roseblood11
Ahoj,
kvůli porouchané ledničce mi několik dní zmrzlo několik černobílých filmů ;) (ADOX CHM 125 a 400, neexponované a v originálním balení). Nakonec se mi podařilo ledničku zase nastavit na normální teplotu a filmy jsem se nedotkl, mezitím už rozmrzly.
Dají se ještě použít? Nebo jsou nějak zvlášť náchylné (křehké...) atd.???
KPA40
Ahoj,
s mraženými filmy si opravdu nemusíš lámat hlavu. Mražení je přece přesně to, co se dělá, aby se prodloužila „životnost“ filmového materiálu, tedy aby byl k dispozici i dlouho po uplynutí uvedené doby trvanlivosti. Co myslíš, co všechno u mě čeká na použití při teplotě minus 20 °C? Většinou se jedná o filmový materiál, který se již nevyrábí, např. Agfa APX25, Kodachrome 25.
Pokud jsou tvé filmy v originálním obalu a nevykazují žádné poškození, např. vlhkost, protože se lednička předtím sama odmrazila a vše zaplavila vodou, pak to není žádný problém.
S pozdravem Olaf
UlfSpuhl
...přesně tak, tuhle zkušenost mám taky. Svitkové filmy kupuji za velmi výhodnou cenu od mistra fotografa, který má vlastní studio; vše se tam přešlo na digitál a analogový materiál se už nepoužívá. Tyto filmy byly mnoho let odborně skladovány v mrazu a po pomalém rozmrazení v ledničce se skvěle hodí k expozici. Zmrazení filmů je tedy odborný postup a nevede ke ztrátě kvality, a to ani po uplynutí doby použitelnosti.
grußfluuu