Cześć
Dzięki za odpowiedzi.
@Franz
:
Tak, to świetna sprawa z filmami CHM. Filmy Ilford zrobiły na mnie wrażenie, ale na dłuższą metę były dla mnie za drogie (to znaczy przy moim zużyciu) :) Więc CHM to dobra alternatywa ;)
@Martin
:
Tak, wygląda na to, że z danymi dotyczącymi filmów CHS jest kiepsko... szukałem już wszędzie. Czasy nie są dla mnie aż tak ważne, bo i tak zazwyczaj trzeba je dostosować do własnego procesu... ale przydałaby się jakaś orientacyjna wartość. Kiedy dzisiaj przeglądałem stronę ADOX w poszukiwaniu ewentualnych arkuszy danych dotyczących CHM, praktycznie dopiero wtedy dowiedziałem się, czym właściwie jest CHS :)
Opis brzmi właściwie dobrze... jednak dowiadujemy się praktycznie tylko tego, że film ma bardzo duże ziarno, a zdjęcia wyglądają, jakby miały prawie 100 lat :lol: Interesowałyby mnie również dokładniejsze dane, takie jak krzywe, rozdzielczość itp...
@Volker
:
Tak, CZAS WYWOŁYWANIA ;)
W przypadku Ilforda, kiedy zaglądam do opakowania, spośród wszystkich filmów, które widziałem, na większości są wymienione zewnętrzne wywoływacze. Można praktycznie powiedzieć, że podane są prawie WYŁĄCZNIE zewnętrzne wywoływacze :lol:
A w przypadku Fomapanu mam tam między innymi jeszcze Kodaka, Ilforda i Tetenala ;)
I jeszcze raz do wszystkich, jeśli ktoś nie zna czasów dla danej kombinacji filmu i wywoływacza
, wystarczy wybrać
z listy filmów i wywoływaczy
w polach u góry po lewej stronie ;)
Pozdrawiam,
Andi