Anginapectoris
Ahoj všem fotografickým profesionálům,
rád bych si doma ve vlastní laboratoři vyvolával papírové fotografie z digitálních snímků, např. z digitálně upravených obrázků (tónová separace). Existují k tomu nějaké možnosti? Tónová separace běžným způsobem pomocí negativů mi připadá velmi náročná a vyžaduje hodně zkušeností.
Zdravím všechny
Detlef
bernhardmangelsgmxde
Ahoj Detlefe,
ačkoli se necítím být osloven výrazem „fotografický profesionál“... přesto k tomu přidám svůj názor:
K zvětšenině v domácí laboratoři obvykle potřebuješ negativ.
Alternativou by byl zvětšovací přístroj, který umí promítat digitální soubory (myslím, že existují… ale pro domácí laboratoř se moc nehodí).
Nebo: (jednoduché řešení) monitor jako zvětšovací přístroj. Vezmi si notebook do temné komory, zvětšovaný obrázek (zrcadlově obrácený) na monitor. Obrazovku zhasni, polož na ni fotopapír, zapni obrazovku... (zjisti čas)... zase vypni. Fotku normálně vyvoláš, hotovo. Četl jsem o někom, kdo tvrdil, že s tím dosáhl docela slušných výsledků. Maximální rozlišení je obrazovkou omezeno, takže máš nakonec jen 24x30 cm zvětšeninu s kvalitou 1 MP... takže to taky není ideální řešení. Vraťme se k negativu:
Buď: vyrobit negativ ve formátu požadovaného obrázku (inkoustová tiskárna na fólii) nebo nechat vyrobit a pak kontaktní kopii, nebo: invertovat soubor a nechat z něj vyrobit diapozitiv...
Nevím, jak pak vypadají výsledky v jednotlivých případech, a také nevím, jak dobré jsou diapozitivy z digitálních souborů.
Nebo to prostě nechat udělat. Samozřejmě, že u toho chce člověk být, ale když už člověk překročil první práh pohodlí („analogová barevná separace je pro mě příliš náročná“)... může za určitých okolností jít ještě o krok dál... pokud si dobře vzpomínám, existují poskytovatelé, kteří z digitálních snímků vyrábějí skutečné barytové výtisky.
A proč rovnou nezůstat úplně u digitálu a netisknout na barytový papír s pigmentovým inkoustem...
(Proč by ten poslední krok měl být analogový, když už předtím bylo vše digitalizováno. Opravdu analogové to tím už nebude...)
Takže: Technická možnost existuje, ale moje první myšlenka byla: Udělej to analogově nebo rovnou digitálně...
Pozdravy
Bernhard
uworischki
Ahoj Detlefe,
nejlevnější a nejjednodušší způsob:
Nech si ze svých fotografií vyrobit velmi kvalitní zvětšeniny ve formátu 24x30 (nebo si je vytiskni sám) a poté je nech analogově reprodukovat, pokud to zvládneš ve své temné komoře, nejlépe ve středním formátu.
Pokud máš ještě nějaké dotazy, rád ti odpovím.
S pozdravem Uwe