mowbray
Ahoj všichni!
Chtěl bych se poprvé pustit do středního formátu a poprosit vás o radu.
Četl jsem mimo jiné i na tomto fóru různé články o levných fotoaparátech, jako je například Kiev, ale jako nováček si stále kladu otázku, který fotoaparát je pro mé účely ten pravý.
Zde stručně základní údaje:
- s fotoaparátem/fotografiemi nemusím vydělávat peníze, jde čistě o koníček
- nejsem kutil, který by případné mechanické závady dokázal/chtěl opravit sám
- chci mít možnost používat výměnné objektivy
- chci fotit hlavně na diapozitivy a venku (ne ve studiu)
- vlastním externí expozimetr
- chci pořídit levné vybavení pro začátečníky
- vlastně mám raději formát 6x6 než 4,5x6....
Fotoaparáty, které zatím zvažuji, jsou:
- Kiev 88
- Kiev 60
- Pentacon Six TL
- Mamiya 645 1000S
S ohledem na výše uvedené body – co byste mi doporučili a proč? Existují ještě další fotoaparáty, které bych měl zvážit?
O Kievách jsem si už přečetl dost, zajímavější by pro mě bylo srovnání nebo recenze Pentaconsix TL a Mamiya 645...
Díky předem za odpovědi!
Budu vděčný za každou radu,
zdravím
Martin
cfb_de
Ahoj Martine,
to je skoro ta nejdůležitější otázka :-) Takže by teď mělo být nejméně deset odpovědí a s nimi jedenáct názorů.
Začnu já.
Zásadní rozdíl mezi KB a středním formátem není jen velikost negativu. Ne, ve středním formátu se fotí úplně jinak: podstatně pomaleji, většinou bez zoomu, s méně častou výměnou objektivů. A většinou s ručním nastavením expozice bez jakékoli automatiky. Téměř vždy s těžkým stativem, pokud se jedná o systémovou kameru (2 kg z ruky se totiž téměř nedá zvládnout).
Proto můj tip: nejdřív vyzkoušej, jestli ti to vyhovuje. K tomu nepotřebuješ kompletní systém, stačí Rolleicord nebo (dobrý) skládací fotoaparát, např. něco s objektivem Radionar/Solinar/Tessar/Xenar (hledáčky u skládacích fotoaparátů jsou skoro vždycky dost mizerné). Obojí můžeš po zkušební fázi prodat bez finančních ztrát.
Pokud se ti pak MF zalíbí, můžeš se stále poohlédnout po systémové výbavě. Jelikož nechceš bastlit, Pentacon Six a řada Kiev přicházejí v úvahu (i když já si svou Kiev-60 nechám za nic na světě vzít!).
Nevím, jak velký máš rozpočet, ale v zásadě jsou dnes relativně dobře zachované 500C/M cenově dostupné. V závislosti na rozpočtu se pak otázka výměnných objektivů vyřeší docela snadno :-)
Jen taková poznámka: U svého Kievu mám prakticky všechno od 50 do 250 mm. Opravdu potřebuji jen 65 mm a 180 mm. Zbytek většinou zůstává doma.
S pozdravem,
Franz
ravebenni
Ahoj Martine,
právě jsem si přečetl odpověď od Franze. V zásadě s ním musím souhlasit. Fotografie v malém formátu a ve středním formátu jsou dvě úplně odlišné věci.
Přesto bych ti rád pověděl, co vím o svém fotoaparátu KIEV 6C.
Koupil jsem si ho jako nezkušený příležitostný fotograf, krátce poté, co jsem se dozvěděl o existenci středního formátu. V podstatě se jedná o plně mechanickou zrcadlovku, jen s negativem 6x6. Původně jsem s ním chtěl zkusit astrofotografii kvůli větším negativům, ale z toho se nikdy nic nestalo. V současné době jen tak stojí, protože je na příležitostné focení prostě příliš těžký. Nezbytnou součástí fotoaparátu je externí expozimetr. Ten v prismatu je bez odborné úpravy na bezrtuťové baterie naprostý odpad. Světlovod s zaostřovací čočkou, sportovní hledáček a zrcadlový hledáček jsou skvělé. Je působivé podívat se poprvé na velkou matnou obrazovku. Samozřejmě je náchylný k poruchám a rád by se s ním zacházelo v rukavičkách. Když to uděláš, nedělá žádné potíže. Originální objektivy však nejsou vysoké kvality. Často zůstane clona zavřená a už se znovu neotevře.
Jak vidíš, píšu o tom fotoaparátu trochu emotivně. To je proto, že i já tak fotím. Vlastně se jen snažím zachytit na film věci, které vypadají zajímavě.
Rozhodnout se musíš ty, já ti můžu jen říct, co se mi na mém KIEV líbí.
P.S. Určitě se ho už nikdy nevzdám, protože k němu mám krásný objektiv PENTACO s pevnou ohniskovou vzdáleností 300 mm, který ale vždy používám s KB. (s fotoaparátem 4,5 kg :( )
cfb_de
Ahoj Benjamine,
ten v Prismě je bez odborné úpravy na bezrtuťové baterie naprostý šmejd.
To platí jen pro ten prastarý hledáček Prisma. Můj má můstkové zapojení a funguje s jakýmkoli zdrojem napětí od cca 3,5 V.
Nicméně, Martine, hezká konverzace o Kievu ti vůbec nepomůže. Měl by sis nejdřív ujasnit, *co* znamená střední formát. Potom si můžeš sám vybrat přístroj, který ti bude vyhovovat.
Kdybych se k tomuto rozhodnutí tehdy postavil tak důsledně, neměl bych Kiev-60. Měl bych stále svou Franka Solida-III a dvojokou kameru.
Stručně k mé středoformátové genezi: zdědil jsem Franku. Vložil jsem film a zažil ten jistý „zážitek“. Koupil jsem Yashica-D. Ještě lepší. Rozhodně (protože jsem si nenechal poradit...) jsem chtěl mít zrcadlovku: podíval jsem se na účet a koupil Kiev-60. Pěkný foťák, ten můj dokonce funguje bezchybně.
No jo. Většinou ale fotím s dvojokem (podle účelu s Triotarem, Xenarem nebo nesrovnatelným Tessarem, s Yashinonem už skoro nikdy) a Kiev zůstává doma. Když se s Kievem vyrazí ven, jdou s ním 65 a 180 mm. Zbývajících pět kilo (a tím pádem asi 350 DM, tedy teď skoro
Wolf_XL
„– nejsem žádný kutil, který by dokázal nebo chtěl opravovat případné mechanické závady sám“
...no, tak to vlastně zbývá jen Mamiya 645... Najít na eBayi bezchybný Kiev nebo P'Six by bylo jako vyhrát šestici v loterii... Pokud Kiev nebo P'Six, pak jen takový kus, který si člověk může sám vyzkoušet.
Zbývá Mamiya 645. Doporučuji model 645 Super nebo 645 Pro. Cenový rozdíl oproti modelům 645, které jsou nyní více než dvacet let staré, je příliš malý na to, aby se vyplatilo vzdát se například možnosti výměnných zásobníků. Hák na 645 je prostě ten formát – já osobně jsem s ním nikdy nebyl úplně spokojený. Rozdíl oproti malému formátu je pro mě prostě příliš malý – pro mě střední formát s 6x6...
Co ještě existuje? Stále se zmiňují klapkové fotoaparáty. S nimi se dá také fotit – dokonce je to zábava – jenže tyto věci lze označit nanejvýš za lákadlo. Zaprvé má většina Falterů dost mizerný hledáček a zadruhé jejich většinou tříčočkové optiky rychle narážejí na své limity. A Faltery bez právě popsaných much také něco stojí...
Tak proč si nedopřát trochu víc? Rollei SL 66 se dá pořídit už za 350 eur... Ani 6006 nestojí o moc víc. A pokud si s nimi neporadíte, můžete je bez ztráty znovu prodat. Kdo tedy opravdu chce jen fotografovat – aniž by se musel starat o své vybavení – měl by se zdržet experimentů se starým harampádím z bývalého východního bloku. Jistě, ceny jsou částečně lákavé – ale nakonec i zde platí „dostanete to, za co zaplatíte“...
mowbray
Nejprve vám děkuji za vaše příspěvky!
Hodně mi to pomohlo a po dalších hodinách strávených na eBayi a podobných stránkách se mi pomalu daří zúžit výběr vhodných fotoaparátů.
Jelikož z finančních důvodů nechci utrácet příliš mnoho, abych nejprve zjistil, jak mi střední formát vyhovuje, jsou modely 500c/m a Rollei 6006 zřejmě příliš drahé...
Rollei 66 a Mamiya RB67 jsou asi spíše v cenové kategorii, o kterou usiluji, pokud budu s MF spokojený a budu chtít přejít na vyšší úroveň.
Kiev asi navzdory nízké ceně nestojí za to... jsou příliš náchylné k poruchám
zbývá Pentacon Six TL a Mamiya 645...
Jsou Pentacony opravdu tak poruchové? Nelze věřit serióznímu prodejci fotoaparátů na eBayi, když píše, že fotoaparát funguje bez problémů?
Co se týče poměru cena/výkon, Mamiya 645 by byla téměř přesně mým ideálem, kdyby neměla menší formát. A i pro mě je 4,5x6 vlastně příliš malý formát pro středoformát. Čím větší, tím lepší...
navíc se mi líbí ten praktický Pentacon, protože jsem často na cestách a pořád s sebou vozím i svou digitální zrcadlovku s objektivy... tam se ta nízká váha hodí, když nechci tahat kilogramy vybavení
jak je to s objektivy pro Pentacon Six? jsou aspoň trochu použitelné?
ani v tomto případě nemusím a nechci mít na fotoaparátu špičkové objektivy, protože v zásadě chci fotit série diapozitivů a ty pak promítat na světelné tabuli. tedy žádné obrovské zvětšeniny, kde by byly vidět aberace atd.
když už mluvíme o diapozitivních filmech:
který bych si měl vybrat, pokud chci syté barvy? musí to pořádně zářit!
Jaké středoformátové fotoaparáty ve formátu 6x9 vlastně existují? Je tam něco, co by zhruba odpovídalo mým požadavkům?
Jak jsem již zmínil, chci diapozitivy promítat na světelném stole. Čím větší diapozitiv, tím hezčí to vypadá.
Na shledanou,
m
cfb_de
Ahoj „m“,
Rollei 66 a Mamiya RB67
při nákupu bys měl být velmi, velmi opatrný. Většina nabízených přístrojů totiž pochází od nějakých profesionálů a po třiceti letech nepřetržitého používání jsou odpovídajícím způsobem opotřebované. Při nákupu můžeš mít štěstí, ale nemusí to tak být.
Jsou Pentakony opravdu tak náchylné? Nelze věřit serióznímu prodejci fotoaparátů na eBayi, když píše, že fotoaparát funguje bez problémů?
Dobře udržovaný Six není nutně náchylnější než Kiev-60. Nemá však rád nízké teploty a při napínání/posunu filmu vyžaduje láskyplné a opatrné zacházení. Pokud si ho koupíš, naplánuj si hned servis. Baier v Emmendingenu, Wiese v Hamburku, ale také Pentacon Dresden nebo Olbrich v Görlitzu mají dobrou pověst.
První z nich také zabudovává kontrolu transportu (ta od Baiera se mi líbí víc), protože snímací válec v Six je totiž poněkud citlivý a občas způsobuje překrývání snímků.
A ano: serióznímu prodejci fotoaparátů se spíše nedá věřit, pokud píše, že Six funguje perfektně. Kromě toho se prodejce drží jedné z výše uvedených značek. Většina prodejců totiž o tomto fotoaparátu bohužel vůbec nic neví.
Na rozdíl od Kiev-60 však Six zobrazuje v hledáčku pouze asi 90 % snímku.
Praktickější Pentacon
Ten krám je těžký a velký. „Praktický“ by byl naopak Hasselblad.
Nízká hmotnost se hodí, pokud nechceš tahat kilogramy vybavení
S normálním objektivem a případně 50mm nebo 180mm objektivem rychle překročíš hranici tří kilogramů. Přidej k tomu ještě stativ (odraz zrcadla u Six a Kiev není zrovna nejmenší) a překročíš hranici pěti kilogramů...
Můj Flex nepotřebuje stativ a s brašnou a popruhem váží necelých 1,2 kg...
Jak je to s objektivy pro Pentacon Six?
Jelikož používám stejné objektivy na svém Kievu, řeknu k tomu pár slov:
- 1:4/50 Flektogon (můj je SC a ne „Zebra“): Velmi dobrý objektiv! Sluneční clona je nutnost.
- 1:3.5/65 Mir: Můj druhý je dobrý.
- 1:2,8/80 Volna: Dobrý.
- 1:2,8/120 Biometar: Dobrý, ale mechanicky složitý. Při otevřené cloně krásně měkký pro portréty.
- 1:2,8/180 Sonnar: Velmi dobrý objektiv! Ten by člověk měl mít... (Těžký!)
- 1:3,5/250 Jupiter: Dobrý. (Těžký!)
- Telekonvertor „WEP Auto-Kinetelex“: Sračka s kovovým rámečkem.
Obecně lze říci, že objektivy Zeiss-Jena vykazují menší výrobní rozptyl než jejich sovětské/ukrajinské protějšky.
A ano, ty objektivy stojí za to! Mir/Volna/Jupiter jsou moji ukrajinští zástupci, jen u Miru jsem s prvním kusem narazil. U ukrajinských objektivů dávej pozor, že Kiev-88 má jiný bajonet, který na Six nesedí.
U Zeiss-Jena můžeš klidně předpokládat, že v roce 1945 v sídle společnosti náhle nevykvetly :-) Mnozí si i dnes přizpůsobují objektivy CZJ ke svým Mamiyám.
Pro zářivě barevné diapozitivy ti žádný tip dát nemohu. Ale pro 6x9-MF fotoaparáty, i když bez výměnných objektivů: zkus hledat „Texas-Leica“. Fuji GW690, jak je popsán např. zde
na Aphogu.
Přeji ti hodně zábavy při dalším zvažování!
S pozdravem,
Franz
ravebenni
Musím se ještě jednou ozvat,
Nenech se zmást levnými nabídkami na eBayi, pokud chceš pořádný fotoaparát. Už několik let tam stále více prodejců nabízí opravdový šrot. Sice jsem si tam taky koupil svůj KIEV, ale měl jsem štěstí.
Franz má pravdu: pokud chceš něco přenosného, kvalitního a spolehlivého, musíš hledat Hasselblad. Ten je samozřejmě o dost dražší než zrcadlovky z východního bloku.
Alternativou je hledáčkový fotoaparát. To bude stále nejlevnější alternativa.
K diapozitivům
Žádné aktuální neznám, moje AGFA vypršely před deseti lety a leží v mrazáku.
Pokud je stejně nechceš promítat a dáš přednost formátu 6x9, pak ti doporučuji koupit skládací fotoaparát s hledáčkem. Navíc neznám žádnou zrcadlovku, která by měla negativ 6x9. Pak ti ani horší objektiv nebude dělat problémy. Největší běžné zrcadlovky by měly být fotoaparáty formátu 6x7, jejichž výrobce mi zrovna nenapadá. *edit* myslel jsem PENTAX ***
Pokud bys však skutečně koupil takový „výrobek z východního bloku“, nejlevněji vyjdeš s Psixem nebo Kievem 60 / 6C. Je to ale jen „ruská ruleta“, co dostaneš.
cfb_de
Ahoj Benjamine,
co se týče dalšího návrhu na fotoaparát s hledáčkem, musím ti dát za pravdu. Jelikož autorovi příspěvku zřejmě jde o poměrně velké diapozitivy a zároveň o přenosnost fotoaparátu (proto GF nepřichází v úvahu...), bude mu vzhledem k rozpočtu skutečně lépe vyhovovat něco mimo kategorii zrcadlovek.
Navrhuji starý model Bergheil 6,5x9. Má výměnné objektivy, je pěkně kompaktní a s kazetou na rolovací film Rada lze použít i delší filmy. Staré objektivy také nejsou špatné (Heliar/Skopar...) a stará Rada se hodí, pokud ignoruješ návod a necháš pracovat zdravý rozum.
Ale i v tomto případě je třeba počítat s údržbou nebo umět ji provést sám. Součástky jsou staré přes sedmdesát let. (Už jsem se zmínil, že právě restauruji starý Avus?)
Bez mechanických dovedností by pro mě bylo riziko s P-Six nebo Kievem v každém případě příliš velké. I když jsem tehdy za 120 DM (DM, ne eura!) sehnal perfektně fungující K-60. Včetně světlovodu, Volny 80 a měřicího přístroje.
Dobrou alternativou jsou fotoaparáty Falter. Jak jsem již psal: cokoliv s pořádným objektivem a neporušenou mechanikou, nemusí to být Super-Ikonta. Co se týče obrazové kvality, hraje moje Franka Bonafix s objektivem Radionar ve stejné lize jako moje K-60 s objektivem Biometar 120. Oba prosím při cloně 8, přičemž u Biometaru to znamená tři clonová čísla a u Radionaru jen jedno a půl. Dobře, 6x9 se nezvětšuje tak moc, takže řeknu, že obě optiky mají při stejném zvětšení stejnou kvalitu.
S pozdravem,
Franz
Gerd
Také trochu hledám a mám podobné požadavky jako autor původního příspěvku. Proto jsem chtěl znovu navrhnout Bronicu. Nejraději bych měl formát 6x6. Co si o těchto přístrojích mám myslet? Cenově jsou sice ještě přijatelné, ale jsou také dostatečně odolné, aby po 20–30 letech stále spolehlivě fungovaly?
Gerd
Wolf_XL
Ahoj Gerde,
fotoaparáty Zensa také stojí za zvážení. Mají však problém s náhradními díly a servisem. Servis neměl zrovna nejlepší pověst už v době, kdy byly fotoaparáty Zensa novinkou... Samotné fotoaparáty jsou vlastně robustní a objektivy jsou také dobré. Musíš se prostě rozhodnout, jestli si pořídíš fotoaparát z poslední série a budeš doufat, že ti dlouho bez problémů vydrží – nebo jestli si pořídíš zcela mechanický model, jako je např. S2A, který v případě potřeby opraví každý zkušený mechanik – pokud se mu podaří sehnat náhradní díly... Pokud má být formát 6x9, doporučuji Texas-Leica. Nemá sice výměnné objektivy (takový model sice kdysi existoval, ale je extrémně vzácný) – ale díky formátu má člověk tolik rezerv, že si s výřezy dobře vystačí. Podle Fuji je dodávka náhradních dílů zajištěna ještě na několik let. Já jsem si svůj pořídil přímo přes prodejce na eBayi z Japonska – včetně cla a dalších poplatků mě stál asi 650 eur. Jinak je ten fotoaparát plně mechanický a je postavený na věčnost...
mowbray
ano,
opět podrobné informace – super! Tady zřejmě pracují skuteční znalci :-)
Vlastně mám nejraději formát 6x9, který je relativně kompaktní.
Penatcon Six mě úplně zmátl: na fotkách vypadal docela malý, ale v tom drobném písmu pak byly uvedeny údaje...opravdu není tak lehký a malý, jak jsem si myslel!
ale když si stejně musím zvyknout na trochu větší váhu a když tu padla zmínka o taxas leica – trochu jsem se porozhlédl a tenhle kousek se mi docela líbí!
jen mě trochu matou ceny:
gw 690 se na ebayi dá koupit v režimu okamžitého nákupu za
mowbray
ano,
opět podrobné informace – super! Tady zřejmě pracují skuteční znalci :-)
Vlastně se mi formát 6x9 líbí nejvíc, protože je relativně kompaktní.
Penatconsix mě úplně zmátl: na fotkách vypadal docela malý, ale v tom drobném písmu pak byly uvedeny údaje...Opravdu není tak lehký a malý, jak jsem si myslel!
Ale když se zmínil o taxas leica a já si asi stejně budu muset zvyknout na větší váhu – trochu jsem se porozhlédl a tenhle kousek se mi docela líbí!
Jen mě trochu matou ceny:
GW 690 se na eBayi prodává v režimu okamžitého nákupu za
mowbray
Ahoj Gerde,
řekni, pamatuješ si ještě, u koho jsi v Japonsku koupil tu svou 690?
Mám v Japonsku kamaráda, který by mi ji mohl přivézt.
To samé platí pro USA – nevíš náhodou o nějakých obchodech ve Státech nebo v Japonsku, kde se tyhle věci ještě dají koupit?
S pozdravem,
Martin
Wolf_XL
...u starých skládacích fotoaparátů je hledáček skutečně problém – v tomto případě je německý termín „Sucher“ skutečně výstižnější než jeho anglický ekvivalent „finder“... U Bergheila a spol. sice tyto problémy nemáte, ale zato bojujete s matnými matnými skly, větrem, který vám chce strhnout nastavovací šátek z hlavy, a vlastní zapomnětlivostí, která často zapomíná na posuvník kazety s rolovacím filmem... ;-)
Ale zpět k Texas-Leica:
Na fotce je vidět, odkud pochází ten název... :lol: :rolleyes: :lol:
UlfSpuhl
Ahoj,
tak se k tomu taky přidám, protože je to taková zábava; celé vlákno jsem si prošel.
Je fajn, že sběratelé mají k dispozici srovnání téměř všech modelů, člověk si tak udělá představu o dané věci. Smyslem fotografie totiž není ani tak samotné tělo fotoaparátu, jako spíše snímek, který s ním pořídíte, a samozřejmě také určitá údržba a péče o vybavení.
Při čtení diskuze jsem si položil otázku: pokud jde o pár středoformátových diapozitivů pro světelné boxy, případně pro reklamní účely, proč si nenajmout fotografa, který má všechny potřebné schopnosti a vybavení?
Fotografování, fotografické řemeslo nebo dokonce umělecká fotografie vyžadují více zapojení než jen nákup fotoaparátu. Pokud se tedy nechcete dále věnovat fotografii nebo, jak je tomu v tomto konkrétním případě, středoformátové fotografii, nemusíte si kupovat fotoaparát a stačí si objednat fotografa jako poskytovatele služeb pro pár speciálních snímků.
Nabízím mimo jiné takovou službu v regionu s fotoaparátem Hasselblad 500 EL/M a DSLR a pro dobrodružné vzrušení také s fotoaparátem Kiev 88, abych zahrnul i tuto část historie.
Takto je fotografický záznam pomocí harému fotoaparátů, mimo jiné se Švédkou, Ukrajinkou, Japonkou, Východní Němkou atd., vrcholem vnímání a citu, srovnatelným pouze s procesem malby. :rolleyes:
Manželka, dítě a blízcí si teprve zvykají na mé výstřednosti a názory v souvislosti s výtvarným uměním, takže je zapotřebí trpělivosti. :lol:
grußfluuu
piu58
S modely K60 a P6 mám teď úplně jiné zkušenosti.
Oba přístroje jsem sehnal na eBayi a dával jsem pozor, aby je předchozí majitel opravdu používal. Samozřejmě jen rekreačně, ne tak, že by s nimi natočil 10 000 filmů. Model P6 má malou vadu na příslušenství pro práci s obrázky, ale jinak funguje. Model K60 se nikdy neporouchal.
Problémem pravděpodobně je,
- že se na eBayi hromadí přístroje s vadami,
- že kvalita výroby na Ukrajině měla dobré i špatné období.
Popisy je tedy třeba brát s rezervou. P6 se u nás (tedy na východě) občas objeví i ve výloze fotoobchodů. Tam je riziko menší.
U obou fotoaparátů jsem musel dodatečně namontovat vnitřní potlačení odlesků, samolepicí velur. To ale zvládne každý. Objektivy Zeiss-Jena jsou dobré, i ukrajinský rybí oko je přijatelné, pokud má člověk něco takového rád.
Oba fotoaparáty mohu s normálními a širokoúhlými objektivy spouštět z ruky při 1/60 a získávám bezvadně ostré fotografie. Držení fotoaparátu před břichem (světelný tunel!) je pro to velmi výhodné.
Závěr: Mohu doporučit oba fotoaparáty, P6 má pro mě nevýhodu v menším hledáčku.
Ale sdílím také následující zkušenost: Po mnoha letech středního formátu (který používám téměř výhradně) většinou vyrážím s Cordem. Je to mnohem uvolněnější, a to nejen z hlediska hmotnosti. Také neustálá výměna objektivů je otravná.
Wolfgg
Rozhodně je ale třeba zmínit také Mamiya Universal, což je vlastně vylepšená Leica M. Používám ji už 25 let bez jakékoli údržby, jen s občasným čištěním. Nabízí formáty od 4,5x6 do 6x9 (vyměnitelný zásobník), výměnné objektivy od 50 mm do 250 mm, je nezničitelný a na eBayi se pravidelně objevují nabídky.
S pozdravem, Wolfgang
EugenMezei
Ten model Prisma je bez odborné úpravy na bezrtuťové baterie naprostý šmejd.
Nic jako profesionální přestavba neexistuje. Kdo něco takového nabízí, je podvodník.
Benjamine (a i ostatní), potřebujete rtuťové baterie? Dovezl jsem si jich celou zásilku, jsou zcela nové od GP a rád je prodám.
Jedna baterie vydrží v expozimetru dobře přes 10 let, takže se nevyplatí si do domu pořizovat nějaké kutilské výtvory.
Eugen
EugenMezei
Ceny: O modelech P6 a K60 se rozkřiklo, že jsou levné, což vedlo k tomu, že už levné nejsou. (Stejně tak u fotoaparátů Praktica.) Navíc se dá mnoho klasických japonských modelů (např. Bronica) pořídit za velmi příznivou cenu. Kdybych s tím začínal teď, nekupoval bych si model K ani P. Možná bych si pořídil jen adaptéry na objektivy
Konstrukce: Často se jako vstupní model navrhuje TLR nebo Falter. Já jsem se vydal cestou Rolleicord a zpětně si myslím, že to nebyla dobrá rada. TLR je něco jiného než zrcadlovka, je to něco jiného než hledáčkový fotoaparát a je to něco jiného než reportážní fotoaparát. Kromě formátu nemají vůbec nic společného, s každým se fotí úplně jinak a to s vylepšováním toho „jednoduššího“ nefunguje.
Já si například s binokulárními fotoaparáty neporadím, nanejvýš ze stativu, a tam ztrácejí všechny výhody, které by případně měly při fotografování z ruky.
Eugen