Lui
Ahoj,
hledám použitý IR filtr (715 / 88A) o průměru 52 cm (nejlépe 55 cm).
Nemá ho někdo na prodej za rozumnou cenu?
S pozdravem
Lui
cfb_de
Ahoj Lui,
centimetry? To bude drahé.
SCNR,
Franz
Lui
Samozřejmě jsem myslel milimetry :P
S pozdravem
Lui
Lui
Právě jsem si jeden objednal. :P
S pozdravem
Lui
cfb_de
To se mi nelíbí. IR filtry patří k těm součástkám, které si kupují jen lidé, kteří je opravdu potřebují. Proto tu prakticky neexistuje trh s použitým zbožím a ceny použitých kusů na eBay se až znepokojivě blíží cenám nových. Někteří úplní blbci, kteří se mohou přetrhnout, aby zaplatili přes ePay, někdy dokonce nabízejí částky výrazně převyšující ceny nových kusů.
S pozdravem,
Franz
Lui
To jsem bohužel také zjistil.
Objednávka dorazila včera v poledne. Heliopan 715 za 49,95
WaldemarSchmid
Dobré ráno,
moje zkušenosti se třemi filmy Efke IR 820:
Želatinový filtr Cokin z Ilford SFX Promo Kit (695 nm)
Ruční expozimetr, měřeno bez filtru, hodnoty převzaty do fotoaparátu bez korekce
Svitkové filmy, předem namočené, vývojka Ultrafin v tekuté formě
polovina května, 14:00 až 15:30
1. film nastaven na 6 DIN/3 ASA, vyvolán jako Efke 100 -> podvyvolán, podexponován
2.+3. film: nastaveno na 2-3 DIN, doba vyvolání prodloužena o 30 % -> správně vyvoláno.
Modrá obloha s hezkými mráčky, slunce není za mraky: perfektní (typicky Bl 8/ 1/4 s).
Zákal, bílá oblačná pokrývka: podexponování asi o 1 clonu, ještě použitelné.
Tmavá dešťová oblačnost: podexponování minimálně o 2 clony, nepoužitelné.
Film je trochu královský, pro KB bych použil správný jemnozrnný vývojka. Proč jsou při slunci za mraky tyto výsledky takové, to nevím, čekal bych spíš opak. Myslím, že ti tyto informace na začátek pomohou.
S hodnocením počkej, až film uschne, typicky pro efke působí mokrý velmi bledě.
@Mirko: Je skvělé, že jste tento film znovu uvedli na trh, je výrazně použitelnější než SFX a Rollei a cena je velmi férová. Ale jednu výtku přesto mám: Právě jsem obdržel třetí objednávku, 10 svitkových filmů. První byla zabalena normálně: kartonová krabice s číslem zásilky a datem na vnější straně, údaje o vyvolání uvnitř, páska s názvem filmu. Druhá a nyní těch 10 kusů přišly v plastových krabičkách od CHM (to se mi líbí), ale zcela „neutrálně“: bez nálepky, bez lístku v krabičce, s nepotištěnou páskou. To se mi moc nelíbí, zejména proto, že ve vašem katalogu také nejsou uvedeny žádné údaje o vyvolání.
A ještě jeden nápad (možná hloupost, nejsem odborník): Pokud jsem to správně pochopil, Efke IR je Efke 100 s přídavným senzibilizátorem. Co by se stalo, kdyby se „normální“ senzibilizátory vynechaly? Mám na mysli Konica 750, který byl citlivý pouze na modrou a tmavou/infračervenou. Výhoda: lze použít jakýkoli dostupný tmavě žlutý/oranžový/červený filtr, odpadá překážka v podobě pořízení drahého speciálního filtru a filtr může zůstat nasazený při nastavování.
S pozdravem Waldemar Schmid
Lui
Ahoj Waldemare,
moc děkuji za tvé informace. Určitě mi pomohou.
Jak jsem bohužel zmínil v jiném vlákně, provedla jsem expozici filmu Efke IR820 s citlivostí ASA 12, 6 a 3 a vyvolala jsem ho v Rollei RHS 6 minut (podle několika doporučení). Výsledek je naprosto nedovyvolaný, téměř nic na něm není.
Ale díky za tip s Efke 100, to jsem nevěděl, a tak je samozřejmě vyvolání jednodušší. Jakou vývojku používáš?
Jakou dobu jsi myslel u Efke 100, tu pro ASA 100???
Pozdravy
Lui
WaldemarSchmid
Jako vývojku jsem použil Tetenal Ultrafin tekutý 1 + 20, což je podle mých zkušeností vhodná doba pro film Efke/ADOX 100. Ten by měl být totiž základem pro IR 820.
S pozdravem Waldemar