andreasgreuter
Witam,
chciałbym się dowiedzieć, czy w przypadku papieru Ilford Multigrade FB można jeszcze wpływać na kontrast za pomocą wywoływania dwukomorowego, czy też jest to możliwe tylko w przypadku papierów o stałej gradacji?
I jeszcze jedno (być może głupie) pytanie: co oznacza określenie „lith-capable”?
Byłbym bardzo wdzięczny za informacje,
Pozdrawiam, Andreas
cfb_de
Cześć Andreas,
Również w przypadku Ilforda można uzyskać nieco „wyrazistości” dzięki wywoływaniu dwukrokowemu. Zazwyczaj jednak papiery MG są raczej przeznaczone do uzyskiwania tej „wyrazistości” już podczas naświetlania.
No cóż, właśnie dlatego nie lubię MG-IV. Nie jest „wyrazisty” i po prostu nie podoba mi się nawet przy dłuższym wywoływaniu. Dlatego zdecydowałem się na Agfa-MCP i cieszę się, że wkrótce znów będzie dostępny. Około 2009 roku moje zapasy się wyczerpią, wtedy złożę nowe zamówienie.
„Lith-capable” powinny być wszystkie papiery bez wbudowanego wywoływacza. Ogólna zasada: wszystko, co w prospekcie jest oznaczone jako „wolno wywołujące”. To, jak dobrze to działa w przypadku konkretnego papieru, wymaga eksperymentów. Wywoływanie lith-print opiera się do dziś wyłącznie na doświadczeniu, a prawie wcale na analizie naukowej.
Bezpośrednie wskazówki dotyczące różnych papierów udziela Wolfgang Moersch. Nawiasem mówiąc, sprzedaje on również za pośrednictwem naszego gospodarza! wspaniały zestaw chemiczny do wywoływania lith-print.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz