bernhardmangelsgmxde
Dvě otázky od nováčka:
1. Jak dlouho vlastně fixační roztok vydrží? Výrobci uvádějí 3–12 týdnů. Mám právě v používání 3 litry… tedy kapacitu na 18 filmů (při spotřebě 1 litru fixačního roztoku na film) a… slušnou kapacitu pro PE papír… tedy výrazně více, než jako víkendový fotograf (a to ani ne každý víkend) spotřebuji za 3 týdny. I více, než potřebuji za 12 týdnů. Dosud jsem ten roztok prostě používal tak dlouho, dokud jsem ho nepovažoval za vyčerpaný (počítáno na m²), a pokud to trvalo rok... musím teď počítat s tím, že se mi v nejbližší době zničí snímky/filmy?
2. Bydlím ve 4. patře pod střechou. Mám tam také svou temnou komoru (=WC). V létě je tam... pěkně teplo. Dosud jsem prostě dělal, jako by se nic nedělo, a i při 29 °C jsem dělal zvětšeniny svých snímků. V N113. Výsledky mi vlastně přijdou docela v pořádku, tedy ne horší než v zimě (s lampou Duka a mou přítomností v koupelně se tam pak ohřeje už na 18°...)
Je N113 v tomto ohledu obzvláště odolný vůči teplotám? Technické listy často uvádějí: „Zpracování by mělo probíhat při 20°“, že?
Rád bych přešel na E102 (nemám velký problém s přípravou vývojky s práškem, ale pokud se tomu dá vyhnout...) Chová se podobně při odpovídajících teplotách? A: Jak dlouho vlastně vydrží (přibližně?) Tedy pracovní roztok, resp. koncentrát? (slyšel jsem, že vydrží „dlouho“, ale kolik to je v dnech?)
Moc děkuji za odpovědi,
S pozdravem
Bernhard
MirkoBoeddecker
Ahoj Bernharde,
ta 12týdenní trvanlivost fixačního roztoku je určitě odhadnutá dost konzervativně. Ale celý rok bych ten roztok nenechával stát, alespoň pokud už je částečně spotřebovaný.
Co se týče 20 stupňů, ty jsou vlastně uvedeny jako standard pro všechny další údaje, které následují. Takže vše, co jinak najdeš v datovém listu k danému produktu (za předpokladu, že za tím není znak stupně Celsia ;-) platí pro 20 stupňů.
V zásadě chemie při 29 stupních a více nemá žádné problémy, ale tvé doby vyvolávání nebo fixace by se zkrátily.
A toto zkrácení bys měl také brát v úvahu, protože přeexponování není také nic moc (klíčové slovo: praní nebo dokonce vyblednutí) a přeexponování také ne (klíčové slovo: základní závoj).
Pokud tedy toto zohledníš a např. při 24 stupních zkrátíš své časy o 30–40 % (při 28 stupních dokonce o 50–60 %) a při 18 stupních je prodloužíš o 20 % a jinak vše udržíš konstantní, pak už nebudeš mít žádný problém s kolísajícími teplotami.
S pozdravem,
Mirko