CPD
Cześć wszystkim, a zwłaszcza Mirko,
jak wygląda tylna część aparatu Fotoman 4x5"? To chyba nie jest międzynarodowy model RT., czy się mylę?
Chodzi o użycie kaset z filmem rolkowym. Czy kasety wsuwane działają? Prawdopodobnie tak! Pojawia się jednak pytanie, czy mechanizm transportu i „magazyn filmu” w pozycji „pionowej” nie przeszkadzają w korzystaniu z wizjera (chyba że kasetę można wsunąć od dołu, wtedy w innych aparatach przeszkadza ona w montażu głowicy statywu ;) ).
A jak wygląda sytuacja w przypadku „kaset bez wsuwania”, takich jak Linhof-Rollex? Powinny one przecież pasować do adaptera Grafmatic wspomnianego w katalogu. Czy może się mylę? Ile kosztuje ten adapter?
Maski wizjera można przecież dokupić. Prawda? W przypadku RF wizjer musiałby być wyposażony w inną (mniejszą) maskę.
Pozdrawiam
CP
CPD
Cześć,
jeszcze pół godziny temu myślałem, że Fotoman to taka marka własna firmy Impex, ale potem trochę posurfowałem po Internecie, trafiłem na stronę Fotoman i – teraz naprawdę się ekscytuję – znalazłem tam aparat, który w zasadzie odpowiada temu, czego szukam już od dłuższego czasu. :blink:
Czy aparaty i akcesoria, których nie ma w katalogu Impex, mogę również nabyć za pośrednictwem Impex, czy też oznacza to konieczność zakupu biletu do Państwa Środka? – To ostatnie miałoby wprawdzie swój urok (mój przyjaciel pojechał pociągiem z Berlina do Pekinu – ekscytujące! ;) ), ale obecnie nie pasuje mi to terminowo.
Ile mniej więcej kosztowałby ten super elegancki aparat Shift, gdyby można go było kupić u was?
Pozdrawiam
CP
MirkoBoeddecker
Cześć CP,
Możesz przyjąć, że cena w USD odpowiada mniej więcej cenie sprzedaży netto w euro.
Różnica kursowa pokrywa koszty transportu i cła (łącznie ok. 30%).
W zależności od kursu dolara możemy jeszcze nieco obniżyć cenę.
W tej chwili odliczylibyśmy około 10–15%, ponieważ kurs dolara wynosi poniżej 1,30 EUR.
Pozdrawiam,
Mirko