mowbray
Ahoj,
při výběru středního formátu jsem se nakonec rozhodl pro Fuji GW 690, protože chci co nejflexibilněji fotit co největší diapozitivy.
Teď mám otázku: kde se dají sehnat náhradní díly?
Našel jsem jeden internetový obchod s fotografickým vybavením v USA: KEH.com – zná ho někdo, dá se jim věřit?
Jelikož mám kamaráda v USA a v Japonsku, kteří by mi mohli ten fotoaparát přivézt, byl bych vděčný za tipy na tyto obchody. Ušetřím si tak clo, DPH a poštovné...
Pokud má někdo další zkušenosti s modelem 690, prosím o sdělení. Existují vůbec nějaké důvody (kromě toho, že nemá výměnné objektivy), které by proti tomuto fotoaparátu hovořily? Nějaké špatné zkušenosti?
S pozdravem,
Martin
Wolf_XL
Ahoj Martine,
svůj fotoaparát Fuji jsem koupil od prodejce unveiledsuperstar z Japonska na eBayi. Předtím jsem od stejného prodejce bez problémů zakoupil fotoaparát Tachihara 4x5 s posuvným podstavcem. Prodejce působí příjemným a seriózním dojmem. Momentálně sice GW 690 nenabízí, ale já bych se s ním prostě zkusil spojit e-mailem.
zensusa
Ahoj Martine,
pokud jde o odolnost, kvalitu zpracování, spolehlivost, kvalitu optiky a mechaniky, neexistují žádné důvody, které by hovořily proti fotoaparátu Fuji GW 690. To platí jak pro model GW 690 III, tak pro model GSW 690 III. Sám pracuji v oblasti středního formátu s Pentaxem 6x7 a Fuji GW 690 III. Oba fotoaparáty jsou naprosto spolehlivými společníky – v horku i v chladu. Pentax 6x7 používám již 25 let. V loňském roce mu v Pentaxu vyměnili těsnění a provedli nové seřízení závěrky a AE hranolu.
Fuji mi slouží bez potíží již více než deset let. Za tu dobu byl pouze jednou na běžné údržbě u Fuji.
Oba fotoaparáty mohu bez výhrad doporučit, a to i přesto, že je používám téměř denně, tedy ne jen občas jako zařízení pro volný čas.
Pokud jde o nevýhody Fuji, ty by se, pokud vůbec nějaké jsou, daly spatřovat v oblasti hledáčku. Při tmavých scénách s nízkým kontrastem je totiž trochu tmavý. To má u nositelů brýlí (například u mě) nebo u lidí se slabším zrakem poněkud nepříznivý vliv na zaostřování. Tento problém však mají téměř všechny fotoaparáty s hledáčkem.
Mimochodem, nabídl jsem svůj Fuji k prodeji tady na fóru za realistickou, přiměřenou cenu. Pro většinu lidí to ale asi bylo příliš drahé. Ale tady se dostáváme k bodu, který je pro tebe pravděpodobně také rozhodující:
Dobrý, použitý Fuji GW690 III (standardní objektiv 105 mm Fujinon) stojí i dnes mezi 850 a 1050 eury, v závislosti na stavu a stáří! Za GSW 690 III (širokoúhlá verze) musíš počítat dokonce s 100 až 200 eury navíc.
Starší modely Fuji 690 jsou podstatně levnější (série III byla poslední aktualizací modelové řady 690), ale tam bys měl rovnou počítat s dalšími 300 eury za kompletní servis! To sice nemusí být nutně nutné, ale může být. Zejména těsnění je po více než 20 letech a v závislosti na používání fotoaparátu rozhodně třeba vyměnit. To však platí i pro všechny ostatní fotoaparáty.
Jinak, pokud najdeš dobrý Fuji GW 690 III nebo GWS 690 III, neváhej, protože tím rozhodně nic nezkazíš. Jo, a co se týče ceny, nezapomeň, že budeš potřebovat i dobrý expozimetr. Protože k čemu ti bude robustní mechanický Fuji v silném mrazu, horku nebo vlhku, když tvůj expozimetr v těchto podmínkách nebude fungovat.
Do té doby hodně štěstí při nákupu
Lothar
zensusa
Ahoj Martine, ahoj všichni,
malá oprava k mým údajům o Fuji. Fuji GW 690 III má samozřejmě objektiv Fujinon 3,5/90 a ne, jak jsem napsal, 105. Na svém Pentaxu používám jako standardní objektiv 105. Pokud si dobře vzpomínám, měly však i ty úplně staré Fuji 6x9 standardní objektivy 100/105.
Promiňte, omlouvám se. Možná by člověk měl své texty ještě jednou důkladně přečíst, než je zveřejní :-)
S pozdravem
Lothar
UlfSpuhl
Ahoj,
rozhodl ses pro takový fotoaparát s hledáčkem, což je něco úplně jiného než zrcadlovka s veškerým připojitelným příslušenstvím. Řekněme, že jde o kompaktní fotoaparát ve středním formátu. K pořizování diapozitivů ve středním formátu je rozhodně vhodný, ale mně by chybělo modelování obrazu na matném skle pomocí světlovodného nebo hranolového hledáčku. Vždy záleží na způsobu použití, ve středním formátu lze samozřejmě pořizovat i momentky, ale v malém formátu to jde mnohonásobně lépe.
Proč chceš pořizovat diapozitivy ve středním formátu, ale nechceš používat těžkou, velkou, pomalou a na každý jednotlivý snímek zaměřenou techniku středoformátové zrcadlovky?
S pozdravem
mowbray
Ahoj fluuu,
chtěl bych využít co největší střední formát a podle mých informací je to 6x9. Kdyby to v nabídce měly značky jako Rollei, Mamiya, Praktika, Kiev, Hasselblad nebo kdokoli jiný, určitě bych takový fotoaparát zvážil. Protože takový matný displej se světlovodem je opravdu paráda, v tom máš pravdu. To bych také upřednostnil.
Místo toho ale od Fuji dostanu praktický fotoaparát, který lze občas používat i bez stativu. To pro mě není nevýhoda, ale výhoda, protože s ním lze pracovat i reportážním stylem, pokud chci. A flexibilita Fuji neznamená nedbalou kompozici snímků.
Můžu – ale nemusím – s ním pracovat rychle a mám svůj oblíbený formát 6x9...
Pro mé účely se zdá být 690 nejvhodnější.
S pozdravem,
m
orwograph
pokud k tomu mohu něco přidat – před nějakou dobou jsem si pořídil Fuji GS645W, a to z podobných důvodů, jaké popisuješ. Celkově mě ten fotoaparát nezklamal. ALE: Model GW690 sice neznám. S světelností 3,5 je objektiv přece jen o jeden stupeň světlejší než u mého GS645W (1:5,6). Abych však mohl fotoaparát používat pro reportážní účely, chybí mému modelu dvě věci: 1. právě světelnost a 2. především možnost smysluplného zaostření. Vzdálenosti je třeba v zásadě odhadnout a poté je numericky nastavit na kroužku objektivu. Hloubka ostrosti při otevřené cloně (což je u tohoto objektivu s nízkou světelností nezbytné) je tak otázkou štěstí. Pro architektonickou fotografii to ještě jde (f=nekonečno), ale zaostřování na objekty v rozmezí 1–5 m není zrovna ideální. Proto bych pro reportážní fotografii spíše tipoval Hasselblad, Kiev-88 a podobné modely.
Peter.
Wolf_XL
...cože?!?!?!?!? Vždyť mluvíme o fotoaparátu s hledáčkem, ne? Co má světelná síla objektivu společného s dálkoměrem??? Nebo jsem to snad špatně pochopil??
psychoborg
To jsi nepochopil správně.
^^
Zrcadlovky ti umožňují „naživo“ nastavit clonu a před pořízením snímku zkontrolovat hloubku ostrosti.
U dálkoměrných fotoaparátů bys měl mít alespoň zhruba v hlavě tabulku hloubky ostrosti pro standardní vzdálenosti a clony.
Wolf_XL
…?hm – letos mi bude šedesát – abychom se snad dostali k nějakému společnému jmenovateli, měl bys při své příští odpovědi trochu zkrátit „doba odezvy“... ;-)