OlafE
Ahoj, dnes jsem vyvolal první listy papíru IMAGO Positve Paper. S fotoaparátem Ilford Obscura jsem je za slunečného počasí expozicí trvající 3,5 minuty exponoval. Výsledek je trochu zklamáním, protože okraje jsou pouze šedé. Teoreticky by měly být okraje zakryté a měly by být sytě černé. Máte s tím nějaké zkušenosti? Vyvolával jsem v (již ne zcela čerstvém) NEUTOL Eco po dobu 5 minut. Jakou vývojku doporučujete, je třeba změnit dobu vyvolávání? DÍKY!
Florek
Ahoj Olafe,
Před rokem jsem si vyzkoušel pár listů papíru IMAGO Pos. pro formát 4x5. První pokusy se úplně nepovedly, dokud jsem úplně nevypnul osvětlení DuKa (i při vkládání do kazety). Vyvolával jsem pomocí papírového vývojky Eco od Moersch.
Dej mi prosím vědět, jestli se ti to povedlo, možná to pak taky zase zkusím.
S pozdravem, Florian
OlafE
Konečně jsem se dostal k tomu, abych trochu experimentoval.
?
Abych zjistil dobu vyvolávání, rozstříhal jsem neexponovaný list (který měl být černý) a vyvolával jsem ho po dobu 30, 60 a 90 sekund v čerstvém Adotolu.
Po 90 sekundách byla denzita již sytá, ale jeden list exponovaný v obscurě (60 sekund za jasného slunečního svitu) jsem vyvolával 2 minuty. Vývoj bych již označil za dokonalý,
expoziční čas mohl být o chlup delší. Kompletní zpracování papíru IMAGO od vložení do fotoaparátu až po fixaci jsem provedl v naprosté tmě.
Papír se zdá být velmi citlivý na červené světlo. První listy jsem vložil do výměnného vaku za jasného slunečního světla. Pravděpodobně přece jen proniká světlo v červené nebo infračervené
oblasti skrz tkaninu, snímky byly velmi nevýrazné. Fotoaparát je tedy lepší osadit v úplné tmě nebo na stinném místě, jak již poznamenal Florian.
?
Jinak je to opticky skvělý materiál, bohužel kvůli nízké citlivosti je pro dírkovou kameru vhodný jen omezeně (expoziční časy částečně delší než 1 h).
Bohužel momentálně nemůžu nahrát žádné ukázkové snímky, můj skener není zrovna nejlepší...