Atairmifu
Ahoj všichni,
takže mám následující problém. Po dlouhém váhání jsem si konečně objednal a dostal dodaný maskovací rámeček ADOX 30x40. No, (prosím, nesmějte se :) ) jak se s touhle věcí vlastně pracuje? Tedy nastavení šířky okrajů, použití „kolíků“ a stupnice... Myslel jsem, že k tomu bude přiložen nějaký „návod k použití“ – ale, no. Možná mi tu někdo pomůže, než na to přijdu metodou pokus-omyl.
Díky a vše nejlepší
Micha F
MirkoBoeddecker
Ahoj Micha,
s čísly jsem nikdy nepracoval, protože vždy upnu šablonu a pak upravím okraj tak, aby se vždy vytvořil stejný výřez.
Je to jednoduché a v průběhu let se to osvědčilo.
K tomu můžeš posunout tři maskovací pásky. Zadní doraz nastavíš pomocí dorazu, který lze nastavit paralelně (plastový můstek na dvou kovových ramenech). Je tam také nalepena stupnice v milimetrech pro nastavení šířky okraje v mm. Čím více ho posuneš dozadu, tím větší bude zadní okraj (zakrytý širokým kovovým dílem nahoře).
Levý doraz pro papír nastavíš pomocí zapuštěných čepů. Ideálně uvolníš jeden, aby byl papír co nejvíce uprostřed rámu, když narazí vlevo na čep a vzadu na posuvnou část, abys mohl rám umístit také uprostřed základové desky pod zvětšovací přístroj.
Pomocí těchto posuvných stupnic na přední maskovací liště můžete nyní změřit i ostatní kolečka podle zvolené šířky zadního okraje. Díky posuvnosti lze měřit od okraje papíru k maskovací liště (tedy k začátku obrázku).
S pozdravem,
Mirko
Atairmifu
Ahoj,
moc děkuji! Teď už je mi to jasné.
Někdy prostě kvůli stromům nevidíme les.
Micha F