypadá „bílou jako Persil“, je na dotek nadýchané a hezky voní, je také dobré pro zamýšlený účel.
Je to jako s pánví doma versus pánví v restauraci. Doma je ta s teflonovým povrchem (u mě ne) a v restauraci (u mě také) se používá kovaná ocelová pánev, která se k čištění pouze vytře olejem a solí. „Hospodyňka Erna E.“ (abychom si vzali příklad ze sociální literatury 70. let) má při pohledu na restaurační pánev nutkání na zvracení. Přesto steak z restaurační pánve chutná lépe a lépe se smaží.
S pozdravem,
Franz
HenningH
Ahoj Franti,
nejprve ti děkuji za podrobnou odpověď.
Můj tiskový stroj má termostat a výsledky byly při 60 °C a 80 °C podobné. Plátno je opravdu zcela nové, včera se na něm tiskly první zvětšeniny. Možná se to časem ještě trochu změní.
Jen mě překvapilo, že z prvních dvou zvětšenin (jeden 18x24 Fomatone a jeden 18x24 Fomabrom) jedna zůstala zcela neporušená a druhá přilnula k plátnu docela pevně.
Zajímavé je, že na plátně ulpělo i staré papíry Tura (odhaduji z konce 60. let), jejichž emulze by už měla být opravdu zralá...
Jako ustalovací lázeň jsem po prvním praní uvažoval o roztoku kamence, protože se domnívám, že jinak se fixační roztok hůře vymývá. Jen tak jako nápad...
Plátna jsou, jak jsem již zmínil, zcela nová (firma Bächer sídlí asi 10 km odtud), jak tedy vypadá tato úprava z želatiny?
S pozdravem
Henning
cfb_de
Ahoj Henningu,
vlastně jsem si myslel, že jsem ten nepořádek popsal dost podrobně.
- Připraví se roztok z želatiny při teplotě cca 60 °C.
- Tento roztok se rozetře na utěrku, kapky se setřou. Z obou stran.
- Zavřete lis (prosím bez lesklé fólie, ta by pak byla definitivně zničená), zapněte a temperujte při Tmax < 110 °C, dokud nezaschne. (Možná by to mohlo být déle, můj slabý Büscher už víc nezvládne.)
Vyčistěte lis (plech, ne plátno!).
Poté ještě jednou od začátku.
Plátno pak vypadá jako prase, ale je použitelné. Případně ho několikrát otřete na vnitřní straně suchou houbou.
10 km od tvého bydliště ti samozřejmě řeknou něco úplně jiného. Proč asi?
Pracuji už léta s lisy Büscher, které pocházejí spíše z mládí mého otce. Jsou prostě příliš dobré :-) Ne jako u „bílých“ domácích spotřebičů, kde někdy přežití výrobce ustoupilo do pozadí za životností vyráběných zařízení.
S pozdravem,
Franz
HenningH
Ahoj Franti,
protože jsi psal o dohledu svého strýce, myslel jsem si, že k přípravě správného Siffu jsou zapotřebí nějaké tajné obřady...
Takže stejně jako u bavorské krému: želatinu namočit a pak ji rozpustit na mírném ohni.
Tak to při nějaké příležitosti vyzkouším. (Náhradní suroviny seženu rychle...)
S pozdravem
Henning
Kryschtof
Ahoj Franti,
kde jsi sehnal látku na ten sušící ručník? Ukázal jsem svůj starý ručník v obchodě s látkami a prodavačka mi řekla, že je to bavlna (možná kopřiva?), ne len. Neměla ale nic podobného na skladě a ani to nemohla objednat.
S pozdravem
Christof
Kryschtof
Ahoj Henningu,
i u mě se to zasekávání u stejného druhu papíru někdy vyskytuje častěji a jindy méně. Mám podezření, že to souvisí s teplotou a/nebo stupněm vysušení. Tisk, který leží při oboustranném lisování dole, podle mých dosavadních (skromných) zkušeností potřebuje o něco více času, proto lis občas otočím. Snažím se výtisky vyjmout včas, než se kolečka zvlní. Chmýří mi zatím nijak zvlášť nevadilo, protože se dá poté setřít měkkým hadříkem (opatrně, jinak vzniknou škrábance). Musím však podotknout, že jsem lis koupil z druhé ruky a hadříky jsou trochu zašpiněné. Nové hadříky si teprve musím vyrobit...
S pozdravem
Christof
HenningH
Ahoj Franti,
včera jsem se konečně mohl pustit do toho „přešlapu“.
12 listů želatiny jsem namočil na 5 minut do 1/2 l studené vody, za stálého míchání jsem ji rozpustil na mírném ohni, rozetřel na plátno, vysušil při cca 80 °C, postup zopakoval a vložil první tisk 18×24 při 60 °C. Po 7 minutách (což u Fomatone sedí docela dobře) jsem lis otevřel a...
No jo... Želatinový typ papíru a plátna se zdají být velmi podobné a jsou proto velmi ochotné se spojit. Vznikl takřka želatinový blok, který procházel od barytu až skrz plátno...
Zůstává to tedy komplikované. :unsure:
Na druhou stranu se mi s tímto lisem podařilo „jen tak“ vytvořit téměř beztečkový vysoký lesk. :rolleyes:
Nesuší tu snad nikdo Fomabrom proti plátnu?
S pozdravem
Henning
orwograph
To tady nikdo jiný nezkouší Fomabrom na ten papír?
Jo, jednou jsem to zkusil, ale pak už nikdy. Fomabrom variant. Lepilo to jako blázen. Je to opravdu kvůli Fomabromu, ne kvůli laborantovi. Mimochodem, ADOX Test-MCC také lepilo, i když ne tak extrémně jako Fomabrom. Nejlépe funguje starý dobrý Orwo. Nic nelepí, výtisky prostě samy spadnou z plátna. Tak by si to člověk přál od každého papíru.
Peter.
bernhardmangelsgmxde
Jen pro obhajobu Fomabromu: Matný Fomabrom (112) mi zatím vůbec nedělal žádné potíže (co se lepení týče). S lisem z NDR a vypraným hadříkem. Je prostě… matný.
MirkoBoeddecker
Petere,
starý ORWO už vůbec nelepí. Po 20 letech je každá želatina tvrdá.
U testovacího ADOXu jsme na to ostatně také upozornili. Papír z určitých důvodů ještě nebyl plně vytvrzen – to nastavujeme až na velkém stroji.
Co se týče Fomabrom Variant, musím na obranu společnosti Foma zmínit, že v datovém listu Foma je uvedeno, že papír je třeba sušit na sušících sítích.
Tento bod znovu nadnesu při mém příštím setkání se společností Foma.
S pozdravem,
Mirko
orwograph
Mirko,
nechtěl jsem tu nic zpochybňovat, pouze jsem popsal svou zkušenost. MCC se mi v zásadě velmi líbilo. Abych byl spravedlivý, musím také říci, že kromě zcela zastaralých barytových papírů Agfa a Orwo jsem použil pouze dva nové barytové papíry Foma a ADOX, takže důvodem pro lepení vlákneček může být i „novost“ těchto papírů.
HenningH
Ahoj Mirko,
v technickém listu se uvádí
Sušení: Fotografie vyhotovené na papírech s matným i lesklým povrchem se po promytí doporučují nechat uschnout, nejlépe je přilepit.
Musím přiznat, že ani po důkladném prostudování slovníků této větě nerozumím...
Bylo by skvělé, kdyby se vlastnosti sušení u pozdějších sérií (Emulsion IV???) zlepšily.
Momentálně mě ale nadchl také Fine Print Vario Classic, který se suší bez větších problémů...
Dobrou noc
Henning
MirkoBoeddecker
Henningu,
v technickém listu Fomabrom Variant by mělo být uvedeno:
FOMABROM VARIANT III se doporučuje sušit volně rozložený při
pokojové teplotě, případně horkým vzduchem při maximální teplotě 85 °C, a následně
lisovat nebo sušit v napnutém stavu při maximální teplotě 35 °C.
Zde je také odkaz na aktuální technický list:
Technický list Fomabrom
S pozdravem,
Mirko
HenningH
Ahoj Mirko,
výše citovaná věta – kterou stále nechápu – se nachází v datovém listu, který si lze stáhnout na stránkách foma.cz. Tam máte aktuálnější informace...
S pozdravem
Henning
PS: Existuje nějaké nastavení, které by zobrazovalo celé vlákno a ne jen jednotlivé příspěvky?