Kryschtof
Ahoj fórum,
dosud jsem jako 400kový svitkový film v rolích používal hlavně HP5+ (v roztoku D76 1+1). Nyní hledám alternativní kombinaci s jemnějším zrnem, a proto bych chtěl jako další vyzkoušet Fuji Neopan 400, o kterém jsem dosud četl samé dobré věci. Jako vývojka se doporučují A49 a Emofin, přičemž já se kvůli lepší kontrole kontrastu a také kvůli delší trvanlivosti přikláním k dvoukoupelové vývojce. Kromě Emofinu existuje např. také dvoukoupelová vývojka Moersch MZB, ale zatím jsem nenašel žádné zprávy o kombinaci Neopan 400 a MZB. Tento film chybí i v tabulce dob vyvolávání zveřejněné panem Moersch.
Je MZB kompatibilní s Neopanem 400? Má někdo doby vyvolávání pro tuto kombinaci? Nebo bych měl raději použít Emofin?
S pozdravem,
Christof
Hans-Christian
Ahoj Christoph,
nejprve ti gratuluji, Neopan 400 je i pro mě první volbou mezi filmy s vyšší citlivostí.
Kombinaci Emofin a Neopan mohu bez výhrad doporučit, a to přesně tak, jak uvádí Tetenal, jako výchozí bod pro vlastní experimenty.
Neopan a MZB? Skvělá kombinace, s jednou malou nevýhodou: Neopan bys měl mít při expozici hodnotu ISO 200. Vznikají tak nádherně vykreslené negativy, která se skvěle zvětšují. Neopan jsem použil jako „dovolenkový film“ v tak odlišných zemích (a světelných podmínkách), jako je Irsko a Kréta, a pokaždé s dobrými výsledky. Na mém balení MZB byl Neopan ještě uveden, doma se na to rád podívám a napíšu ti to do zítřejšího večera.
S pozdravem
Hans-Christian
Hans-Christian
Ahoj
ještě dodatečně časy:
Řešení A: 6 min
Řešení B: 2:30 min
Prosím při 22 °C, ne při obvyklých 24 °C
HC
Kryschtof
Ahoj Hans-Christiane,
moc děkuji za informace. Kvůli lepšímu využití citlivosti nejprve vyzkouším Emofin a uvidím, jestli se mi výsledek bude líbit.
S pozdravem,
Christof