MirkoBoeddecker
Niestety nie mamy dobrych wiadomości dotyczących produkcji nowego papieru MCP.
Jak wszyscy wiecie, chcieliśmy wprowadzić papier MCP przed papierem MCC, ponieważ mieliśmy do dyspozycji alternatywne wsparcie.
Jednak podczas tej pierwszej produkcji na dużą skalę pojawiły się niestety problemy. Właściwości fotograficzne papieru są idealne, ale kontrola jakości wykazała widoczne pęcherzyki powietrza. Ponieważ w tej chwili nie wiemy dokładnie, co jest tego przyczyną, nie mogę niestety podać nowej daty. Być może będziemy musieli całkowicie zrezygnować z pomysłu wprowadzenia papieru na rynek przed uruchomieniem przeniesionej maszyny w Leverkusen.
Wówczas rozpoczęcie produkcji MCP zbiegłoby się w czasie z produkcją MCC.
Gdy tylko pojawią się nowe informacje, ponownie się tu odezwę.
Jeśli macie pytania, chętnie na nie odpowiem.
Nie musicie się martwić, że może to w ogóle nie wyjść. Gdy tylko nowa, stara maszyna zacznie działać, wszystko pójdzie znacznie szybciej, ponieważ nie będziemy musieli ciągle ustalać nowych terminów, ale będziemy mogli przeprowadzać próby codziennie.
Pozdrawiam,
Mirko
Wyjaśnienie dla nowych czytelników:
MCP = odrodzony papier PE
MCC = odrodzony papier barytowy
Andreas_23
Cześć Mirko,
To naprawdę szkoda, zwłaszcza że nośnik i chemikalia też coś kosztowały. Co teraz zrobicie z tym papierem? Czy błędy będą widoczne na każdej kartce?
Pozdrawiam,
Andreas
MirkoBoeddecker
Cześć Andreas,
Wady nie występują na każdym arkuszu, ale są obecne niemal w każdym opakowaniu.
W tej chwili wykorzystujemy ten produkt wyłącznie do celów testowych w różnych systemach naświetlania i w różnych warunkach obróbki.
Reszta trafia do procesu odzyskiwania srebra.
Jesteśmy jednak już całkiem blisko ustalenia przyczyn tych wad. Eksperci w odlewni to naprawdę świetni ludzie.
Przy odrobinie szczęścia wkrótce będziemy mogli wykonać nowe odlewy.
Pozdrawiam,
Mirko
bernhard6
Cześć Mirko,
xx miesięcy temu miałem okazję wypróbować próbkę MCC 111 i wypełniłem ankietę, którą wysłałem do firmy ADOX.
Papier był świetny, z wyjątkiem płaskości.
Czy coś się zmieniło na lepsze w tej kwestii?
Moja płyta ssąca FEM Kunze sprawdziła się w przypadku Agfy, ale niestety nie w przypadku ADOX.
Życzę dobrego światła
Bernhard
MirkoBoeddecker
Cześć Bernahrd,
Te kwestie będziemy mogli dopracować dopiero wtedy, gdy będziemy mogli przeprowadzić odlew na dużej maszynie.
Ponieważ jest to obecnie czynnik opóźniający, w tej sprawie nic się jeszcze nie zmieniło.
Małe próbki na małej maszynie dobrze oddają większość parametrów nowego papieru (czyli biel, czerń, gradację szarości, czułość, odwzorowanie świateł, zachowanie gradacji, Dmax, zachowanie lith-print, zachowanie tonalne itp.) – dlatego też nadawały się do akcji testowej. Jednakże na dużej maszynie trzeba jeszcze ustawić wygładzenie powierzchni i płaskość.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
Dobre wieści.
Mamy nowy harmonogram dla MCP.
Obecnie znów pracujemy nad nową emulsją.
Analiza przyczyn niepowodzenia odlewu z marca jest już prawie zakończona.
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, nowy termin odlewu to koniec czerwca/początek lipca.
Staramy się wszystko załatwić jak najszybciej. Pakowanie jest gotowe do startu i rozpocznie się, gdy tylko materiał stwardnieje.
Nowe ceny są już w aktualnym katalogu.
Pozdrawiam,
Mirko