Fanesa
Witajcie, drodzy członkowie forum,
Od pewnego czasu wywołuję zdjęcia w czarno-białej technice. Używam do tego pojemnika do wywoływania, w którym mieści się szpula z filmem czarno-białym. Pojemnik ma pojemność 500 ml.
Kiedy pracuję z wywoływaczem czarno-białym, po zakończeniu wywoływania wylewam rozcieńczony wywoływacz.
W opisie zestawu do wywoływania odwróconego Foma jest napisane, że wystarczy on na 8 filmów czarno-białych. Teraz pojawia się u mnie pytanie, jak to rozumieć. Czy płyn w zestawie wystarczy na łącznie 8 cykli/rozcieńczeń?
Czy też mogę przy użyciu przygotowanego płynu 8 razy wywołać, a raczej wywołać, wybielić itp.
Jak w ogóle da się to zrobić w ciągu 1-2 miesięcy? Czy może całość nie wytrzyma tak długo?
A może musiałabym przechowywać naświetlone filmy i zrobić wszystko w jeden dzień? I czy to w ogóle zadziała z jedną puszką wywoływaczą?
Czekam na wasze odpowiedzi
-Fanesa-
Christoph
Cześć Fanesa,
Roztwory robocze z zestawu Foma przygotowuje się zawsze na bieżąco, a po użyciu wylewa. To właśnie jest w tym fajne. Otwarte koncentraty zachowują trwałość przez ponad 2 miesiące – sama to sprawdziłam. Na jeden film przygotowujesz 300 ml roztworu na jedną kąpiel, na dwa filmy – dwukrotnie więcej. Jeśli masz pojemnik Jobo 1520, to jednak 600 ml nie zmieści się do niego w całości przy dwóch filmach. Wystarczy więc przygotować roztwór i wlać tylko 500 ml – działa to znakomicie.
Bardzo często wywołuję zdjęcia za pomocą zestawu Foma-Kit.
Miłej zabawy
Chris
Fanesa
Brzmi całkiem nieźle...
Mam pojemnik firmy AP, który mieści 500 ml. Czy muszę go napełnić do pełna, czy wystarczy, że będzie w nim 300 ml?
Cieszę się jednak z tej informacji o trwałości; myślę, że wkrótce zamówię zestaw Foma...
Christoph
Cześć,
300 ml wystarczy oczywiście na jeden film.
Tak, zamów sobie ten zestaw Fomakit, to świetna rzecz. Wszystkie moje filmy przygotowuję przy użyciu wody destylowanej.
Pozdrawiam
Chris
Fanesa
Nie bardzo mam odwagę zamówić ten zestaw.
Czy ktoś ma doświadczenia z tym zestawem? I czy jako początkujący (wywołałem już kilka filmów czarno-białych, ale nigdy filmów odwracalnych) można dzięki niemu osiągnąć dobre wyniki?
I jeszcze jedno, czy gdzieś jest dostępny opis lub coś podobnego? Widziałem w innym sklepie kartę techniczną, w której z grubsza opisano procedurę, ale wolałbym raczej coś w rodzaju relacji z doświadczeń.
Co do naświetlania. Tak to zrozumiałem: wyjąć szpulę z puszki i umieścić ją w szklanej misce lub czymś podobnym. Szpula powinna stać/być zanurzona w wodzie. Następnie umieścić żarówkę o mocy 100 W w odległości 30 cm i naświetlać przez 30 sekund, potem obrócić szpulę i naświetlać ponownie przez 30 sekund. Często czytam, że „przesadne naświetlanie jest prawie niemożliwe...”. Czy w takim razie nie byłoby nic złego w naświetlaniu filmu przez 40 sekund?!?! A może nawet dłużej??
Byłoby miło, gdyby ktoś poświęcił mi chwilę czasu.
-Fanesa-
Christoph
Cześć Fenesa,
Nie bój się, zamów zestaw i kilka rolek Fomapan R i po prostu spróbuj. Najlepiej naświetlaj przez 3 minuty, obróć spirale i naświetlaj jeszcze przez 3 minuty. I oczywiście w wodzie z kranu o temperaturze 20°C.
Po prostu zapełnij rolkę zdjęciami nieistotnych rzeczy i wywołaj ją. Powodzenia!
Pozdrawiam
Chris
Wolfgg
Cześć Fanesa,
w przypadku fotografii czarno-białej naświetlanie z nadmiernym prześwietleniem nie ma żadnego znaczenia, nawet 10-krotne prześwietlenie nie stanowi problemu. Najlepiej naświetlać spiralę pod wodą w białej plastikowej wanience, która dobrze rozprasza światło. Oto dwa linki na ten temat:
http://www.chrzahn.de/Fotoseiten/Tipps/Diakit.html
http://www.schwarzweiss-magazin.de/swmag_leser_09.htm
Pozdrawiam, Wolfgang