Cześć Eugen,
Niestety nie potrafię Ci na to odpowiedzieć. Po prostu spróbuj. Magazynki kalibru 70 są tak tanie w wirtualnym sklepie, że możesz podjąć to ryzyko. Jeśli magazynek nie będzie pasował, po prostu go odsprzedasz. Strata finansowa będzie w granicach akceptowalnych.
Jeszcze jedna mała, ale nie bez znaczenia wskazówka! Jeśli nie mieszkasz w mieszkaniu z ekstremalnie wysokimi sufitami, a nawet w wieżowcu, warto od czasu do czasu zrobić zdjęcie pustego kadru z założoną osłoną obiektywu. W przeciwnym razie suszenie filmu stanie się nieprzyjemnym zajęciem!
Pozdrawiam, CP
Dlaczego? To przecież żaden problem. Fotografuje się tak, aby na spirale zmieściły się odcinki o długości 172 cm/220 mm. Opisano to w poprzednim temacie. Wyszukaj zdjęcie w Google. Albo po prostu wypróbować. Przez długi czas przeprowadzałem naświetlanie w Roundshot filmu 70 mm o długości do 6,5 m (tak, tyle się mieści, jeśli film jest cienki – 0,1 mm – Vericolor HC) i obliczałem oraz sprawdzałem, gdzie musi być przerwa do cięcia. Trzeba po prostu liczyć wstecz lub mierzyć od końca filmu. Zaznaczyć punkty na framudze drzwi ciemni.
To samo dzieje się po wyschnięciu 5-metrowego filmu, jeśli ma się urządzenie Jobo, tak jak ja. Wtedy można ciąć na końcu każdego zdjęcia, chyba że była ekspozycja ciągła... w Roundshot jest wiele możliwości.