MirkoBoeddecker
Na targach Photokina zaprezentujemy nowy papier.
Ponieważ w magazynie „Photonews” ukazał się wywiad zapowiadający tę premierę, zamieściłem już pierwsze dane na
stronie internetowej ADOX.
Czekamy teraz na więcej próbek z pierwszej serii produkcyjnej.
Wtedy udostępnimy znacznie obszerniejszy materiał zdjęciowy.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
jeszcze raz gratulacje!
Twoja paczka dotarła do mnie, a moje dzisiejsze/wczorajsze wyniki z „beta” MCP wyglądają naprawdę świetnie!
Wkrótce wrzucę skany zdjęć. Muszę się najpierw przyzwyczaić do tego nieznanego mi formatu i nauczyć się powiększać zdjęcia (zwykle robię 30x40). Niestety, większość osób ocenia zdjęcia testowe na podstawie motywu, a nie materiału.
Poza tym, jak można było się spodziewać i jak to zwykle bywa, wersja „Pearl” sprawia sporo kłopotów na skanerze. Papier damski, nasypany na skan, polany i posypany pudrem :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
martinhampf
Cześć Mirko,
Jak gruba jest ta podkładka? Gruba jak karton czy jak papier?
Pozdrawiam serdecznie
Martin Hampf
MirkoBoeddecker
Martin,
gdybyśmy mogli jeszcze dostać nośniki z grubego papieru w partiach nadających się do sprzedaży, miałbym od razu kilku klientów, którzy płakaliby ze szczęścia.
Variotone jest nakładany na nośnik z papieru barytowego typu Schüler. Ma gramaturę 250 g/m².
To ten sam nośnik, na którym nakładane są również papiery MCC, Vario Classic, Ilford Multigrade i inne.
Pozdrawiam,
Mirko
PhilippeGrunchec
ile to kosztuje :D ?
WolfgangMoersch
Ile to w ogóle kosztuje? :D
Wszyscy przecież znają skłonność Mirko do bycia świętoszkiem. Cena będzie niska :D
PhilippeGrunchec
Jak będzie wyglądała wersja półmatowa?
PW15 czy PW17 (moje ulubione wykończenie)?
MirkoBoeddecker
Staramy się uzyskać stosunkowo delikatny efekt półmatowy.
W tym przypadku kierujemy się wytycznymi dla PW 15, a nie dla ADOX FP Vario Classic.
Pozdrawiam,
Mirko
Gawan
Drodzy miłośnicy fotografii,
w tym pierwszym wpisie chciałbym się najpierw przedstawić: nazywam się Gawan i fotografię uprawiam jako rodzinne hobby już w trzecim pokoleniu, nadal w wersji analogowej. Dlatego – na szczęście – znam firmę Foto-Impex już od kilku lat, ponieważ sam wywołuję i powiększam zdjęcia, choć wyłącznie czarno-białe.
A teraz przejdźmy do tematu: ADOX Fine Print Variotone, nowy papier barytowy o ciepłej tonacji! – Zeszłej zimy otrzymałem bezpośrednio od Mirko opakowanie zawierające 25 arkuszy w formacie 30x40 i wykonałem około 8 lub 10 odbitek z filmów TMax KB; dla porównania również z Kentmere Fineprint; jako wywoływacz użyłem Tetenal Variospeed, który został mi polecony przynajmniej również do Kentmere Fineprint.
Mój wniosek: w porównaniu z Kentmere papier ADOX wymagał trzy- do czterokrotnie dłuższego czasu naświetlania i wykazywał bardzo małą tolerancję, co oznacza, że musiał być naświetlany bardzo precyzyjnie i nie dało się go zbytnio „maltretować”. Pod względem tonowania wydawał się co najmniej równoważny z Kentmere; Kentmere wykazywał jednak znacznie bardziej praktyczne właściwości wywoływcze.
Zastrzeżenie: ta obserwacja mogła oczywiście wynikać wyłącznie z użytego wywoływacza, Tetenal Variospeed. Również Andre Hinse polecił mi Calbe lub podobny produkt; moim faworytem jest właściwie Selectol firmy Kodak do papierów barytowych, zwłaszcza do większych formatów.
No dobrze, na dzisiaj tyle!
Gawan
cherub
Cześć,
zgodnie z zasadą, że pochwały należy wyrażać publicznie: wielkie dzięki za papier!
Ten papier po prostu mnie powalił. Myślę, że znalazłem swój papier. Najdrobniejsze szczegóły i bardzo ładna, ciepła tonacja obrazu, którą można świetnie kontrolować za pomocą wywoływacza. A do tego bardzo dobrze schnie dzięki mocnemu nośnikowi; po wyschnięciu na powietrzu pozostaje nieco bardziej błyszczący niż Vario Classic.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia z papierami o ciepłej tonacji i od dłuższego czasu szukałem ładnego papieru o ciepłej tonacji, który uzupełniłby moje upodobanie do zimnych odcieni. Właściwości tonowania nie przetestowałem (jeszcze) zbyt dokładnie.
Pozdrawiam,
Christoph
Patrick
Cześć Mirko,
może to głupie pytanie, ale czy to następca Polywarmton, czy coś innego? Ostatnia wiadomość o Polywarmton pochodzi z września i jestem ciekawy, jak rozwija się ten projekt!
Gast
Cześć Mirko,
może to głupie pytanie, ale czy to następca Polywarmton, czy coś innego? Ostatnia wiadomość o Polywarmton pochodzi z września i jestem ciekawy, jak rozwija się ten projekt!
Aktualności:
http://www.polywarmton.com/page6/files/87b...e9a1d548-2.html