Atairmifu
Witam wszystkich,
mam następujący problem. Po długich wahaniach w końcu zamówiłem i otrzymałem ramkę do masek ADOX w formacie 30x40. No cóż (proszę, nie śmiejcie się :)), jak to wszystko działa z tym urządzeniem? Chodzi mi o ustawienie szerokości marginesu, użycie „szpilek” i podziałki... Myślałem, że w zestawie będzie coś w rodzaju „instrukcji obsługi” – ale cóż. Może ktoś mi tu pomoże, zanim sam to rozgryzę metodą prób i błędów.
Dziękuję i pozdrawiam
Micha F
MirkoBoeddecker
Cześć Micha,
Nigdy nie korzystałem z tych wartości, ponieważ zawsze mocuję wydruk szablonu, a następnie dostosowuję margines tak, aby za każdym razem uzyskiwać ten sam kadr.
To proste i sprawdziło się przez lata.
W tym celu możesz przesuwać trzy taśmy maskujące. Tylny ogranicznik ustawia się za pomocą ogranicznika, który można regulować równolegle (plastikowy most na dwóch metalowych ramionach). Jest tam również naklejona skala milimetrowa, aby ustawić szerokość krawędzi w milimetrach. W zależności od tego, jak daleko go przesuniesz do tyłu, tym większa będzie tylna krawędź (zakryta przez szeroką metalową część u góry).
Lewy ogranicznik dla papieru ustawia się za pomocą chowanych kołków. Najlepiej jest podnieść jeden z nich, tak aby papier był umieszczony jak najbardziej pośrodku ramy, gdy dotyka kołka po lewej stronie i z tyłu przesuwanej części, dzięki czemu można umieścić ramę pośrodku płyty podstawowej pod powiększalnikiem.
Dzięki tym przesuwnym skalom na przedniej taśmie maskującej możesz teraz zmierzyć również pozostałe koła zgodnie z wybraną szerokością tylnej krawędzi. Dzięki możliwości przesuwania można mierzyć od krawędzi papieru do taśmy maskującej (czyli początku obrazu).
Pozdrawiam,
Mirko