MirkoBoeddecker
Dobre wieści!
Drugi odlew się powiódł i za 5–6 tygodni otrzymamy MCP 310 i 312.
Papier jest obecnie w magazynie i zostanie następnie przygotowany do sprzedaży.
Ponieważ nadal pracujemy na małą skalę przy użyciu laboratoryjnej linii do napełniania, ilość materiału jest ograniczona.
Od teraz przyjmujemy zamówienia na warunkach opublikowanych w katalogu.
Osoby zainteresowane zakupem tego papieru prosimy o jak najszybsze złożenie zamówienia z terminem dostawy za 5–7 tygodni, abyśmy mogli optymalnie rozdzielić dostępny materiał.
Rozliczenie nastąpi oczywiście dopiero przy dostawie.
Kolejny odlew odbędzie się prawdopodobnie w październiku, a dostawa będzie możliwa w listopadzie.
Wtedy emulsja będzie już pochodzić z dużego kotła i nie będzie już żadnych ograniczeń ilościowych.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Gratulacje!
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Super!!
Właśnie otrzymaliście moje zamówienie!
Andreas_23
Super!!
Właśnie otrzymaliście moje zamówienie!
Moje też!
Andreas
Hans-Christian
:( Gratulacje!
Pozdrawiam
Hans-Christian
RolandLindner
Gratulacje!!!
Zamówienie zostanie złożone wkrótce.
kugelfisch
Świetnie!
Jak tylko będzie dostępny, składam zamówienie!
Pozdrawiam
Alex
MirkoBoeddecker
Lśniący model MCP wyszedł dziś z pakowni i jest już dostępny w sklepie.
Jeszcze dziś w nocy zrealizujemy wszystkie niezrealizowane zamówienia.
Model MCP 312 jest nadal w trakcie przygotowywania, ponieważ opóźniła się dostawa opakowań. Mamy jednak nadzieję, że w przyszłym tygodniu otrzymamy również wersję z matowym papierem.
Pozdrawiam,
Mirko
Andreas_23
Cześć Mirko,
niestety dopiero w ten weekend udało mi się dokładnie przetestować papier Adox MCP 310. Jestem absolutnie zachwycony wynikami. Papier Adox nie ustępuje w niczym „starej” Agfie. Bardzo podoba mi się też podłoże – jest ładnie sztywne i nie tak wiotkie jak papiery Foma.
„Fajnie, że coś takiego jeszcze istnieje”. A do tego jeszcze „Made in Germany”. Super!
Andreas
MirkoBoeddecker
Jak już wspomnieliśmy na początku, przed targami Photokina udało nam się wyprodukować jedynie ograniczoną ilość MCP.
Zgodnie z oczekiwaniami, produkt ten został wyprzedany w mgnieniu oka.
Wszyscy klienci, którzy złożyli zamówienia jako pierwsi, otrzymali swoje dostawy, jednak w przypadku kolejnych zamówień sytuacja staje się coraz trudniejsza. Dostępnych jest już tylko kilka formatów z matową powierzchnią.
W międzyczasie pracuje duży kocioł, a emulsja jest właśnie przygotowywana. Mamy nadzieję, że pierwsza duża produkcja ruszy wiosną 2009 roku.
Będzie ona około 10 razy większa niż pierwsza, a od tego momentu wszystkie formaty będą dostępne na stałe.
Pozdrawiamy,
Mirko
Lovis
:lol: :rolleyes: super
Cieszę się
HerbertHanauer
Jak już wspomnieliśmy na początku, przed targami Photokina udało nam się wyprodukować jedynie ograniczoną ilość MCP.
Zgodnie z oczekiwaniami, produkt ten został wyprzedany w mgnieniu oka.
Wszyscy klienci, którzy złożyli zamówienia jako pierwsi, otrzymali swoje dostawy, jednak w przypadku kolejnych zamówień sytuacja staje się napięta. Dostępnych jest już tylko kilka formatów z matową powierzchnią.
W międzyczasie pracuje duży kocioł, a emulsja jest właśnie przygotowywana. Mamy nadzieję, że pierwsza duża produkcja ruszy wiosną 2009 roku.
Będzie ona około 10 razy większa niż pierwsza, a od tego momentu wszystkie formaty będą dostępne na stałe.
Pozdrawiam,
Mirko
Cześć Mirko,
dziękuję za te radosne wiadomości i za zaangażowanie!
Przetworzyłem już około 75 arkuszy z MCP Neu i muszę powiedzieć, że jest to produkt co najmniej równy oryginalnemu produktowi Agfy. Dobra robota!
Mam jednak dwie prośby:
- format 30x40 cm znowu w opakowaniu kartonowym (pudełka po 50 lub 100 arkuszy), a nie w kopertach z fałdami.
- jeśli to możliwe, znowu gruby, oryginalny materiał nośny; obecny cienki nośnik jest przy większych formatach dość podatny na zagięcia.
W razie potrzeby ;) oczywiście zaakceptowałbym za to nieco wyższą cenę!
Serdeczne pozdrowienia
Herbert
VolkerSchulz
Cześć Mirko,
ja też przywiozłem z Photokiny kilka paczek tego papieru. Bardzo mi się podoba.
W tej chwili zużywam jeszcze Fomaspeed Variant, który jednak nie zachwyca mnie zbytnio. Miałem nadzieję, że w przyszłości będę mógł powiększać wszystkie zdjęcia na papierze MCP. Chciałbym również użyć MCP do planowanej wystawy. Jednak, jak stwierdziłem przy ostatnim zamówieniu, MCP nie jest obecnie dostępny.
Kiedy można liczyć na ponowną dostępność MCP? Na niektórych forach krążą pogłoski, że papier ten nie będzie dostępny przed końcem 2009 roku.
Życzę zawsze dobrego światła!
Volker
MirkoBoeddecker
Cześć Volker,
gdzie znowu krążą te „plotki”?
Jest tam grupa, która nie ma absolutnie żadnego wpływu na informacje krążące po świecie (o ile mogłyby one zostać wykorzystane przeciwko nam), a która bardzo aktywnie działa na forach.
Jeśli chodzi o budowę i gotowość do pracy odlewni w Monheim, to na pewno można mieć różne opinie. Jednak przewidywanie końca roku to bardzo pesymistyczne spojrzenie.
Pogląd ten jest reprezentowany przez niektórych bardziej zaangażowanych uczestników z ostrożności, ponieważ start musiał być już kilkakrotnie przesuwany, ale jest to oczywiście tak samo spekulacja, jakbym teraz twierdził, że maszyna będzie działać w marcu.
„Plotkarze” chętnie jednak to podchwytują i natychmiast na siłę nawiązują do MCP, aby wskazać na to wszystkimi dziesięcioma palcami jednocześnie i krzyczeć: „Spójrzcie!”.
A przecież powiedziałem już z pewnością 20 razy (tryb modlitwy włączony): „Jeśli chodzi o MCP, możemy nakładać powłoki niezależnie od konstrukcji przenoszonej maszyny odlewniczej Agfa, niestety nie w przypadku MCC” (tryb powtarzania wyłączony).
O tym, że obecnie występują luki w asortymencie MCP, informowałem już przed rozpoczęciem sprzedaży pierwszej partii i dlatego prosiłem o rezerwację.
Dlaczego tak jest?
(Ci, którzy zawsze tu zaglądają, mogą teraz pominąć ten akapit).
Pierwszą partię wyprodukowaliśmy w całości na małej eksperymentalnej linii napełniającej w dawnych laboratoriach badawczych Agfa w Leverkusen. Jest to kocioł o pojemności 40 litrów. Aby wyprodukować zaledwie 20 000 m² papieru, kocioł ten musi wykonać ponad 20 napełnień.
Przy obecnych cenach rynkowych jest to całkowicie nieopłacalne w przypadku papieru PE. Chcieliśmy jednak wprowadzić ten materiał na rynek przed targami Photokina.
Dlatego poprosiliśmy o rezerwacje, abyśmy mogli wysłać wystarczającą ilość papieru wszystkim, którzy pilnie potrzebowali MCP, i nie realizowaliśmy dostaw do dużych odbiorców ani nie konfekcjonowaliśmy rolek do drukarek.
Wszystkie odpowiednie zapytania zostały odesłane na początek 2009 roku i jak dotąd wszyscy to zrozumieli.
Po prostu jest tak, jak jest.
Kolejnym krokiem po targach Photokina było uruchomienie dużego kotła w firmie InovisCoat (ADOX nie posiada takiego kotła, ponieważ wraz z Bad Saarow planuje jedynie niszową produkcję). Cel ten został już osiągnięty i obecnie produkujemy emulsję do pierwszego przemysłowego odlewu.
Przewidywany termin odlewu to styczeń-luty.
Następnie nastąpi utwardzanie, kontrola jakości i konfekcjonowanie.
Pierwsze dostawy z tego odlewu mogą nastąpić w marcu, jeśli wszystko pójdzie dobrze.
Od momentu rozpoczęcia tej produkcji nie powinno już dochodzić do przerw w dostawach.
Wtedy jedyną przeszkodą, która przed nami stoi, będzie przeniesienie produkcji na własną maszynę. Planowana ilość powinna jednak wystarczyć, aby przetrwać nawet ten „plotkowany” pesymistyczny termin.
W każdym razie nie tracimy z oczu celu i robimy, co w naszej mocy.
Życzę dobrego światła i udanego początku nowego roku,
Mirko
MirkoBoeddecker
Dobre wieści.
Trzeci odlew MCP jest gotowy i przeszedł kontrolę jakości.
Obecnie przygotowujemy się do konfekcjonowania, zamawiamy opakowania i opracowujemy plan cięcia.
Pierwsze formaty powinny dotrzeć za około 3–4 tygodnie.
Pozdrawiam,
Mirko
Tandemfahren
Hej, Mirko!
Nawet jeśli twoja „płeć jest nieznana”, ktoś musi to w końcu powiedzieć: jesteś naprawdę świetnym chłopakiem!
Teraz brakuje mi tylko tego, żebyście wskrzeszili rodzinę APX, a wtedy każdy z was zasłuży na tytuł CZCIEGODNEGO MISTRZA.
Frank
cfb_de
Cześć, Mirko!
Nawet jeśli twoja „płeć jest nieznana”, ktoś musi to w końcu powiedzieć: jesteś naprawdę świetnym chłopakiem!
Teraz brakuje mi tylko tego, żebyście wydobyli rodzinę APX z grobu, a wtedy każdy z was zasłuży na tytuł CZCIEGODNEGO MISTRZA.
Frank
Proszę, przyznajmy te tytuły dopiero po MCC.
Do tego czasu niech wystarczy moje potwierdzenie rzeczywistego istnienia Mirko.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
gr00vemaster
Jestem naprawdę zachwycony tym papierem, ale niestety nie jest on dostępny w formacie 13x18, a właśnie tego rozmiaru potrzebuję, żeby móc rozdać wydruki itp. Czy wkrótce pojawi się coś nowego, Mirko?
MirkoBoeddecker
Witam,
Mam nadzieję, że formaty 13x18 i 18x24 (te dwa brakujące) w końcu dotrą za dwa tygodnie.
Najpierw mieliśmy spore opóźnienie w dostawie białych pudełek, a potem maszyna do cięcia była zablokowana przez duże zamówienie na kolorowy papier.
Były to jednak ostatnie formaty, które trzeba było „uzupełnić”. Potem będziemy już tylko uzupełniać zapasy.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
ponieważ w najbliższym czasie nie będę potrzebował MCP (to twoja „wina” i moja zbliżająca się przeprowadzka), tylko jedna uwaga: twoje poprzednie zdjęcie na awatarze było lepsze.
Co do moich potrzeb związanych z MCP: przeprowadzam się. We wrześniu będę miał już duży Laborator w mojej stacjonarnej szafce Duka, bo nowe mieszkanie pozwala sobie na taki luksus. Co prawda wysokość sufitu wynosi tylko 2,15 m, ale można przecież obniżyć blat lub w razie potrzeby ustawić obok „małą” szafkę na 6x6 i KB...
Piwnica jest również ogrzewana, a instalację wodno-kanalizacyjną zamontujemy w najbliższych tygodniach.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz