andreasgreuter
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda je u papíru Ilford Multigrade FB možné ovlivnit kontrast pomocí dvoufázového vyvolávání, nebo je to možné pouze u papírů s pevnou gradací?
A ještě jedna (možná hloupá) otázka: Co vlastně znamená „lith-capable“?
Byl bych za informace velmi vděčný,
s pozdravem, Andreas
cfb_de
Ahoj Andreasi,
i u Ilfordu můžeš pomocí dvoukoupelového vyvolávání dosáhnout trochu většího „kontrastu“. Obvykle jsou však papíry MG určeny spíše k tomu, aby se tento „kontrast“ dosáhl již při expozici.
No dobře, proto se mi MG-IV nelíbí. Nemá ten „kontrast“ a prostě se mi nelíbí ani při delším vyvolávání. Proto jsem skončil u Agfa-MCP a jsem strašně rád, že to brzy bude zase k dostání. Kolem roku 2009 mi dojdou zásoby, pak si objednám nové.
„Lith-capable“ by měly být všechny papíry bez zabudované vývojky. Jako pravidlo platí: vše, co je v prospektu uvedeno jako „pomalu vyvolávatelné“. Jak dobře to u konkrétního papíru funguje, je třeba vyzkoušet. Lithografické vyvolávání se dodnes zakládá výhradně na zkušenostech a téměř vůbec ne na vědecké analýze.
Přímé doporučení k různým papírům dává Wolfgang Moersch. Ten mimochodem prodává i přes našeho hostitele! úžasnou sadu chemikálií pro lithografické vyvolávání.
S pozdravem,
Franz