OberstOster
Cześć wszystkim!
Jestem początkującym fotografem i jak dotąd wywołuję film CHS25 (Efke) przy użyciu Adox APH09, a do obróbki używam Tetenal Hütter w ADOX Adofix, bezzapachowej kąpieli zatrzymującej Tetenal oraz Adox ADOSTAB. Prawie nic nie czuć. Potem robię zdjęcia na papierze Fomaspeed-N311 i używam Paterson Acugrade, znowu ADOX Adofix i kąpiel zatrzymująca Tetenal.
Na razie udało mi się zrobić tylko kilka zdjęć, bo potem w łazience był bardzo silny i nieprzyjemny zapach, który zniknął dopiero po prawie 3 tygodniach.
Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was wie, co może być tego przyczyną. Ponieważ mieszkam w mieszkaniu wspólnym, mogę ponownie robić zdjęcia dopiero wtedy, gdy będę miał pewność, że mogę pracować przynajmniej w miarę bezzapachowo. Jeśli przyczyną jest utrwalacz: czy warto zainwestować w utrwalacz bezzapachowy (chyba tylko jeden jest dostępny w FOTOIMPEX)?
Przyznaję, że w nocy nie wietrzyłem pomieszczenia. Myślę jednak, że zapach i tak by się utrzymywał, choć nie byłby tak intensywny.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam serdecznie
„Oberst Oster”
Gerd
W moim przypadku pomogło użycie bezzapachowego utrwalacza. Nadal utrwalam negatywy za pomocą tego śmierdzącego utrwalacza, ale do obróbki w miseczkach podczas wywoływania pozytywów używam już tylko tego bezzapachowego.
Bezzapachowy utrwalacz jest nieco droższy i mniej wydajny. Ale nie można mieć wszystkiego.
Gerd