Andreas_23
Witam wszystkich użytkowników forum,
szczęśliwym zbiegiem okoliczności „wpadł mi w ręce” powiększalnik Fujimoto (nie, nie tak, jak sobie teraz myślicie, z serwisu eBay, ale z pracowni projektowej, która już go nie potrzebowała), który nadaje się do negatywów o wymiarach do 9 x 12 cm lub 4 x 5 cali. To potężna maszyna (patrz zdjęcie)! [ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Mogę wprawdzie powiększać nim również moje negatywy średnioformatowe, ale w tym celu jest on właściwie zbyt duży; z Opemusem idzie to łatwiej. Chciałbym więc poeksperymentować ze zdjęciami wielkoformatowymi, ale brakuje mi odpowiedniego aparatu. Nie chodzi mi o statyw optyczny, taki jak Linhof, ale o coś do zabrania w podróż. Coś w rodzaju aparatów Fotoman, które są dostępne w Foto Impex, tylko że wraz z odpowiednim obiektywem znacznie przekraczają one mój budżet. Czy ktoś może mi polecić (lub nawet zaoferować) coś tańszego? Chętnie również coś historycznego. Oczywiście ważna jest odpowiednia jakość obrazu, w przeciwnym razie nie warto się tym zajmować.
Bardzo dziękuję,
Andreas
Gerd
Gratuluję tego nabytku. Bardzo ładny aparat. Czy masz też odpowiednie obiektywy i soczewki (150 mm) do dużego formatu?
Aparaty Fotoman to właściwie bardzo specyficzne aparaty wielkoformatowe, wykorzystywane głównie do fotografii super szerokokątnej.
Kompromisem pomiędzy statywem optycznym a takimi sztywnymi aparatami byłby [edit][s] aparat składany[/s] aparat z ruchomą podstawą [/edit], jak np. Linhof Technika, lub, jeśli ma być nieco tańszy, Wista Field; również Horseman i inni producenci budowali takie aparaty. Są one stosunkowo lekkie, bardzo przenośne, ale mają też dobre możliwości regulacji (shift, tilt). Jakość obrazu w takich aparatach zależy naprawdę tylko od obiektywu, który zasadniczo nie jest częścią aparatu, ale trzeba go dokupić osobno (często w zestawie znajduje się używany). Jednak ceny starszych obiektywów nie są już zbyt wysokie.
Na początek mogę polecić następujące strony:
http://www.largeformatphotography.info/
http://grossformatfotografie.de/
Gerd
cfb_de
Cześć Andreas,
przy zakupie aparatu zwróć uwagę, aby w miarę możliwości otrzymać kompletny zestaw (z matówką, odpowiednimi kasetami i obiektywem). Do zdjęć szerokokątnych (taki 90-stopniowy obiektyw na formacie 13x18 ma już coś w sobie...) w większości aparatów potrzebujesz szerokokątnego miecha i wpuszczanej płytki obiektywu (do której obiektyw powinien pasować tak, aby można go było *obsługiwać*!).
Niedrogi aparat bez dodatkowych elementów szybko staje się dość kosztowny po zakupie wewnętrznego tylnego elementu (co jest standardową pułapką w przypadku niedrogich starych modeli Technika), obiektywu i płytki.
Technika z wewnętrznym tyłem też będzie droga, więc lepiej rozejrzyj się po modelach Wista lub Horseman. Nie będziesz przecież używać aparatów prasowych z 1935 roku, więc nie potrzebujesz dalmierza (do którego w przypadku Techniki powinny być dołączone odpowiednie krzywe sterujące dla danego obiektywu).
Potrzebujesz możliwości pochylenia? Jeśli nie, to powinna wystarczyć składana „męska torebka” (stary aparat na płytki dziadka). Ale i tu zachowaj ostrożność przy zakupie: zazwyczaj są one w formacie 9x12, co dziś utrudnia wybór filmu. I zazwyczaj są w zestawie kasety na płyty, do których musisz albo kupić wkładki na płaskie klisze, albo sam je wyrzeźbić. Z własnoręcznie wyrzeźbionymi wkładkami na płaskie klisze (i ewentualnie samodzielnym czyszczeniem zamka, który po 75 latach jest zazwyczaj zatarzony) koszt to około 50 euro. A Xenar lub Tessar to nie są złe obiektywy.
W przypadku starych kaset płytowych musisz też uważać: są „Normalfalz”, „Millionenfalz” i pół worka innych rodzajów kaset. Nie każda kaseta 9x12 pasuje do każdego aparatu.
Zaletą aparatów typu „herrenhandtasche” i innych aparatów z przesuwnym dnem jest to, że wystarczy zamknąć klapkę, wziąć aparat ze sobą i gotowe. Wadą jest ograniczona regulacja funkcji tilt/shift.
Inną opcję przesłałem Ci w prywatnej wiadomości, nie chcę psuć Ci nastroju cenami na eBayu.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Andreas_23
Cześć Gerd,
Fujimoto jest dość dobrze wyposażony: standardowy kondensor służy do dużych formatów. Do tego jest dodatkowy kondensor do formatów 6x9 lub mniejszych. Montuje się go po prostu za pomocą mocowania bagnetowego. Na powiększalniku znajduje się obiektyw Componon-S 5,6/150. Do tego jeszcze 2 stoliki na film, jeden na format 9 x 12 cm, a drugi na filmy średnioformatowe (czyli do 6 x 9) oraz płytka obiektywowa M39, do której pasuje mój Rodagon 4/80.
Cześć Franz,
bardzo dziękuję za wskazówki. Będę miał oczy szeroko otwarte.
Pozdrawiam,
Andreas
Gast
Cześć Andreas,
Ciekawi mnie jedna rzecz: to nie jesteś ty na zdjęciu, prawda?
Pozdrawiam... René
Andreas_23
Cześć Andreas,
jedna rzecz mnie interesuje: to nie jesteś ty na zdjęciu, prawda?
Pozdrawiam... René
Cześć René,
nie, nie jestem aż tak młody. To mój najmłodszy syn. Właśnie skończył 8 lat.
Pozdrawiam,
Andreas
Andreas_23
Witam!
Znalazłem aparat!!! To model Graflex Pacemaker Crown Graphic na błonę płaską formatu 4 x 5 cali.
Jest wystarczająco poręczny i łatwy w transporcie, by zabrać go ze sobą w podróż, a jednocześnie na tyle nowoczesny, że można z nim wygodnie pracować. Ponadto 4-elementowy obiektyw z powłoką antyrefleksyjną powinien spełnić moje wymagania jakościowe. Jako aparat z ruchomą podstawą umożliwia on również takie funkcje specjalne, jak tilt i shift.
Dokładnie tak to sobie wyobrażałem.
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w poszukiwaniach,
Andreas
cfb_de
Cześć Andreas,
Czy ten aparat ma międzynarodowy tył? Jeśli nie, to mam nadzieję, że zabrałeś ze sobą wystarczającą liczbę kaset na film płaski.
Aparaty Ektare (zakładam, że masz taki) cieszą się dobrą opinią. Gratulacje!
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Andreas_23
Cześć Franz,
W zestawie znajduje się 6 podwójnych kaset „Riteway”. Z tego, co widzę, są one identyczne z międzynarodowymi wersjami.
Pozdrawiam,
Andreas
cfb_de
Cześć Andreas,
W takim razie wszystko się zgadza. Gratulacje!
Nawet jeśli nie są to kasety wewnętrzne: sześć sztuk to więcej niż dzienne zapotrzebowanie, a zapasowy woreczek naprawdę nie zajmuje zbyt wiele miejsca w bagażu przy aparacie Knips.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Claudius
Gratuluję zakupu Fujimoto – taki egzemplarz czeka u mnie w gabinecie na swoją kolej.
Czy ktoś zna może źródło, gdzie można kupić części zamienne, takie jak inne platformy negatywowe czy płytki obiektywów?