Buchtnix
Ahoj,
jak se projevují rozdíly mezi jednotlivými šaržemi u multikontrastního papíru? Mění se citlivost, gradace, nebo snad obojí? Jaké dopady má delší skladování (např. 2 roky)?
S pozdravem Steffen
bernhardmangelsgmxde
Záleží také na papíru.
Malá historka:
V roce 2003 jsem si koupil krabičku „Maco Multispeed“. Před dvěma týdny mě napadlo, že bych mohl spotřebovat zbývající 4 listy. Samozřejmě jsem měl zrovna na posledním listu bílé skvrny... (asi to byla moje chyba) Ale protože už jsem byl v tom, udělal jsem tu zvětšeninu ještě jednou na mém aktuálním papíru: ADOX Easyprint 312. Při tom mi došlo, že ty dva papíry vypadají ZATRACENĚ podobně... -> Uvědomil jsem si, že s Easyprintem vlastně nepoužívám (pro mě) nový papír, ale ten samý jako před pěti lety, Maco ho tehdy zřejmě nechávalo vyrábět u Kentmere---.
A: Měl téměř identické hodnoty, i přes jistě odlišné šarže A věkový rozdíl asi pěti let)
U (nového) ADOXu jsem zkrátil expoziční čas asi o 10 % a žlutý filtr jsem otočil o jednu stupnici (z Y10 na Y12), výsledky bych asi sotva rozeznal, kdyby ta jedna fotka nebyla poškozená a kdyby to nebyly dvě různé povrchy.
S postupem času se papír zřejmě stává méně citlivým a měkčím (což odpovídá mým zkušenostem).
Ale jak je vidět na příkladu, zpočátku to není nutně tak drastické.
Běžný uživatel si (alespoň u zmíněného papíru) pravděpodobně téměř nevšimne rozdílu mezi dvěma šaržemi a/nebo pětiletým věkovým rozdílem, protože jemné doladění je stejně nutné provádět u každého snímku znovu.
Prostě bych nezkoušel zkušební proužky pro zvětšeniny na čerstvě zakoupeném papíru formátu 30x40 s papírem stejné značky z balení 9x12, které leží někde už přes 5 let.
Ale jak již bylo naznačeno: liší se to od papíru k papíru. Ilford má zřejmě vynikající stabilitu mezi jednotlivými šaržemi. Agfa prý není tak trvanlivá.
Pro trvanlivost je také důležité, jak byl papír skladován (tedy u prodejce i u vás)...
piu58
Rozdíl mezi jednotlivými šaržemi mi po 2–3 letech skladování vadí jen v jednom případě. Obvykle provádím expozici na formát 18x24. Pokud se mi podaří něco obzvláště krásného, udělám si zvětšeninu ve formátu 24x30. S osvědčeným fotografickým papírem to zvládnu na jeden zátah, protože jsem si poznamenal expoziční čas a případnou nutnou změnu gradace. Pokud je jedna ze šarží nahrazena další, musím to znovu určit.