Kryschtof
Witam wszystkich na forum,
Do tej pory używałem głównie filmu zwojowego HP5+ o czułości 400 (w wywoływaczu D76 1+1). Teraz szukam alternatywnego zestawu z drobniejszym ziarnem i dlatego zamierzam wypróbować Fuji Neopan 400, o którym dotychczas czytałem wiele pozytywnych opinii. Jako wywoływacze polecane są A49 i Emofin, ale ze względu na kontrolę kontrastu, a także większą trwałość, skłaniam się ku wywoływaczowi dwukąpielowemu. Oprócz Emofinu jest na przykład jeszcze wywoływacz dwukąpielowy Moersch MZB, ale nie znalazłem jeszcze żadnych opinii na temat połączenia Neopan 400 i MZB. Film ten nie figuruje również w tabeli czasów wywoływania opublikowanej przez pana Moerscha.
Czy MZB dobrze współgra z Neopanem 400? Czy ktoś zna czasy wywoływania dla tej kombinacji? A może lepiej użyć Emofinu?
Pozdrawiam,
Christof
Hans-Christian
Cześć Christoph,
na początek serdeczne gratulacje – Neopan 400 to również u mnie pierwszy wybór wśród filmów o wyższej czułości.
Zdecydowanie polecam połączenie Emofin i Neopan, dokładnie tak, jak zaleca Tetenal, jako punkt wyjścia do własnych eksperymentów.
Neopan i MZB? Świetne połączenie, z jedną małą wadą: Neopan należy naświetlać maksymalnie do 200 ISO. Daje to wspaniale wyraziste negatywy, które doskonale nadają się do powiększania. Używałem Neopanu jako „filmu wakacyjnego” w tak różnych krajach (i warunkach oświetleniowych), jak Irlandia i Kreta, za każdym razem z dobrymi wynikami. Na moim opakowaniu MZB był jeszcze podany Neopan, chętnie sprawdzę to w domu i napiszę do Ciebie do jutra wieczorem.
Pozdrawiam
Hans-Christian
Hans-Christian
Cześć
Jako uzupełnienie podaję jeszcze czasy:
Rozwiązanie A: 6 min
Rozwiązanie B: 2:30 min
Proszę przy 22°C, a nie przy standardowych 24°C
HC
Kryschtof
Cześć Hans-Christian,
Bardzo dziękuję za informacje. Aby lepiej wykorzystać czułość, najpierw wypróbuję Emofin i zobaczę, czy efekt mi się spodoba.
Pozdrawiam,
Christof