Fanesa
Ahoj milá fórumová komunito,
už nějakou dobu vyvolávám černobílé snímky. Používám k tomu vyvolávací nádobu, do které se vejde jedna cívka s černobílým filmem. Nádoba má objem 500 ml.
Když teď pracuji s černobílou vývojkou, po vyvolání zředěnou vývojku vyhazuji.
U sady pro reverzní vyvolávání Foma se uvádí, že vystačí na 8 černobílých filmů. Nyní se mi naskýtá otázka, jak to mám chápat. Vystačí tekutina v sadě celkem na 8 jednotek/ředění?
Nebo mohu s připravenou tekutinou 8krát vyvolat, resp. vyvolat, vybělit atd.
Jak by bylo možné vyvolat filmy během 1–2 měsíců? Nebo se to celé tak dlouho neuchová?
Nebo bych měla uschovat všechny exponované filmy a vyvolat je najednou v jeden den? A funguje to vůbec s jedinou vývojovou vaničkou?
Těším se na vaše odpovědi.
-Fanesa-
Christoph
Ahoj Faneso,
pracovní roztoky ze sady Foma se připravují vždy čerstvé a poté se vyhazují. V tom je právě to krásné. Otevřená koncentráty vydrží přes 2 měsíce, to jsem vyzkoušel sám. Na jeden film připravíš 300 ml roztoku na každou lázeň, na dva filmy tedy dvojnásobek. Pokud máš nádobu Jobo 1520, 600 ml se tam při dvou filmech nevejde úplně. Stačí tedy připravit roztok a nalít jen 500 ml, funguje to skvěle.
S Foma-Kitem vyvolávám velmi často.
Hodně zábavy
Chris
Fanesa
To zní dobře...
Mám plechovku od AP, vejde se do ní 500 ml. Musím ji naplnit úplně, nebo stačí, když tam bude 300 ml?
Ale ta trvanlivost mě těší, myslím, že si brzy objednám sadu Foma...
Christoph
Ahoj,
na jeden film samozřejmě 300 ml stačí.
Jo, objednej si ten Fomakit, je to skvělá věc. Já všechny roztoky připravuju z destilované vody.
S pozdravem
Chris
Fanesa
Nějak se mi nechce tu sadu objednat.
Má s ním někdo zkušenosti? A je možné s ním jako začátečník (vyvolal jsem už několik černobílých filmů, ale nikdy reverzní) dosáhnout dobrých výsledků?
A ještě něco, existuje někde návod nebo něco podobného? Viděl jsem v jiném obchodě technický list, kde je postup velmi zhruba popsán, ale raději bych uvítal něco jako recenzi.
K tématu expozice. Pochopil jsem to takhle: vyndat cívku z plechovky a postavit ji do skleněné misky nebo podobného nádobí. Cívka by měla stát ve vodě/být ponořená. Pak na ni nasměrovat 100W žárovku ve vzdálenosti 30 cm a nechat ji svítit 30 sekund, poté cívku otočit a nechat svítit znovu, 30 sekund. Pak ale pořád čtu, že „příliš dlouhá expozice téměř není možné...“ Nevadilo by tedy nechat film na světle 40 sekund!?!? Nebo dokonce déle??
Bylo by fajn, kdyby si na mě někdo našel chvilku času.
-Fanesa-
Christoph
Ahoj Feneso,
neváhej, objednej si sadu a pár filmů Fomapan R a vyzkoušej to. Nejlepší je nechat film 3 minuty ve vodě, otočit cívky a nechat ho tam další 3 minuty. A samozřejmě to dělej v kohoutkové vodě o teplotě 20 °C.
Prostě vyfoť celý film něčím nepodstatným a vyvolaj ho. Hodně štěstí!
S pozdravem
Chris
Wolfgg
Ahoj Faneso,
u černobílých fotografií není přeexponování vůbec kritické, nevadí ani desetinásobné přeexponování. Nejlepší je provést expozici spirály pod vodou v bílé plastové vaničce, která dobře rozptyluje světlo. Zde jsou ještě 2 odkazy k tomuto tématu:
http://www.chrzahn.de/Fotoseiten/Tipps/Diakit.html
http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_leser_09.htm
S pozdravem Wolfgang