OberstOster
Ahoj všichni!
Jsem začátečník a zatím vyvolávám film CHS25 (Efke) pomocí Adox APH09 a pracuji s Tetenal Hütter v Adox Adofixu, bezzápachovou přerušovací lázeňí Tetenal a Adox ADOSTAB. Téměř nic to nevoní. Poté vyvolávám snímky na papíru Fomaspeed-N311 a pracuji s Paterson Acugrade, opět Adox Adofix a Tetenal přerušovací lázeň.
Vyvolání snímků jsem mohl provést jen jednou, protože poté byl zápach v koupelně velmi silný a nepříjemný a zcela zmizel až po téměř 3 týdnech.
Teď bych se chtěl zeptat, jestli někdo z vás náhodou neví, na čem to může být. Jelikož bydlím ve sdíleném bytě, můžu fotit znovu až tehdy, když si budu víceméně jistý, že můžu pracovat alespoň přibližně bez zápachu. Pokud je to kvůli ustalovači: vyplatí se pořídit si bezzápachový ustalovač (u FOTOIMPEXu je, myslím, jen jeden)?
Přiznávám, že jsem v noci nevětrala. Myslím si ale, že ten zápach by tam byl i tak, i když ne tak silný.
Moc děkuji za vaši pomoc!
S pozdravem
„Oberst Oster“
Gerd
Mně pomohlo používání bezzápachového fixačního roztoku. Negativy stále fixuji tím páchnoucím fixačním roztokem, ale pro zpracování v misce při vyvolávání pozitivů používám už jen ten bezzápachový.
Bezzápachový fixační roztok je o něco dražší a má menší výtěžnost. Ale člověk nemůže mít všechno.
Gerd