OlafE
Cześć, dzisiaj wywołałem pierwsze arkusze papieru IMAGO Positve Paper. Dokonałem naświetlania ich aparatem Ilford Obscura w pełnym słońcu przez 3,5 minuty. Wynik jest nieco rozczarowujący, ponieważ brzegi są tylko szare. Teoretycznie brzegi są zakryte i powinny być intensywnie czarne. Czy macie z tym jakieś doświadczenia? Wywoływanie odbyło się w (niezupełnie świeżym) NEUTOL Eco przez 5 minut. Jaki wywoływacz jest zalecany, czy należy zmienić czas wywoływania? DZIĘKUJĘ!
Florek
Cześć Olaf,
Rok temu udało mi się zrobić kilka zdjęć na papierze IMAGO Pos. Paper formatu 4x5. Pierwsze próby zakończyły się kompletną porażką, dopóki nie wyłączyłem całkowicie oświetlenia aparatu DuKa (również podczas ładowania kasety). Wywoływałem zdjęcia za pomocą wywoływacza papierowego Eco firmy Moersch.
Daj znać, jeśli Ci się udało, może wtedy też spróbuję ponownie.
Pozdrawiam, Florian
OlafE
W końcu znalazłem chwilę, żeby trochę poeksperymentować.
?
Aby ustalić czas wywoływania, pociąłem nie naświetlony arkusz (który powinien stać się czarny) i wywoływałem go w stałych warunkach w świeżym roztworze Adotolu przez 30, 60 i 90 sekund.
Po 90 sekundach gęstość była już nasycona, ale arkusz naświetlony w obscurze (60 sekund w jasnym słońcu) wywołałem przez 2 minuty. Wywołanie określiłbym już jako idealne,
czas naświetlania mógłby być odrobinę dłuższy. Cały proces obróbki papieru IMAGO, od włożenia do aparatu po utrwalenie, przeprowadziłem w całkowitej ciemności.
Papier wydaje się bardzo wrażliwy na światło czerwone. Pierwsze arkusze włożyłem do worka na kliszę w jasnym świetle słonecznym. Prawdopodobnie światło w zakresie czerwonym lub podczerwonym
przenika przez tkaninę, zdjęcia były bardzo blade. Aparat należy więc ładować w całkowitej ciemności lub w zacienionym miejscu, jak już zauważył Florian.
?
Poza tym jest to naprawdę świetny materiał pod względem optycznym, niestety ze względu na niską czułość nadaje się do aparatu otworkowego tylko w ograniczonym zakresie (czasy naświetlania częściowo dłuższe niż 1 godz.).
Niestety nie mogę obecnie zamieścić przykładowych zdjęć, mój skaner nie jest zbyt dobry...