Andreas_23
Ahoj milí členové fóra,
díky šťastné náhodě se mi „dostal do rukou“ zvětšovací přístroj Fujimoto (ne, ne tak, jak si teď myslíte, přes eBay, ale z designového studia, které ho už nepotřebovalo), který je vhodný pro negativy až do formátu 9 x 12 cm, resp. 4 x 5 palců. Je to pořádný kus (viz foto)! [PŘÍLOHA NENALEZENA]
Teď s ním sice můžu zvětšovat i své středoformátové negativy, ale na to je vlastně předimenzovaný; s Opemusem to jde jednodušeji. Rád bych proto experimentoval s velkoformátovými fotografiemi, ale chybí mi k tomu odpovídající fotoaparát. Ne optickou lavici jako od Linhofu, ale něco na cesty. Něco jako fotoaparáty Fotoman, které se dají sehnat u Foto Impexu, jenže ty s odpovídajícím objektivem daleko přesahují můj finanční rozpočet. Může mi někdo doporučit (nebo dokonce nabídnout) něco levnějšího? Rád i něco historického. Důležitá je samozřejmě odpovídající kvalita obrazu, jinak se ta námaha nevyplatí.
Mnohokrát děkuji,
Andreas
Gerd
Gratuluji k úlovku. Velmi pěkný přístroj. Máš k tomu i vhodné kondenzory a objektivy (150 mm) pro velkoformát?
Fotoaparáty Fotoman jsou vlastně velmi speciální velkoformátové fotoaparáty, které se používají hlavně pro superširokoúhlou fotografii.
Kompromisem mezi optickou lavicí a takovýmto pevným fotoaparátem by byl [edit][s] skládací fotoaparát[/s] s posuvnou základnou [/edit], jako např. Linhof Technika, nebo pokud by to mělo být o něco levnější, Wista Field; také Horseman a další výrobci vyráběli takové fotoaparáty. Jsou relativně lehké, velmi přenosné, ale mají také dobré možnosti nastavení (posun, naklonění). Kvalita obrazu u těchto fotoaparátů závisí opravdu jen na objektivu, který v zásadě není součástí fotoaparátu, ale musí se dokoupit zvlášť (často je k fotoaparátu přiložen použitý objektiv). Ceny starších objektivů však již nejsou příliš vysoké.
Pro začátek ti mohu doporučit následující stránky:
http://www.largeformatphotography.info/
http://grossformatfotografie.de/
Gerd
cfb_de
Ahoj Andreasi,
při nákupu fotoaparátu dbej na to, abys dostal pokud možno kompletní sadu (s matnicí, vhodnými kazetami a objektivem). Pro širokoúhlé snímky (takový 90° objektiv na formátu 13x18 má něco do sebe...) potřebuješ u většiny fotoaparátů širokoúhlý měch a zapuštěnou desku objektivu (do které by se objektiv měl prosím *ovladatelně* vejít!).
Levný fotoaparát bez příslušenství se rychle prodraží nákupem vnitřní zadní části (u levných starých Technik je to standardní past), objektivu a desky.
Technika s interní zadní deskou bude také drahá, v tom případě se raději podívej na Wisty nebo Horsemany. Fotoaparáty typu press z roku 1935 bys přece nezaostřoval, proto nepotřebuješ dálkoměr (ke kterému by u Techniky měly být přiloženy také odpovídající ovládací křivky pro daný objektiv).
Potřebujete možnost naklápění? Pokud ne, měla by stačit i skládací „pánská kabelka“ (dědečkova stará desková kamera). Ale i zde buďte při nákupu opatrní: většinou jsou v formátu 9x12, což dnes ztěžuje výběr filmu. A většinou jsou k nim přiloženy deskové kazety, pro které musíš buď koupit vložky pro ploché filmy, nebo si je vyřezat sám. S vlastnoručně vyřezanými vložkami pro ploché filmy (a případně s vlastnoručně provedeným vyčištěním závěrky, která je po 75 letech většinou zrezivělá) se pak dostaneš na cenu kolem 50,-. A Xenar nebo Tessar není špatný objektiv.
U starých deskových kazet si pak musíš dát pozor: existují „normální skládání“, „milionové skládání“ a půl pytle dalších způsobů skládání kazet. Ne každá kazeta 9x12 se hodí do každého fotoaparátu.
Výhoda pánské kabelky a jiných kamer s posuvným dnem: zavřít kryt, vzít s sebou, hotovo. Nevýhoda: omezené možnosti nastavení u tilt/shift.
Další variantu jsem ti poslal soukromou zprávou, nechci ti kazit ceny na eBayi.
S pozdravem,
Franz
Andreas_23
Ahoj Gerde,
Fujimoto je vybaveno opravdu kompletně: Standardní kondenzor je určený pro velké formáty. K tomu je tu ještě přídavný kondenzor pro formáty 6x9 nebo menší. Ten se jednoduše nasadí pomocí bajonetového uzávěru. Na zvětšovacím přístroji je objektiv Componon-S 5,6/150. Dále jsou k dispozici 2 filmové podložky, jedna pro formát 9 x 12 cm a jedna pro středoformátové filmy (tedy do formátu 6 x 9), a také deska pro objektivy M39, do které se vejde můj Rodagon 4/80.
Ahoj Franti,
moc děkuji za tvé tipy. Budu mít oči na stopkách.
S pozdravem,
Andreas
Gast
Ahoj Andreasi,
jedna věc by mě zajímala: To nejsi ty na té fotce, že ne?
S pozdravem... René
Andreas_23
Ahoj Andreasi,
jedna věc by mě zajímala: To nejsi ty na té fotce, že ne?
S pozdravem... René
Ahoj René,
ne, tak mladý už zase nejsem. Je to můj nejmladší syn. Právě mu bylo 8 let.
S pozdravem,
Andreas
Andreas_23
Ahoj!
Našel jsem fotoaparát!!! Je to Graflex Pacemaker Crown Graphic na plochý film formátu 4 x 5 palců.
Je dostatečně přenosný a praktický na cesty, dostatečně moderní, aby se s ním dalo pohodlně pracovat, a jeho čtyřčočkový objektiv s povrchovou úpravou by měl kvalitativně splňovat i mé nároky. Jako podlahový fotoaparát zvládá i speciální funkce, jako je naklápění a posun.
Přesně tak jsem si to představoval.
Moc děkuji všem, kteří mi s hledáním pomohli,
Andreas
cfb_de
Ahoj Andreasi,
má ten fotoaparát mezinárodní zadní kryt? Pokud ne, doufám, že jsi měl s sebou dostatek kazet na plochý film.
Fotoaparáty Ektara (předpokládám, že jeden z nich máš) nemají špatnou pověst. Gratuluji!
S pozdravem,
Franz
Andreas_23
Ahoj Franti,
jsou tam 6 dvojitých kazet „Riteway“. Pokud to dobře vidím, jsou identické s mezinárodními zadními částmi.
S pozdravem,
Andreas
cfb_de
Ahoj Andreasi,
tak to je v pořádku. Gratuluju!
I když to nejsou interní kazety: šest kusů je víc, než člověk za den spotřebuje, a náhradní sáček u foťáku Knips opravdu v zavazadle moc místa nezabere.
S pozdravem,
Franz
Claudius
Gratuluji k Fujimotu – takový kousek na mě čeká v pracovně, až ho využiji.
Ví někdo o nějakém zdroji náhradních dílů, jako jsou jiné negativové podložky nebo desky s objektivy?