Lui
Cześć,
szukam używanego filtra podczerwieni (715 / 88A) o średnicy 52 cm (a najlepiej 55 cm).
Czy ktoś ma taki do sprzedania w dobrej cenie?
Pozdrawiam
Lui
cfb_de
Cześć Lui,
centymetry? To będzie kosztować.
SCNR,
Franz
Lui
Oczywiście chodziło mi o milimetry :P
Pozdrawiam
Lui
Lui
Właśnie zamówiłem sobie jeden. :P
Pozdrawiam
Lui
cfb_de
Niechętnie. Filtry IR należą do tych części, które kupują tylko osoby, które naprawdę ich potrzebują. Dlatego praktycznie nie ma rynku produktów używanych, a ceny na Strombucht zbliżają się w niepokojący sposób do cen nowych. Niektórzy kompletni idioci, którzy mają bzika na punkcie ePay, oferują czasem kwoty znacznie przewyższające ceny nowych produktów.
Pozdrawiam,
Franz
Lui
Niestety, też to zauważyłem.
Zamówienie dotarło wczoraj w południe. Heliopan 715 za 49,95
WaldemarSchmid
Dzień dobry,
moje doświadczenia z trzema rolkami filmu Efke IR 820:
Filtr żelatynowy Cokin z zestawu Ilford SFX Promo Kit (695 nm)
Ręczny ekspozymetr, pomiary bez filtra, wartości wprowadzone do aparatu bez korekty
Filmy zwojowe, wstępnie namoczone, wywoływacz płynny Ultrafin
Połowa maja, godz. 14:00–15:30
1. film ustawiony na 6 DIN/3 ASA, wywołany jak Efke 100 -> niedowywołany, w stanie niedoświetlenia
2. i 3. film: ustawione na 2–3 DIN, czas wywoływania wydłużony o 30% -> prawidłowo wywołane.
Błękitne niebo z pięknymi chmurkami, słońce nie za chmurami: idealnie (typowo Bl 8/ 1/4 sek.).
Mglisto, biała warstwa chmur: występuje niedoświetlenie o około 1 stopień przysłony, nadal nadaje się do użytku.
Ciemna warstwa chmur deszczowych: co najmniej 2 stopnie w stanie niedoświetlenia, bezużyteczne.
Film jest nieco królewski, do KB użyłbym prawdziwego wywoływacza do drobnoziarnistych filmów. Nie wiem, dlaczego przy słońcu za chmurami wyniki są takie, raczej spodziewałbym się czegoś odwrotnego. Myślę, że te informacje pomogą Ci na początek.
Z oceną poczekaj, aż film wyschnie, typowo dla efke na mokro wydaje się bardzo cienki.
@Mirko: Świetnie, że przywróciliście ten film do życia, jest znacznie bardziej użyteczny niż SFX i Rollei, a cena jest bardzo uczciwa. Mam jednak jedną uwagę: właśnie otrzymałem trzecie zamówienie, 10 filmów zwojowych. Pierwsze było zapakowane normalnie: kartonowe pudełko z numerem partii i datą na zewnątrz, informacje o wywoływaniu wewnątrz, opaska z nadrukowaną nazwą filmu. Drugie i teraz te 10 sztuk przyszło w plastikowych pojemnikach od CHM (moim zdaniem to dobrze), ale całkowicie „neutralne”: bez naklejki, bez kartki w pojemniku, opaska bez nadruku. Nie podoba mi się to, zwłaszcza że w waszym katalogu również nie ma danych dotyczących wywoływania.
I jeszcze jeden pomysł (może bzdura, nie jestem ekspertem): O ile dobrze zrozumiałem, Efke IR to Efke 100 z dodatkowym sensybilizatorem. Co by było, gdyby pominąć „zwykłe” sensybilizatory? Myślę tu o Konica 750, która była uczulona tylko na niebieski i ciemny/podczerwień. Zaleta: można użyć dowolnego dostępnego filtra ciemnożółtego/pomarańczowego/czerwonego, nie ma bariery psychicznej związanej z zakupem drogiego filtra specjalnego, a filtr może pozostać na miejscu podczas ustawiania.
Pozdrawiam, Waldemar Schmid
Lui
Cześć Waldemar,
bardzo dziękuję za te informacje. Na pewno mi pomogą.
Jak niestety wspomniałem w innym wątku, przeprowadziłem naświetlanie filmu Efke IR820 przy czułości ASA 12, 6 i 3, a następnie wywołałem go w Rollei RHS przez 6 minut (zgodnie z wieloma opiniami). Zdjęcia są całkowicie niedoświetlone, prawie nic na nich nie widać.
Ale dziękuję za wskazówkę dotyczącą filmu efke 100, nie wiedziałem o tym, a dzięki temu wywołanie jest oczywiście łatwiejsze. Jakiego wywoływacza używasz?
O jakim czasie wywoływania filmu efke 100 mówiłeś, o tym dla czułości ASA 100???
Pozdrawiam
Lui
WaldemarSchmid
Użyłem płynnego wywoływacza Tetenal Ultrafin 1 + 20; czas ten wynika z moich dotychczasowych doświadczeń z filmem Efke/ADOX 100. Film ten ma przecież stanowić podstawę dla IR 820.
Pozdrawiam, Waldemar