Steffen
Dobrý den,
v závislosti na vzdálenosti mezi základovou deskou a hlavou se mění sklon roviny negativu a objektivu vůči rovině základové desky. Při každé změně zvětšení je nutné tyto roviny znovu vyrovnávat, což je pracné a časově náročné.
Tento problém lze vyřešit montáží na zeď, při které se upevní spodní i horní konec vodicího sloupku. Můj nápad byl připevnit na horní konec vodicího sloupku originální patku pro Opemus (se závitem nahoru) a obě patky (horní i dolní) připevnit pomocí úhelníků ke zdi.
K tomu ale potřebuji další patku, kterou mi však FOTOIMPEX nemůže dodat samostatně.
Jak by se dalo ještě upevnit horní konec vodicího sloupku?
Udělal to už někdo?
Moc děkuji a zdravím
Steffen
bernhardmangelsgmxde
<
V závislosti na vzdálenosti mezi základovou deskou a hlavou se mění sklon roviny negativu a objektivu vůči rovině základové desky. Při každé změně zvětšovacího poměru je vyrovnávání těchto rovin namáhavé a časově náročné. >
Pochopil jsem ten problém správně: Tvůj problém spočívá v tom, že vodicí sloupek tvého zvětšovacího přístroje není dostatečně stabilní. (tyč nestojí dostatečně pevně). Tím se hlava zvětšovacího přístroje v závislosti na nastavení více či méně naklání dopředu. Což by vlastně neměla. U prapradědečka Opemus 6 jsem si toho problému ještě nevšiml (ani s výrazně těžší hlavou, než je předvídáno). Jsem v tom ale spíše rustikální... možná bych to měl zkontrolovat...
Možná se ten problém dá vyřešit jednoduše tím, že začneš u patky a zkusíš, jestli tu část dokážeš zafixovat. (Nevím, jak je patka připevněná k základové desce), takže třeba dotáhnout šroub nebo něco podobného...
Jinak jsou dvě „patky“ už přehnaná kapacita. Nahoře a dole stačí patku jednoduše „postavit“ na kovový úhelník. Vyrob si nějakou fixaci, např. z (tvrdého) dřeva, aby tyč nemohla vybočit doprava a doleva. Nahoře je to kritičtější, ale mělo by to jít, protože vodicí sloupek sám o sobě stabilizuje směrem dolů...
V každém případě hodně zábavy při kutilství!
Pozdravy
Bernhard
Claudius
> V závislosti na vzdálenosti mezi základovou deskou a hlavou se mění sklon roviny negativu
> a objektivu vůči rovině základové desky.
To zní dost podivně a u Opemus 6 to rozhodně není normální. Rovina negativu a objektivu jsou (pokud se nepoužívá naklonění objektivu) rovnoběžné s rovinou základové desky, a to zcela nezávisle na vzdálenosti hlavy od základové desky.
Aby tomu bylo jinak, musel by být vodicí sloupek velmi silně ohnutý.
Sklon dopředu s tím nemá nic společného, ten je přesně kompenzován opačným sklonem vedení sloupu v držáku hlavy.
Buď je tedy tvůj Opemus 6 vadný, nebo se jedná o nějaké, doufejme, vyřešitelné nedorozumění.