Buchtnix
Cześć,
w jaki sposób wahania między partiami papieru wielokontrastowego dają się zauważyć? Czy zmienia się czułość, gradacja, czy może jedno i drugie? Jaki wpływ ma dłuższe przechowywanie (np. 2 lata)?
Pozdrawiam, Steffen
bernhardmangelsgmxde
To zależy też od papieru.
Krótka historia:
W 2003 roku kupiłem pudełko „Maco Multispeed”. Dwa tygodnie temu pomyślałem, że zużyję pozostałe 4 arkusze. Oczywiście właśnie na ostatnim arkuszu pojawiły się białe plamy... (to chyba moja wina). Ale skoro już się za to zabrałem, wykonałem odbitkę jeszcze raz na moim obecnym papierze: ADOX Easyprint 312. Wtedy zauważyłem, że te dwa rodzaje papieru wyglądają cholernie podobnie... -> Zdałem sobie sprawę, że w rzeczywistości nie używam (dla mnie) nowego papieru Easyprint, ale ten sam, co pięć lat temu; Maco prawdopodobnie zlecało wówczas produkcję również firmie Kentmere---.
I: Miał niemal identyczne parametry, pomimo z pewnością różnych partii produkcyjnych ORAZ różnicy wieku wynoszącej około pięciu lat)
W przypadku (nowego) ADOX skróciłem czas naświetlania o około 10% i wkręciłem filtr żółty o jeden stopień (z Y10 na Y12); nie byłbym w stanie odróżnić wyników, gdyby to nie było jedno zdjęcie i gdyby nie były to dwie różne powierzchnie.
Z czasem papiery stają się prawdopodobnie mniej wrażliwe i bardziej miękkie (co pokrywa się z moim doświadczeniem).
Ale jak widać na przykładzie, na razie niekoniecznie tak drastycznie.
Zwykły użytkownik prawdopodobnie nie zauważy (przynajmniej w przypadku wspomnianego papieru) prawie żadnej różnicy między dwiema partiami i/lub różnicą wieku wynoszącą pięć lat, ponieważ precyzyjne dostrojenie i tak trzeba wykonać na nowo przy każdym zdjęciu.
Po prostu nie robiłbym pasków testowych do powiększeń na świeżo kupionym papierze 30x40 z papierem tej samej marki z opakowania 9x12, które leży gdzieś od ponad 5 lat.
Ale jak wspomniano: różni się to w zależności od papieru. Ilford ma prawdopodobnie doskonałą stabilność między partiami. Agfa podobno nie jest tak trwała.
Dla trwałości ważne jest również to, w jaki sposób papier był przechowywany (czyli u sprzedawcy i u siebie)...
piu58
Różnica między partiami przeszkadza mi po 2–3 latach przechowywania tylko w jednym przypadku. Zazwyczaj wykonuję naświetlanie na formacie 18x24. Jeśli zdjęcie wyszło szczególnie ładnie, wykonuję odbitkę w formacie 24x30. Przy sprawdzonym papierze fotograficznym udaje mi się to za jednym razem, ponieważ zanotowałem czas naświetlania i ewentualną konieczność zmiany gradacji. Jeśli jedna z partii zostanie zastąpiona kolejną, muszę to ponownie ustalić.