HGR
Ahoj,
už zase jsem udělal chybu: využil jsem speciální nabídku staršího
fotografického papíru (UŽ NIKDY VÍC!).
Po vyvolání se na papíře objevil silný šedivý zákal právě tam, kde by měl být bílý
okraj.
Vyzkoušel už někdo z online obchodu našeho hostitele
následující produkt:
Moersch Restrainer Neutral Antischleiermittel …
Nebo existují jiné tipy, jak zachránit, co se zachránit dá?
Samozřejmě nechci vyhazovat peníze oknem ...
S pozdravem
Hans-Gerd
MirkoBoeddecker
Ahoj Hans-Gerde,
?
jak moc to zešedne a jak dlouho jsi to vyvolával?
Restrainer funguje podobně, jako kdybys prostě provedl silnější expozici a vyvolával kratší dobu.
U mnoha motivů je velmi lehký závoj dokonce výhodný, ale pak bys musel obětovat „bílý“ okraj.
?
Zázraky ale také nedokáže. Pokud je papír už po 30 sekundách v (čerstvé) vývojce výrazně šedý, už moc nepomůže.
?
S pozdravem,
?
Mirko
grommi
„Po vyvolání se na papíře objeví silný šedivý závoj…“
?
Lze to obejít pomocí inhibitorů, jako jsou přípravky od Moerschu, bromidu draselného nebo benzotriazolu, případně pomocí Farmerova zeslabovače nebo zředěného bělidla C-41, aby se zesvětlily světlé partie, ale podle mého názoru jsou to všechno jen provizorní řešení. Já bych si tu námahu ušetřil.
?
U negativního filmu není zákal tak kritický, u papíru je to podle mého názoru kritérium, které vylučuje použití. Fotografický papír nemůže být nikdy dost čerstvý, zejména proto, že vysoce účinný stabilizátor kadmium (z dobrých důvodů) již dlouho nesmí být používán. Proto bych si nikdy nepořizoval větší zásoby, pouze tolik, kolik lze spotřebovat za 1 nebo maximálně 2 roky.
michael-kielgmxnet
U starého papíru Orwo jsem dosud vždy používal jako přísadu Moersch Finisher Blue, abych potlačil šedivý závoj. Je to vlastně určeno jako přísada pro studené tóny k určitým vývojkám, ale funguje také jako prostředek proti šedivému závoji.
Obecně by se od těchto přísad neměly očekávat žádné zázraky, ale za pokus to stojí, zejména proto, že náklady jsou poměrně nízké.
Pokud už nic jiného nepomáhá, můžeš papír případně použít pro lith-printy. Při lith-printu je základní opar potlačen speciální dynamikou vývojky.
HGR
Moc děkuji za tipy a rady, všechno vyzkouším, zejména
lith-printing, což by pro mě bylo něco úplně nového – je to přece jen koníček!
€
S pozdravem
€
Hans-Gerd
highscore
Ahoj lidi
Ahoj!
Tentokrát jsem asi měl štěstí.
Minulé pondělí mi přišlo poštou 36 balíčků ORWO. Sehnal jsem je za pár korun na eBayi.
A musím říct, že (zatím) nic nezesivlo. Ale zatím jsem otevřel jen jeden náhodný balíček.
Zatím ale nevím, jestli je těch dalších 35 balíčků také v pořádku.
Koneckonců je ten papír starý > 35 let.
Jedná se hlavně o BN1 (2200x) a BN111 (900x), ale pouze ve formátech 7,4 x 10,5 cm.
Expoziční čas papíru je > 30 s a ve vývojce to trvá asi 3 minuty.
Také expoziční čas je poměrně dlouhý >60 s.
Zřejmě se tím značně snížila citlivost.
Ale na cvičení a hraní s mojí malou dcerkou je to přesně to pravé.
Až s tím papírem vyfotí úplné sračky, stálo to jen pár centů.
Mnoho pozdravů Highscore
HGR
Ve své kariéře temnicáře jsem měl asi dvacetiletou pauzu, od poloviny 70. let do konce 90. let.
Nejprve jsem pokračoval s papírem, který jsem měl k dispozici, a žádný šedivý zákal jsem nezaznamenal, jen byl papír měkčí.
S touto zkušeností v zádech jsem si také koupil tento starší zbytkový materiál. Bylo v něm tehdy ještě kadmium,
jak zmínil Grommi výše?
Mimochodem, vyzkoušel jsem nyní delší expozici a kratší vyvolávání, jak výše doporučil Mirko, a
skutečně jsem dosáhl menšího šedivého nádechu. Ale dovyvolání pak není možné.
highscore
Možná bys s bromidem draselným ještě něco dokázal?
Já bych to každopádně hned zkusil, protože ho mám doma dost.
Ale ti, kteří se ve fotochemii vyznají lépe, k tomu určitě řeknou víc.
?
S pozdravem
Highscore
Rolf-Werner
Z 80. let mi ještě zbyly nějaké zbytky filmů Ilford 2 a 3, které jsou stále použitelné, ale jedno balení se prosvětlilo – má na okraji malou skvrnu a papír zežloutl. Jinak ale fungují, a to i přesto, že ležely na půdě, kde je v létě docela horko.
€
Na balíčku Foma starém jeden rok se teď na posledních dvou listech objevil šedý pruh. Ještě musím prověřit, jestli to nebyl zákal z mé laboratoře, ale tři listy předtím to neměly, tak odkud by se ten zákal najednou vzal?
€
Jako amatér má člověk takové své problémy :)
€
Pozdravy
Rolf
Bonderer
Starý papír kupuji jen tehdy, když je cena přijatelná. Zatím jsem většinou měl štěstí. AGFA MCP a Ilford MG IV RC jsou překvapivě stabilní, Kodak už méně, a když je papír přesto mírně našedlý, používám ho na kontaktní kopie. Zkoušel jsem Restrainer, ale nic mi to nepřineslo. Když kupuji starý papír, beru to sportovně, těším se, když je dobrý, ale nerozčiluji se, když není, k čemu by to bylo. Téměř každý, kdo na různých portálech prodává papír, ale i filmy, tvrdí, že byl skladován v chladu a temnu, dokonce i v mrazáku, ale já už takovým tvrzením dávno nevěřím. Nedávno jsem měl štěstí, 400 listů AGFA v krabicích Maco a 100 listů Kodak 24x30 za dobrých 60 € a papír je dobrý – co víc si přát.
Když nějaký potřebuji a nic nenajdu, tak si ho prostě koupím nový. To je stejně nejjistější cesta, se starým papírem je to spíš jako hrát loterii.
Někdy vyhrajete, ale většinou prohrajete.
HenningH
Je to opravdu jako v loterii. U mé poslední várky se Polymax vůbec neosvědčil (téměř výhradně antracitový), Polymax II fungoval skvěle a MG IV tak napůl (měkký a mírně zamlžený).
Staré pevné gradace fungují téměř vždy dobře.
tomsand
Tento problém je známý a nepříjemný. Dosud se mi nejlépe osvědčilo:
1. Silná vývojka (vlastní příprava s vysokým obsahem zásad)
2. Případně přidat více KBr a benzotriazolu
3. Přeexponování a vyvolání velmi krátce po expozici
4. Dobré ustálení a praní
5. Selenové tóny pro dosažení sytější černé.
RalfMichael
Ahoj všichni,
na konci 70. let jsem sehnal několik set listů papíru Argenta, silného jako karton, ve formátu pohlednice, v různém stavu. Jedno balení po 500 kusech už tehdy bylo mírně zašedlé (papíry už tehdy byly staré). Dodnes tyto papíry občas používám a většina z nich je v naprostém pořádku. Je to opravdu jako loterie, čistě otázka štěstí. Velmi jemné zešednutí působí jako papíry obarvené na barvu chamois (které se dříve vyráběly) a u kontrastních negativů je to někdy docela užitečné.
S pozdravem, Ralf